ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Εθνοφυλακή ΗΠΑ| Από τους διαδρόμους του Καπιτωλίου, σε υπόγεια πάρκινγκ – Τι είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για την απαράδεκτη εικόνα
Defence Redefined
Published on 23/01/2021 at 13:58

Μετά την αλγεινή εντύπωση με τις εικόνες των Αμερικανών εθνοφρουρών να ξαπλώνουν κυριολεκτικά στα πατώματα του Καπιτωλίου της Ουάσιγκτον, νέες εικόνες από την μετατροπή ενός υπόγειου πάρκινγκ σε κοιτώνα για τους στρατιωτικούς, προκάλεσαν την οργή στις ΗΠΑ.

Σχεδόν 26.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς  μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ από όλη τη χώρα μετά τις ταραχές στις 6 Ιανουαρίου, για να διασφαλίσουν την ασφάλεια κατά την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Ένοπλοι διαδηλωτές και 25,000 εθνοφρουροί στους δρόμους ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν – VIDEO

Η ειδική επιχείρηση ασφαλείας που ανακοίνωσε η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου, έληξε την Πέμπτη το μεσημέρι. 

Εκατοντάδες στρατιώτες εκδιώχθηκαν ξαφνικά από το Καπιτώλιο και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ένα νέο μέρος για ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των κοντινών γκαράζ στάθμευσης του Κογκρέσου. Οι αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και πρίζες για τη φόρτιση συσκευών τους, είναι συνωστισμένοι, και εκτεθειμένοι σε καυσαέρια. Η απόφαση αυτή άφησε πολλούς εθνοφρουρούς, με το αίσθημα της απογοήτευσης και της ταπείνωσης.

«Είναι άβολο γιατί δείχνει ακριβώς πώς αισθάνονται οι πολιτικοί για την Εθνοφρουρά», είπε ένας από τους στρατιώτες στο Task & Purpose. «Φεύγοντας από τις οικογένειές μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες για να έρθουμε εδώ… είναι σίγουρα σημαντικό και ιστορικό, αλλά την επόμενη μέρα των εγκαινίων μας κλωτσάμε κυριολεκτικά στο πεζοδρόμιο; Ελα ρε φίλε.”

«Την επόμενη φορά που θα καλεί το DC, θα το αφήσουμε στον τηλεφωνητή», αστειεύτηκε ένας στρατιώτης στην Military Times.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden) κάλεσε τον επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Φρουράς την Παρασκευή για να ζητήσει συγγνώμη και να ρωτήσει τι θα μπορούσε να γίνει.

Η Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν (Jill Biden) επισκέφθηκε επίσης μερικά από τα στρατεύματα για να τους ευχαριστήσει προσωπικά, φέρνοντας μπισκότα από τον Λευκό Οίκο ως δώρο.

“Ήθελα απλώς να έρθω σήμερα για να σας ευχαριστήσω όλους για την προστασία που προσφέρετε σε εμένα και την οικογένεια μου», είπε.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Τέσσερις νεκροί στα επεισόδια στο Καπιτώλιο – VIDEO

Πολλοί πολιτικοί εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών αριθμός των οποίων φέρεται να προσβλήθηκε και με κορονοϊό.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων του Reuters, δήλωσε την Παρασκευή ότι μεταξύ 100 και 200 οπλιτών ​​από εκείνους που αναπτύχθηκαν είχαν βρεθεί θετικοί στην νόσο του Covid-19. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί δημοσίως.

Ο Τσακ Σούμερ (Chuck Schumer), ένας πολιτικός των Δημοκρατών και ο νέος ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν «εξοργιστική» και υποσχέθηκε ότι «δεν θα συμβεί ποτέ ξανά».

Ο Ρον Ντεσάντης (Ron DeSantis), o κυβερνήτης της Φλόριντα, ήταν μεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι διέταξε φρουρούς από την πολιτεία του να επιστρέψουν στην πίσω στη Φλόριδα μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν.

“Αυτή είναι μια ημι-αποτυχημένη αποστολή και σε αυτό το σημείο το πιο κατάλληλο είναι να τους φέρουμε σπίτι”, είπε στο Fox News την Παρασκευή.

H δημοφιλής βουλευτής και ακτιβίστρια των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ (Alexandria Ocasio-Cortez) δήλωσε επίσης στο Twitter ότι το γραφείο της είναι ανοιχτό σε όποιο μέλος του Στρατού χρειάζεται ένα χώρο για ξεκούραση ακόμη και ύπνο στον καναπέ όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Ειδική επιτροπή της Γερουσίας ερευνά επίσης το ζήτημα, δήλωσε ο γερουσιαστής Ρόη Μπλάντ (Roy Blunt) στο Politico.

Είναι άξιο απορίας πάντως το γεγονός ότι η υπερδύναμη του πλανήτη με προϋπολογισμό Άμυνας τα 705.4 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2021, δεν μπόρεσε να αναπτύξει υποτυπώδεις καταυλισμούς για στρατωνισμό του προσωπικού της ή έστω να μεριμνήσει για την εξασφάλιση κατάλληλων χώρων διαβίωσης.

Με πληροφορίες από: bbc.com , ΑΠΕ-ΜΠΕ, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: 

Τον στρατηγό Λόιντ Όστιν επέλεξε για τη θέση του υπουργού Άμυνας ο Μπάιντεν – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This