ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Τέλος εποχής για το ΝΑΤΟ – VIDEO
Defence Redefined
Published on 30/04/2021 at 18:04

Μετά από 20 χρόνια παρουσίας στο Αφγανιστάν, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν, τη Μεγάλη Πέμπτη, την επιχείρηση σταδιακής αποχώρησης των στρατευμάτων. Για λόγους ασφαλείας, δεν έχει ανακοινωθεί ποια τμήματα θα αποχωρήσουν πρώτα.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας ανακοίνωσε ωστόσο ότι σχεδιάζεται η απόσυρση των 1.300 Γερμανών στρατιωτών έως τις αρχές Ιουλίου. Συνολικά, στο Αφγανιστάν, βρίσκονται 9.600 στρατιώτες του ΝΑΤΟ από 36 διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα έχουν όλοι φύγει από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Τον περασμένο Φεβρουάριο πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν στο Γερμανικό πρακτορείο ότι η παρουσία των σχεδόν 10000 στρατιωτών θα συνεχιζόταν (σ.σ τότε) για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Η αποστολή του NATO αναμένεται να συνεχιστεί στο Αφγανιστάν

O απολογισμός δύο δεκαετίες μετά την πρώτη άφιξη των συμμαχικών δυνάμεων στην χώρα, είναι αποκαρδιωτικός. Οι Ταλιμπάν παραμένουν ισχυρή δύναμη και πλέον ελέγχουν μεγάλα τμήματα της επαρχίας του Αφγανιστάν. Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι Ταλιμπάν δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν και πάλι τζιχάντ.

 

Νέες συγκρούσεις με τον στρατό της χώρας είναι όπως όλα δείχνουν θέμα χρόνου. Ο στρατός του Αφγανιστάν καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μόνος του τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, αξιοποιώντας όποια εμπειρία απέκτησε δίπλα στις νατοϊκές δυνάμεις.

“Διδαχθήκαμε νέες τεχνικές από τους ξένους εκπαιδευτές. Θα τις χρησιμοποιήσουμε στις επόμενες επιχειρήσεις μας στις συγκρούσεις που θα ξεκινήσουν την άνοιξη.” φέρεται να δήλωσε αξιωματικός Αφγανικού στρατού.

Εντωμεταξύ, σποραδικές συγκρούσεις και βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζουν να σκορπούν θάνατο και καταστροφή στη χώρα που μετρά πάνω από 200.000 νεκρούς στη διάρκεια του 20ετους εμφυλίου.

Με πληροφορίες από: euronews.gr, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν δεν θα συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This