ΣΥΟΠ | Μελέτη για ένταξη τους στην Αστυνομία μετά τα 42 έτη – Προβληματισμούς εκφράζει η Συντεχνία Αστυνομικών ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ
Defence Redefined
Published on 16/05/2023 at 18:23

Με 724 άτομα λιγότερα λειτουργεί η αστυνομία και εξετάζεται τρόπος αξιοποίησης των ΣΥΟΠ που αποχωρούν από την Εθνική Φρουρά, δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, η οποία ταυτόχρονα ανακοίνωσε την ετοιμασία νομοσχεδίου «για να υπάρχουν συνέπειες για οποιονδήποτε προβεί σε ψευδείς καταγγελίες» εναντίον αστυνομικών στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΔΙΠΑ) ή σε μία ανακριτική αρχή.

Μιλώντας στην συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σήμερα η αστυνομική δύναμη αριθμεί περίπου 5.000 άτομα, η κ. Προκοπίου είπε ότι υπάρχουν συνεχώς ανοικτές διαδικασίες προσλήψεων, οι οποίες διαρκούν αρκετό καιρό, ενώ σημείωσε ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών διαρκεί τρία χρόνια.

Ανέφερε ότι μια πρόταση που εξετάζεται είναι η αξιοποίηση των ΣΥΟΠ που αποχωρούν από την Εθνική Φρουρά στην ηλικία των 42 ετών.

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι άρτια εκπαιδευμένοι, έχουν συμβάλει σε θέματα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτή η πρόταση που έγινε στο Υπουργείο μας από τον (Πρόεδρο της ΕΔΕΚ) κ. Σιζόπουλο εκ μέρους της ΕΔΕΚ, είναι κάτι που βλέπουμε θετικά, και ως Υπουργείο, αλλά και ως ηγεσία της Αστυνομίας», σημείωσε.

Ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας.

Προβληματισμός από τη Συντεχνία ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ

Προβληματισμό και επιφυλάξεις για δημιουργία νέων προβλημάτων εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου – ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, μετά την απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης, Άννας Κουκκίδη Προκοπίου, για πρόταση ένταξης ΣΥΟΠ στην Αστυνομία, μετά το 42ο έτος της ηλικίας τους. Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο «θα εκτινάξει τον μέσο όρο ηλικίας των αστυνομικών υπαλλήλων, με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Οργανισμού».

Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ σημειώνει πως κατανοεί ότι απώτερος στόχος της αρμόδιας Υπουργού είναι η άμβλυνση της χρόνιας υποστελέχωσης που ταλανίζει την Αστυνομία, προσθέτει, όμως ότι η φύση της εργασίας στην Αστυνομία είναι τέτοια που προκαλεί φυσική και ψυχολογική καταπόνηση στον εργαζόμενο και συνακόλουθα δυσκολία στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση εκείνων των καθηκόντων που προαπαιτούν καλή φυσική κατάσταση.

Αναφέρει, ακολούθως, ότι σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση, ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της δύναμης έχει μειωθεί κάτω από τα 43 έτη, μετά τις προσλήψεις των τελευταίων χρόνων, κάτι που θα αντιστραφεί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με την πρόσληψη ΣΥΟΠ μετά την αφυπηρέτησή τους από την ΕΦ στο 42ο έτος της ηλικίας τους.

Ως εξίσου σοβαρό ζήτημα, όμως, ο ΚΑΣ αναφέρει στην ανακοίνωση και το καθεστώς εργοδότησης των ΣΥΟΠ, σημειώνοντας ότι η ένταξη των ΣΥΟΠ στην Αστυνομία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη δημιουργία άλλης μιας κατηγορίας εργαζόμενων στην Αστυνομία. Προσθέτει, δε, ότι «η Αστυνομία στελεχώνεται από υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, των Αστυνομικών και των Ειδικών Αστυνομικών, και οι Συμβασιούχοι Ειδικοί Αστυφύλακες αποτελούν την τρίτη ταχύτητα», ενώ οι ΣΥΟΠ θα είναι η τέταρτη ταχύτητα, όπως λέει.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι προκαταρκτική πληροφόρηση που εξασφάλισε ο ΚΑΣ, κάνει λόγο για ανάθεση στους ΣΥΟΠ καθηκόντων μη αστυνομικής φύσης (φρούρησης, γραφειακών καθηκόντων κ.λπ.), προκειμένου να αποδεσμευτούν άλλοι αστυνομικοί και θέτει το ερώτημα «αν οι ΣΥΟΠ θα εκτελούν καθήκοντα μη αστυνομικής φύσης, τότε ποια ανάγκη να ενταχθούν στην Αστυνομία και στο οργανόγραμμά της».

Εκφράζει, ακόμα, την ανησυχία μήπως η πρόσληψη των ΣΥΟΠ να αποτελέσει φτηνό δυναμικό, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματ» και θέτει το ερώτημα ποιες δικλείδες θα υπάρχουν που θα αποκλείουν το ενδεχόμενο σταδιακά στους ΣΥΟΠ να ανατεθούν όλα τα αστυνομικά καθήκοντα, χωρίς όμως, αυτή η ομάδα υπαλλήλων να απολαμβάνει την ανάλογη μισθοδοσία και τις προοπτικές ανέλιξης.

«Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καθιστά σαφές ότι η απάντηση στην υποστελέχωση πρέπει να βρίσκεται στην εισαγωγή τέτοιου πλαισίου που θα καθιστά τον Οργανισμό της Αστυνομίας αξιοπρεπή εργασιακό χώρο, από όλες τις απόψεις. Που θα προσφέρει μόνιμη εργοδότηση Αστυφυλάκων, με καλές μισθολογικές κλίμακες, που δεν θα υστερούν αυτών του Δημοσίου, που θα διαθέτει επαρκές συνταξιοδοτικό σχέδιο, κίνητρα ανέλιξης εντός της Υπηρεσίας και που θα χαρακτηρίζεται για το φιλικό εργασιακό περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση, καλώντας την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τη Βουλή να επιδιώξουν διαβούλευση με τους οργανωμένους συνδικαλιστικούς φορείς των αστυνομικών.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης | Αναβάθμιση του ρόλου των ΣΥΟΠ – 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς – Αναφορά στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This