ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ουκρανία | Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων
Defence Redefined
Published on 12/06/2021 at 12:15

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Παρασκευή τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, μερικά 24ωρα πριν από την πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, τη συνάντηση των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γενεύη την Τετάρτη. 

Οι ΗΠΑ σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ακόλουθο της Ουκρανίας στην Ουάσιγκτον, Υποστράτηγο Borys Kremenetskyi, θα παραχωρήσουν συστήματα που περιλαμβάνουν ραντάρ αντι-πυροβολικού, ραντάρ για εναέρια και θαλάσσια επιτήρηση καθώς και συστήματα κυβερνοάμυνας και διοίκησης και ελέγχου (C2).

Παράδοση 2 ραντάρ αντι-πυροβολικού AN/TPQ-36 των ΗΠΑ σε Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2015 © U.S. Army

Το πακέτο που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο περιλαμβάνει επίσης εκπαίδευση, εξοπλισμό και συμβουλευτικές υπηρεσίες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας που γειτονεύει με τη Ρωσία. 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ρωσική προειδοποίηση σε όλες τις χώρες με φόντο τα τουρκικά ΜΕΑ

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε ότι πρόκειται για το υπόλοιπο της βοήθειας στην Ουκρανία που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο για το τρέχον οικονομικό έτος, που εκπνέει την 30ή Σεπτεμβρίου.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ είχαν ήδη αναγγείλει τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας αξίας 125 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ουάσιγκτον η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στη χώρα έχει ξεπεράσει τα 2,5 δις δολάρια από το 2014. 

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 από την Ουκρανία, πυροδοτώντας το ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στο ανατολικό της τμήμα. Στην περιοχή αυτή, γνωστή και ως Ντονμπάς, σιγόκαιγε ένταση ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και το Κίεβο για χρόνια. Στη σύρραξη που ξέσπασε έχουν χάσει τη ζωή τους έκτοτε πάνω από 13.000 άνθρωποι, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Προς νέα κρίση – Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ αυτονομιστών και στρατού – ΧΑΡΤΗΣ

Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθούν τη 16η Ιουνίου σε ουδέτερο έδαφος για πρώτη φορά αφότου ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός ανέλαβε την αμερικανική προεδρία. Η σύνοδος κορυφής θα γίνει ενώ οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμείωτη ένταση τα τελευταία χρόνια, με την Ουκρανία να αποτελεί απλά ένα από τα ζητήματα για τα οποία τα μέρη βρίσκονται σε διένεξη. Η Ουάσιγκτον προσάπτει πολλά στη Μόσχα, από την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως την ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές και τις επιθέσεις σε αμερικανικές ψηφιακές υποδομές, μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, militarytimes.com, defenceredefined.com.cy

*Φωτογραφία Αρχείου © U.S Army

Διαβάστε επίσης: Σε ρήξη οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για τον Πούτιν

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This