ΑΠΟΨΗ | Η αδήριτη ανάγκη αναθεώρησης του θεσμού των ΣΥΟΠ για τον Λόχο Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Καταδρομών
Defence Redefined
Published on 13/06/2023 at 19:36

**Νικόλας Χριστοδουλίδης

Το κείμενο αυτό αποτελεί το δεύτερο μέρος από μία σειρά δύο άρθρων, τα οποία αφορούν την αναθεώρηση του θεσμού του ΣΥΟΠ σχετικά με τις κατ’ εξοχήν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς.

Το πρώτο άρθρο αφορούσε τους ΣΥΟΠ της ΜΥΚ της Διοίκησης Ναυτικού (ΔΝ), ενώ το παρόν κείμενο αφορά τους ΣΥΟΠ που υπηρετούν στον Λόχο Ειδικών Επιχειρήσεων (ΛΕΕ).

Διαβάστε επίσης: Άποψη | Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλεται να αναθεωρήσει τον θεσμό των ΣΥΟΠ για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών

Όπως προαναφέρθηκε και στο πρώτο άρθρο, ο λόγος για τον οποίο τα εν λόγω άρθρα εστιάζουν στην αναθεώρηση του θεσμού των συμβασιούχων οπλιτών ΜΟΝΟ για τις δύο Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της ΕΦ είναι απλός, αφού οι ΣΥΟΠ που υπηρετούν σ’ αυτές αποτελούν την ραχοκοκκαλιά των εν λόγω Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και η οποιαδήποτε αποχώρησή τους απ’ αυτές θα καταρράκωνε το επιχειρησιακά αξιοζήλευτο επίπεδο των μονάδων αυτών σε μία χρονική περίοδο όπου οι συνθήκες τόσο για την προάσπιση της πατρίδας μας αλλά και των συμφερόντων της στη γεωπολιτικά εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν να κριθούν ως λίαν ευαίσθητες.

Στην καρδιά της ΔΚΔ φωλιάζει ο ΛΕΕ, μία υπομονάδα η οποία παραμένει ενσυνείδητα στις σκιές, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μία μονάδα η οποία παραμένει “A riddle wrapped in a mystery, inside an enigma”, τόσο για τα κυπριακά δεδομένα όσο και στο διεθνές επίπεδο σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του Βρετανού Πρωθυπουργού Ουίνστον Τσώρτσιλ. Λίγοι γνωρίζουν ότι ο ΛΕΕ αποτελεί μιαν από τις δύο κατ’ εξοχήν αμιγώς Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της ΕΦ με διεθνή πλέον «εμβέλεια», αφού η Μονάδα συμμετέχει σε διεθνείς ασκήσεις με αποτέλεσμα τόσο την εδραίωση όσο και την περαιτέρω ενδυνάμωση της κυπριακής αμυντικής διπλωματίας. Επιπρόσθετα η Μονάδα συμμετέχει σε συνεκπαιδεύσεις με αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων άλλων χωρών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο έδαφος της ΚΔ, οι οποίες πολλές φορές πρέπει να σημειωθεί ότι υλοποιούνται κατόπιν αιτήματος των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ξένων χωρών, γεγονός που επιδεικνύει απερίφραστα για άλλη μια φορά τόσο το διεθνές εκτόπισμα που απολαμβάνει η Μονάδα όπως επίσης ότι “It’s not the size of the dog in the fight, but the size of the fight in the dog”.

Διαβάστε επίσης: Λόχος Ειδικών Επιχειρήσεων | Εντυπωσιακές εικόνες από βολές των επιλέκτων της Εθνικής Φρουράς – Φωτογραφίες και VIDEO

