INTRACOM DEFENSE (IDE) | Παρουσίαση Καινοτόμων Προϊόντων που ενδιαφέρουν την Εθνική Φρουρά στην EUROSATORY 2022
Defence Redefined
Published on 21/07/2022 at 17:01

*Χρίστος Λοΐζου

H Intracom Defense (IDE) παρουσίασε στην Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022, εκτός των άλλων, τις υβριδικές της λύσεις παροχής ηλεκτρικής ισχύος, οι οποίες παρέχουν λειτουργικά αλλά κυρίως επιχειρησιακά πλεονεκτήματα. 

Εκπροσωπώντας την IDE, ο Ευθύμης Παπαβασιλείου, Sales & Business Development Manager, Hybrid Systems της εταιρείας, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στη DEFENCE ReDEFiNED μέσω της οποίας έκανε μία εκτενή παρουσίαση αυτών των λύσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων ενδιαφέρουν και την Εθνική Φρουρά.

Η Υβριδική Γεννήτρια HEPS® HGT20K στη Eurosatory 2022

Κύριο έκθεμα της IDE στην έκθεση στο Παρίσι, ήταν η τελευταία έκδοση της υβριδικής γεννήτριας HEPS® HGT20K, μοντέλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της Άσκησης STEADFAST LEDA 2021 του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Νοέμβριο στην Πολωνία. Αξίζει να αναφέρουμε πως η γεννήτρια που παρουσίασε η IDE στη EUROSATORY, υποστήριζε ενεργειακά και αθόρυβα ολόκληρο το περίπτερο της εταιρείας, καθιστώντας την IDE ως τον μόνο εκθέτη με ενεργειακά αυτόνομη παρουσία στην έκθεση.

Διαβάστε επίσης: IDE | Παρούσα με συστήματα της στην άσκηση STEADFAST LEDA 2021 του ΝΑΤΟ

Στο σύγχρονο πεδίο μάχης, η ανάγκη για υβριδικές λύσεις παροχής ισχύος γίνεται όλο και πιο επιτακτική καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις κάθε σχηματισμού μεγεθύνονται λόγω της αυξανόμενης χρήσης προηγμένων συστημάτων επικοινωνίας, αναγνώρισης, παρατήρησης, σκόπευσης και υποστήριξης της αποστολής.

Υπό την επίβλεψη ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης των ενεργειακών τους ροών, οι υβριδικές γεννήτριες (μονοφασικές ή τριφασικές) της IDE συνδυάζουν, σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, ηλεκτρογεννήτριες υψηλής απόδοσης, εξελιγμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Φ/Β στοιχεία) και άλλες πηγές ηλεκτρισμού, που μπορεί να είναι προσβάσιμες στο πεδίο. Έτσι, εξασφαλίζουν αξιόπιστη και αδιάλειπτη ενεργειακή αυτονομία επί του πεδίου των επιχειρήσεων, συνδράμοντας παράλληλα στη μείωση των κινδύνων και στην αποδέσμευση κρίσιμων πόρων των μονάδων Υποστήριξης Τεχνικού και Εφοδιασμού & Μεταφορών

Τα υβριδικά συστήματα, σε αντίθεση με τις συμβατικές γεννήτριες, ενισχύουν την επιβιωσιμότητα στο πεδίο μέσω της δυνατότητας διαχείρισης των ακουστικών και θερμικών τους υπογραφών, παρέχοντας έτσι σημαντικό τακτικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα. Επίσης, επιτυγχάνουν μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμων, ανταλλακτικών και εργασιών συντήρησης. Επιπρόσθετα, παρέχουν την πολύτιμη δυνατότητα κλιμακωτής επέκτασης και αρθρωτής αναβάθμισής των χαρακτηριστικών τους, για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών και τη δημιουργία ευέλικτων μικρο-δικτύων, ικανοποιώντας έτσι την απρόσκοπτη υποστήριξη των εξελισσόμενων αναγκών κάθε σχηματισμού.

Υβριδική Γεννήτρια της IDE στη Νατοϊκή άσκηση STEADFAST LEDA 2021

Η χρήση υβριδικών συστημάτων ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση άνω του 50% στην κατανάλωση καυσίμου και 70% στη συντήρηση, αφού το έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας εξασφαλίζει τη βέλτιστη χρήση της γεννήτριας, μέσω της συνδυαστικής λειτουργίας της με το προηγμένο Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας.

Τυπικά, οι υβριδικές λύσεις HEPS® καλύπτουν απαιτήσεις ισχύος 4-60 kW με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας έως τις 120 kWh.

