ΓΕΕΘΑ | Ολοκληρώθηκε η Εθνική Διακλαδική Άσκηση «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2023»
Andreas Pogiatzi
Published on 21/10/2023 at 15:22

Από την Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και στην ευρύτερη περιοχή βορειοδυτικά της Πελοποννήσου και νότια του Ιονίου Πελάγους η Εθνική Διακλαδική Άσκηση με την επωνυμία «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2023».

Η «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2023» είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) μεσαίας κλίμακας, που αφορά στην εκτέλεση επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ), η οποία σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και εκτελέστηκε υπό την διεύθυνση του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ).

Στην «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ – 2023» συμμετείχαν:

Από τον Στρατό Ξηράς, το σύνολο των διαθέσιμων συστημάτων και μέσων επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, αντιαεροπορικά συστήματα, καθώς και Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π) AH-64A.

Από το Πολεμικό Ναυτικό, 2 Φρεγάτες (Φ/Γ), 1 Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ), 1 Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ), καθώς και 1 Ελικόπτερο S-70B.

Από την Πολεμική Αεροπορία, αντιαεροπορικά συστήματα, Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale, F-16 Block 50, Mirage 2000-5, καθώς και Αεροσκάφος EMB – 145H της 380 Μοίρας Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).

Από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, της Ζ΄ ΜΑΚ, του ΕΤΑ και της 31 ΜΕΕΔ.

Προσωπικό και μέσα του Διακλαδικού Επιτελείου Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (Joint Electronic Warfare Core Staff – JEWCS).

Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την τρέχουσα Εκπαιδευτική Σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ), που λαμβάνει χώρα στην έδρα του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, και αποσκοπούσε στην εξάσκηση του συμμετέχοντος προσωπικού στην σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων ΗΠ, στην δοκιμή του Διακλαδικού Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου ΗΠ των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στην επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας των ασκούμενων, μέσω της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο σε συνθήκες πολλαπλής απειλής περιβάλλον.

 

Διαβάστε επίσης: ΕΛΒΟ | Ένταξη στην Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής, Άμυνας και Ασφάλειας

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This