Όπως και στην περίπτωση της ΜΥΚ, η ραχοκοκκαλιά της εν λόγω μονάδας αποτελείται από έναν σημαντικό αριθμό ΣΥΟΠ, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου μειώνεται δραστικά κυρίως λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικής πολιτικής βούλησης για την επίλυση ενός ζητήματος, το οποίο σε χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται την πραγματική αξία της σκληρής ισχύος δεν θα αποτελούσε καν θέμα συζήτησης. Προτού όμως εγκύψουμε στο ζήτημα της «αναγκαστικά εθελοντικής» αποχώρησης των ΣΥΟΠ οι οποίοι υπηρετούν στον ΛΕΕ και στους λόγους που κρύβονται πίσω απ’ αυτήν, αξίζει να επισημάνουμε τη σημασία της επάνδρωσης του ΛΕΕ εξολοκλήρου από ΣΥΟΠ αντί με κληρωτούς στρατιώτες. Το Άγιο Δισκοπότηρο θα μπορούσε να πει κάποιος για κάθε σοβαρή μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων είναι η διαδικασία επιλογής του προσωπικού που υπηρετεί σ’ αυτήν. Με την ανάδειξη της στρατιωτικής τέχνης ως επιστήμης και σε συνδυασμό με την ανάληψη επιστημονικών ερευνών στο εν λόγω πεδίο η παρωχημένη τάση από πλευράς Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων για σκληρότερη εκπαίδευση έχει δώσει τη θέση της σε νεωτερικές αλλά δοκιμασμένες πρακτικές, οι οποίες, σύμφωνα με τα λόγια ενός πρώην operator του 1ου SFOD αποσκοπούν στην επιλογή «όχι του καλύτερου υποψηφίου, αλλά του πλέον κατάλληλου». Η παρείσφρηση της εν λόγω νοοτροπίας στη ΔΚΔ και ειδικότερα στη διοίκηση του ΛΕΕ αποτέλεσε τον πλέον καταλυτικό παράγοντα, βάσει του οποίου η επάνδρωση του ΛΕΕ θα αποτελείτο πλέον μόνο από μόνιμα στελέχη και ΣΥΟΠ.

Για την ένταξη στον ΛΕΕ, οι υποψήφιοι, είτε αυτοί είναι μόνιμα στελέχη είτε ΣΥΟΠ, καλούνται να ολοκληρώσουν με επιτυχία το Τμήμα Βασικής Εκπαίδευσης (ΤΒΕ), μία ιδιαίτερα αυστηρή και πολύμηνη διαδικασία, η οποία διαρκεί 33 εβδομάδες και βασίζεται πάνω στα πρότυπα σύγχρονων εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του εξωτερικού, όπως το ΕΤΑ της Ελλάδας, το οποίο πρόσφατα πέρασε την αξιολόγηση του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων αντίστοιχων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες τόσο για το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών (ΣΒΕΚ) όσο και για το ΤΒΕ μπορεί να αντλήσει κανείς ψάχνοντας στα τεύχη 5 και 52 του περιοδικού «Δούρειος Ίππος», το οποίο έχει προβεί σε ένα εξαιρετικά αναλυτικό αφιέρωμα τόσο για τη ΔΚΔ και ειδικότερα για τον ΛΕΕ. Πέρα από την επιτυχή ολοκλήρωση του ΤΒΕ του ΛΕΕ, τα ποσοστά του οποίου κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, οι επιτυχόντες υποψήφιοι καλούνται πλέον να εξειδικευτούν αρχικά διαμέσου της φοίτησής τους στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων στην Ελλάδα σε διάφορες ειδικότητες όπως αυτή των Νοσοκόμων Μάχης, της Παρατεταμένης Φροντίδας Πεδίου Μάχης ή στο περίφημο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στην ειδικότητα του Ελεύθερου Σκοπευτή Άλλα, μόνιμα μέλη του ΛΕΕ έχουν λάβει επίσης εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστή Ελευθέρας Πτώσεως στην ΣΧΑΛ ή στο Ισραήλ, ενώ επίσης κάποια μέλη είναι απόφοιτοι του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών της ΜΥΚ.