Ενδεικτικά, μια γεννήτρια τύπου HEPS® HGT20K δύναται να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός σταθμού διοικήσεως επιπέδου Ταξιαρχίας, επιτυγχάνοντας πραγματική αθόρυβη λειτουργία στο 45% επί του συνολικού χρόνου λειτουργίας και εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμου κατά 60% σε σύγκριση με τις υπάρχουσες συμβατικές λύσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εύρος των λύσεων που προσφέρει η IDE εκτείνεται πέραν των ανωτέρω και σε προσαρμοσμένες λύσεις υβριδικής παροχής ισχύος, που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε κρίσιμες εφαρμογές Ενόπλων Δυνάμεων της Δύσης.

Το καινοτόμο Tactical Power Hub στην Eurosatory 2022

Σε συνεργασία με μια Μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας (ΜΑE), η φορητή έκδοση (Tactical Power Hub) προσφέρει σε ομάδες ειδικών δυνάμεων και διμοιρίες πεζικού, μια ακουστικά «αθόρυβη» & θερμικά «αόρατη» πηγή ηλεκτρικής ισχύος, καθώς επίσης την ενεργειακή ευελιξία και την παρατεταμένη αυτονομία για όλα τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτουν. Παράλληλα μπορεί να διαχειριστεί και να αποθηκεύσει στη ΜΑE, ενέργεια από πληθώρα εναλλακτικών πηγών, όπως το ηλεκτρικό δίκτυο, οι συμβατικές γεννήτριες, τα οχήματα, τα φωτοβολταϊκά και οι κυψέλες καυσίμου. 

Διαβάστε επίσης: Βρετανικός Στρατός | Οι διαβιβαστές του Ηλεκτρονικού Πολέμου δοκιμάζουν αναδιπλούμενο ηλιακό σύστημα τροφοδοσίας

Πέραν τούτων, σημαντικό είναι το γεγονός ότι η τάση που επικρατεί για την μελλοντική ενεργειακή αυτονομία σε μονάδες μάχης εστιάζει στις λύσεις με δυνατότητες microgrid (μικρο-δικτύου), όπου οποιαδήποτε μονάδα ισχύος θα μπορεί να διασυνδεθεί τροφοδοτώντας τις συνολικές ανάγκες ισχύος του τοπικού δικτύου σε επιχειρήσεις.

Η IDE παρουσίασε επίσης στην EUROSATORY το σύστημα GENAIRCON, μία υβριδική λύση παροχής ισχύος για οχήματα διοικήσεως, ελέγχου και επικοινωνιών (C3), άρματα μάχης και λοιπά οχήματα μάχης, όπως αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και φορείς όπλων – αισθητήρων (π.χ. κινητοί σταθμοί ραντάρ, αντιαεροπορικά και αντιαρματικά στοιχεία). Το GENAIRCON ενσωματώνει προηγμένη Υβριδική Βοηθητική Μονάδα Ισχύος (HAPU), εξελιγμένες Μονάδες Αποθήκευσης Ενέργειας, έξυπνο Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας και Μονάδα Περιβαλλοντικού Ελέγχου (HACU), όλα διασυνδεδεμένα με μια φιλική προς το χρήστη κεντρική μονάδα ελέγχου. 

H αρχιτεκτονική του συστήματος GENAIRCON

Τα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος μπορούν να τροφοδοτηθούν από το ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, διατηρώντας την απόκρυψη ηχητικού και θερμικού ίχνους και επιτυγχάνοντας έτσι ένα μοναδικό τακτικό πλεονέκτημα. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης, το GENAIRCON καθιστά το όχημα έναν κινητό κόμβο ηλεκτρικής ισχύος, επιτρέποντας την επί του πεδίου ενεργειακή τροφοδότηση πληθώρας συστημάτων, όπως μη επανδρωμένων αεροχημάτων, χωρίς να απαιτείται η λειτουργία του κινητήρα του. 

Υπενθυμίζεται ότι στη διεθνή έκθεση DEFEA πέρσι το καλοκαίρι (Ιούλιος 2021) στην Αθήνα, η IDE παρουσίασε άρμα μάχης LEOPARD 2 A4 του Ε.Σ. με εγκατεστημένο το σύστημα GENAIRCON, ενώ σε απάντηση ερώτησής μας αναφέρθηκε ότι το σύστημα θα μπορούσε να προσαρμοστεί στα άρματα T-80U αλλά και σε άλλες κρίσιμες πλατφόρμες της Εθνικής Φρουράς, ενισχύοντας έτσι την επιβιωσιμότητά τους, μειώνοντας το κόστος χρήσης τους και προάγοντας τη δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης, χωρίς περιορισμούς. 