Διαβάστε επίσης: BOLD WINGS 2022 | Άσκηση ειδικών επιχειρήσεων Κύπρου και Γαλλίας – VIDEO και Φωτογραφίες

Πλέον λόγω της επαγγελματικότητας που διέπει τον ΛΕΕ και της φήμης του, το προσωπικό του ΛΕΕ έχει την ευκαιρία να φοιτήσει σε εξειδικευμένα σχολεία επιχειρησιακής αλλά και προκεχωρημένης εκπαίδευσης, τα οποία παρέχονται από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ξένων χωρών. Η συμμετοχή του ΛΕΕ σε ασκήσεις όπως η «Ωρίων» και «Χαμαιλέων» κατά την περίοδο 2015-2017 είχε ως αποτέλεσμα την επαφή της μονάδας με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την αναγνώριση σημείων τα οποία έχρηζαν ριζικής αναβάθμισης με αποτέλεσμα την εκθετική και ουσιαστική πολυεπίπεδη αναβάθμιση της Μονάδας. Έμπρακτο γεγονός που καταμαρτυρεί την αναβάθμιση αυτή αποτελούν οι συνεχείς διακρίσεις του προσωπικού του ΛΕΕ σε διάφορα ειδικά αντικείμενα, μεταξύ άλλων στα οποία συμπεριλαμβάνονται βολές ελευθέρων σκοπευτών μεγάλων αποστάσεων, βολές μεσαίων αποστάσεων, διεισδύσεις ακριβείας με αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως αλλά και περίθαλψης τραυμάτων μάχης. Παρόλα ταύτα, οι εκάστοτε υπεύθυνοι στα επιτελικά γραφεία του ΓΕΕΦ αλλά και του Υπουργείου Άμυνας συνεχίζουν να εθελοτυφλούν στο γεγονός ότι οι ΣΥΟΠ, οι οποίοι υπηρετούν στον ΛΕΕ, παραιτούνται «αναγκαστικά εθελοντικά» και αναζητούν πλέον εργασίες οι οποίες μπορεί εν μέρει να μην τους προσφέρουν την ηθική ικανοποίηση ή την εκπλήρωση του αισθήματος της υπηρεσίας προς την πατρίδα, εντούτοις αμείβονται πολύ καλύτερα σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μπορούν να προσφέρουν στις οικογένειές τους ένα σημαντικά καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Αναφορικά με το σημείο αυτό να σημειωθεί ότι μόνο από την 1η σειρά ΣΥΟΠ που εντάχθηκαν στον ΛΕΕ έχει ήδη παραιτηθεί ποσοστό πέραν της τάξεως του 50%, ενώ από τις υπόλοιπες σειρές αναμένονται εξίσου σημαντικές αλλά και περισσότερες απώλειες.

Όπως και στην περίπτωση των ΣΥΟΠ της ΜΥΚ, ένας επιπρόσθετος παράγοντας καθοριστικής σημασίας, ο οποίος επιβάλλεται όπως ληφθεί υπόψη κυρίως από τους αρμόδιους υπευθύνους στο Υπουργείο Άμυνας, είναι το συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος εκπαίδευσης ενός “operator” του ΛΕΕ, το οποίο έχοντας ήδη αναφερθεί τόσο στη βασική αλλά και την εξειδικευμένη εκπαίδευση που λαμβάνουν τα μέλη του ΛΕΕ ανέρχεται σε σημαντικό ποσό. Η χρηματοοικονομική πτυχή του ζητήματος δεν αποτελεί όμως το κυριότερο πρόβλημα το οποίο εκπηγάζει από την «αναγκαστικά εθελούσια αποχώρηση» των ΣΥΟΠ που υπηρετούν στον ΛΕΕ για το κράτος. Η βασική πηγή του προβλήματος είναι αφενός η έλλειψη κατανόησης της σημασίας της απώλειας του πλέον ποιοτικού και ικανότατου προσωπικού το οποίο υπηρετεί στις τάξεις της ΕΦ από τη Διοίκηση της ΕΦ, το Υπουργείο Άμυνας και, αφετέρου, η απώλεια της επιχειρησιακής εμπειρίας η οποία θα αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύτιμη σε περίπτωση κρίσης με τις κατοχικές δυνάμεις ή, ακόμη χειρότερα, σε περίπτωση διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων. Πολύτιμης επιχειρησιακής πείρας, η οποία αποτελεί απόσταγμα συσσωρευμένης εμπειρίας μέσα από τις συνεχείς διεθνείς συνεργασίες με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, κρατών όπως η ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να εστιάσουμε και στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του ΛΕΕ και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ) της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία το τρέχον χρονικό διάστημα επιβάλλεται ως αδήριτη ανάγκη λόγω της πλέον υβριδοποίησης του πολέμου όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αν και ο ΕΑΟ, ο οποίος αποτελεί την κατ’ εξοχήν Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Κυπριακής Αστυνομίας με επίκεντρο τη διεξαγωγή κυρίως επιχειρήσεων σύλληψης προσώπων υψηλού κινδύνου αλλά και αντιτρομοκρατικής φύσεως, εντούτοις η συνεργασία με τον ΛΕΕ επιδεικνύει για άλλη μία φορά ότι οι εκάστοτε διοικήσεις Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν οξυμένα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνονται και να προβαίνουν στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες, οι οποίες θα διασφαλίσουν στο μέλλον την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους στην εκτέλεση της αποστολής τους.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΟΠ | Μελέτη για ένταξη τους στην Αστυνομία μετά τα 42 έτη – Προβληματισμούς εκφράζει η Συντεχνία Αστυνομικών ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ

Επιπρόσθετα, μέσα από την αγαστή συνεργασία σε επίπεδο μονάδας αλλά και των μελών που υπηρετούν στον ΛΕΕ και τον ΕΑΟ, η εφαρμογή μίας τέτοιας διαδικασίας, η οποία στο εξωτερικό εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες(24), μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει σε όλες τις εμπλεκόμενες μονάδες. Πρώτον, θα συμβάλει στη δημιουργία στενότερων σχέσεων τόσο στο προσωπικό επίπεδο μεταξύ των «operators», στο επίπεδο μονάδας αλλά προπαντός στο επιχειρησιακό επίπεδο. Δεύτερον, θα συμβάλει καταλυτικά επίσης στην επαύξηση της επιχειρησιακής εμπειρίας σε όλα τα στελέχη των δύο μονάδων, αφού η πολυεπίπεδη και σε πρακτικό επίπεδο συνεργασία με τον ΕΑΟ, ο οποίος αποτελεί σήμερα τη μοναδική κυπριακή Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων που μπορεί εν καιρώ ειρήνης να διεξάγει πραγματικές επιχειρήσεις, θα είναι μία μοναδική ευκαιρία να δοκιμαστούν τεχνικές, τακτικές αλλά και στρατηγικές με αποτέλεσμα να διαφανεί η αποτελεσματικότητά τους στο πραγματικό πεδίο επιχειρήσεων. Τέλος, θα αναπτυχθεί το ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηριστικό της επιχειρησιακής διαλειτουργικότητας(25) (interoperability) αναμεταξύ των εν λόγω εγχώριων μονάδων, κάτι που οι Αμερικανοί υπερτονίζουν ανοικτά πλέον ως ιδιαίτερα σημαντικό στις συμμαχικές τους σχέσεις, αφού σε περίπτωση αντιμετώπισης πραγματικού περιστατικού, η ενοποίηση στο τακτικό επίπεδο του ΕΑΟ με τη ΜΥΚ και τον ΛΕΕ θα προσέφερε την κατακόρυφη επαύξηση της δυνατότητας επιτυχούς επέμβασης σ’ ένα πραγματικό περιστατικό, μία αδυναμία που έχει καταδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν από την μη επέμβαση καμίας Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο υπό πειρατές καταληφθέν τάνκερ “Morning Glory” το 2014, το οποίο έπλεε μόλις 18 μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου.

Προτού προβούμε στην αναφορά έμπρακτων λύσεων για την επίλυση του προβλήματος της εθελούσιας αποχώρησης των ΣΥΟΠ που υπηρετούν στον ΛΕΕ αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε την αξία που θα μπορούσε να προσθέσει όχι μόνο στην αμυντική διπλωματία αλλά ακόμη και στη διαφώτιση εκείνων των διαχρονικών ενεργειών, τις οποίες η εκάστοτε πολιτική κυβέρνηση προχωρεί με σκοπό την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Ανάμεσα στα είδη των αποστολών που μπορεί να φέρει εις πέρας ο ΛΕΕ είναι οι Άμεσες Επιθετικές Ενέργειες (Direct Action-DA), οι Αποστολές Ειδικής Αναγνώρισης (Special Reconnaissance-SR), οι Επιχειρήσεις Ανορθόδοξου Πολέμου(31) (Unconventional Warfare-UW) και τέλος οι Αποστολές Στρατιωτικής Υποβοήθησης (MilitaryAssistance-MA). Ειδικότερα, αν και τα εν λόγω είδη αποστολών που μπορεί να αναλάβει ο ΛΕΕ αποτελούν ως επί το πλείστον τα είδη αποστολών που αναλαμβάνουν Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του εξωτερικού, δεν μπορεί κάποιος να παραγνωρίσει το γεγονός ότι συγκεκριμένα η ικανότητα του ΛΕΕ αλλά και της ΜΥΚ να σχεδιάσουν ή να συμμετέχουν στη διαδικασία του σχεδιασμού αποστολών σε πραγματικό χρόνο σε Τακτικά Κέντρα Επιχειρήσεων(34) (Tactical Operations Centers-TOC), αναβαθμίζει κατακόρυφα την αξία τους ως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στο στρατηγικό επίπεδο.

Με τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν να μαίνεται και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, που έθεσε σε κινητοποίηση σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες με τη χρήση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων προέβησαν στην απομάκρυνση είτε πολιτικού προσωπικού τους που εργαζόταν σε πρεσβείες στο Σουδάν ή πολιτών τους, η ΚΔ θα μπορούσε να θέσει είτε τον ΛΕΕ είτε την ΜΥΚ ή και τις δύο μονάδες μαζί σε κινητοποίηση για συμμετοχή στις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών ξένων χωρών από το Σουδάν διαδραματίζοντας έτσι ένα ενεργό και όχι συμβολικό ρόλο σ’ ένα ζήτημα αμιγούς ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική σημασία που αποδίδουν οι Βρετανοί στην πρακτική διατήρηση των βάσεών τους στην Κύπρο, θα μπορούσε μία σοβαρή πρωτοβουλία εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης να καταστήσει την Κύπρο ως ένα διεθνές κέντρο εξόρμησης αποστολών από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων αποκλειστικά και μόνο για ανθρωπιστικές αποστολές ακόμη και με τη συμμετοχή εγχώριων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες θα αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της κυπριακής βούλησης για ενεργό ρόλο στα ευρωπαϊκά πεπραγμένα, αλλά συνάμα και της απαίτησης για την ανάληψη εκ μέρους της ΕΕ καταλυτικών πρωτοβουλιών για την ουσιαστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Διαβάστε επίσης: Επίσκεψη Αμερικανού Διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων και συνεκπαίδευση Καταδρομέων με SEALS – Φωτογραφίες

Θα ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό εάν το εν λόγω άρθρο προέβαινε συγκεκριμένα μόνο στην απαρίθμηση και έκθεση των προβλημάτων που προκύπτουν από την «αναγκαστική εθελοντική» αποχώρηση των ΣΥΟΠ από τον ΛΕΕ. Ως εκ τούτου, το εν λόγω άρθρο προβαίνει στην περιεκτική αναφορά κάποιων επιλογών οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν ως σημεία αφετηρίας για την επίλυση ενός ιδιαίτερα κρίσιμου προβλήματος, το οποίο θα συνεχίσει να απασχολεί τόσο την κοινή γνώμη αλλά επίσης θα ζημιώνει ανεπανόρθωτα το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητα της ΕΦ. Πρώτη επιλογή είναι η μονιμοποίηση των ΣΥΟΠ του ΛΕΕ, παρέχοντάς τους ιδιαίτερα χρηματοοικονομικά κίνητρα, με τα οποία τα εν λόγω πρόσωπα θα μπορούν να εξασφαλίσουν την οικονομική ευχέρεια των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο της σχετικής επιλογής θα μπορούσε για παράδειγμα ένας «operator» του ΛΕΕ να λαμβάνει χρηματοοικονομικά επιδόματα, τα οποία αφορούν εξειδικευμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα, ειδικό επίδομα αλεξιπτωτιστή ή καταδυτικό επίδομα. 