Leopard 2A4 του Ε.Σ. με το σύστημα GENAIRCON της IDE στην DEFEA 2021

Συγκεκριμένα στο άρμα T-80U θα μπορούσαν δυνητικά να εγκατασταθούν οι προηγμένες Μονάδες Αποθήκευσης Ενέργειας του συστήματος και η έξυπνη Μονάδα Διαχείρισης και Ελέγχου, για αυξημένη αυτονομία στη χρήση συστημάτων σκόπευσης και επικοινωνιών χωρίς την ανάγκη χρήσης της βοηθητικής μονάδας παροχής ισχύος (APU) τύπου GTA-18, ισχύος 18kW που διαθέτει. 

Τ-80U Infographic

Με την χρήση του GENAIRCON, το άρμα ή το αυτοκινούμενο πυροβόλο θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα ηλεκτρονικά και τα ηλεκτρικά κινούμενα μέρη του, όπως ο πύργος, εντελώς αθόρυβα, χωρίς η συμβατική APU να είναι σε διαρκή λειτουργία, κάτι το οποίο θα επιδρούσε αρνητικά στο θερμικό του αποτύπωμα, στην οικονομία καυσίμου, αλλά και στην φθορά της ίδιας της APU.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οχήματος μάχης στο οποίο πρόσφατα εγκαταστάθηκε το σύστημα GENAIRCON είναι το JLTV της OSHKOSH DEFENSE – μία ιδιαίτερα πετυχημένη πλατφόρμα, η οποία είναι σε υπηρεσία (ή θα εισέλθει) πέραν του Αμερικανικού Στρατού και στην Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Βέλγιο. 

Έκδοση του JLTV με το σύστημα GENAIRCON της IDE, όπως παρουσιάστηκε από την OSKOSH στην BSDA 2022

Εκτός από τις λύσεις της στον ενεργειακό τομέα, η IDE παρουσίασε στην EUROSATORY και το ολοκληρωμένο σύστημα τακτικών επικοινωνιών και διαχείρισης πληροφοριών WiSPRevo. Το WiSPRevo είναι σχεδιασμένο με βάση τα τελευταία στρατιωτικά και τεχνολογικά πρότυπα, ως ένα αρθρωτό σύστημα επικοινωνιών και διαχείρισης πληροφοριών για οχήματα μάχης και παρέχει ευέλικτες διαμορφώσεις για την υποστήριξη πολλαπλών δυνατοτήτων και υπηρεσιών αναλόγως των επιχειρησιακών απαιτήσεων των αποστολών. Έτσι, αποτελεί ιδανική λύση τόσο για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων, όσο και για την παροχή μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής πλατφόρμας σε νέου τύπου οχήματα, με στόχο την ψηφιοποίηση του πεδίου μάχης και την διεξαγωγή δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων. 

Η αρχιτεκτονική του WiSPRevo ως πλήρης υποδομή C4I

Επιπλέον, το WiSPRevo, μέσω του Dynamic Noise Reduction (DNR), παρέχει ασύγκριτα υψηλή ποιότητα επικοινωνιών τόσο μεταξύ των μελών του πληρώματος της ίδιας πλατφόρμας, όσο και μεταξύ πληρωμάτων διαφορετικών πλατφορμών. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζονται κρίσιμες επιχειρησιακές παράμετροι που συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη της αποστολής, καθώς μειώνεται δραστικά η κόπωση των πληρωμάτων και ενισχύεται η απόδοσή τους όσον αφορά στην επίγνωση της τακτικής κατάστασης, τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό ενεργειών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της INTRACOM DEFENSE και της Rheinmetall Defense στον τομέα των συστημάτων C4I για στρατιωτικά οχήματα, με στόχο τη συνέργεια των συμπληρωματικών τεχνολογικών, κατασκευαστικών και εμπορικών δυνατοτήτων τους, για την από κοινού ανάπτυξη και διάθεση τέτοιων συστημάτων στις διεθνείς αγορές. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η συνεργασία προσδοκεί το συνδυασμό του τακτικού συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου TacNet της Rheinmetall και της εξειδίκευσή της σε Συστήματα Σύγχρονου Στρατιώτη και εφαρμογές C4ISTAR, με το Σύστημα Επικοινωνιών και Πληροφοριών WiSPRevo της IDE και την μακρόχρονη εμπειρία της ελληνικής εταιρείας στον τομέα των συστημάτων επικοινωνιών για οχήματα.

Διαβάστε επίσης: IDE | Αναλαμβάνει την αναβάθμιση των ελληνικών συστημάτων αεράμυνας PATRIOT

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This