Μία άλλη επιλογή θα ήταν η λήψη επιδόματος υπηρεσίας ή αργίας, κάτι ανάλογο με το επίδομα βάρδιας, το οποίο λαμβάνουν για παράδειγμα τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου. Αυτού του είδους τα επιδόματα θα αναβάθμιζαν κατακόρυφα τις οικονομικές απολαβές των ΣΥΟΠ που υπηρετούν στον ΛΕΕ και, ως εκ τούτου, θα έθεταν ένα τέρμα στη συνεχιζόμενη αποχώρησή τους από τον ΛΕΕ. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και πάλι στη θεσμοθέτηση ενός προγράμματος παρόμοιου με το αμερικανικό σύστημα ενσωμάτωσης και εξέλιξης των NCOs, για το οποίο έγινε αναφορά και στο πρώτο άρθρο, το οποίο αφορούσε τους ΣΥΟΠ που υπηρετούν στη ΜΥΚ.

Καταληκτικά, το απόφθεγμα του ποιητή Virgil, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά “alie is half way round the world before the truth has got its boots on”, αποτελεί ίσως την πλέον εύστοχη φράση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον θεσμό των ΣΥΟΠ στο κυπριακό στρατιωτικό σκηνικό. Εξ όσων διαφαίνεται, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Κύπρο, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η χρονική περίοδος που ο εν λόγω θεσμός εθεωρείτο προσιτός ως εργασιακό περιβάλλον και, ως εκ τούτου, έχει δημιουργηθεί μαζικά μία αντίληψη ότι ο εν λόγω θεσμός αποτελεί ένα επιπρόσθετο σκαλοπάτι της σκάλας για αναζήτηση ενός καλύτερου εργασιακού περιβάλλοντος, αφού όπως έχει διαφανεί τόσα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του εν λόγω θεσμού, οι αρμόδιοι υπεύθυνοι όσο και η εκάστοτε κυβέρνηση αδυνατούν να προβούν σε σοβαρές ενέργειες, οι οποίες θα καθιστούν τον θεσμό μία σοβαρή επιλογή για άτομα τα οποία θέλουν να υπηρετήσουν στην ΕΦ, αλλά παράλληλα μπορούν να παρέχουν στις οικογένειές τους την οικονομική ασφάλεια. 

Ως εκ τούτου, η ΕΦ μπορεί να συνεχίζει να εξοπλίζεται με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά αν δεν κατανοήσουν οι εκάστοτε υπεύθυνοι ότι τίποτε δεν θα αλλάξει χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο επιβάλλεται να διακατέχεται από συγκεκριμένα ψυχοπνευματικά χαρακτηριστικά αλλά και την κατάλληλη επιθετική νοοτροπία, τότε το μελλοντικό αποτέλεσμα θα είναι λίαν τραγικό. Τα ακόλουθα λόγια ενός πρώην καταξιωμένου μέλους του 1st SFOD εμπερικλείουν σχεδόν απόλυτα τη σημασία της επιλογής και διατήρησης του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού. “Failure was not an option during my time in Special Operations. You took on a mind-set of mission accomplishment at all costs. Our equipment was the best that money could buy. Our support personnel and their equipment were on the cutting edge. If something was to fail, it would be the human spirit”.

Διαβάστε επίσης: Ζωή μετά το θάνατο του δίνει ο Καταδρομέας Παναγιώτης Γιαννιός

*Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

**Αναδημοσίευση από Σημερινή

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This