Αλγερία | Αναφορές για αγορά του κινεζικού υπερηχητικού πυραύλου YJ-12B – Φωτογραφία
Defence Redefined
Published on 22/05/2022 at 15:58

Ο στρατός της Αλγερίας φέρεται να απέκτησε την εξαγωγική έκδοση του κινεζικού συστήματος παράκτιας άμυνας YJ-12B, εξοπλισμένο με υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους CM-302.

Όπως φαίνεται σε οπτικό υλικό που δημοσιεύτηκε σε αρκετούς λογαριασμούς στο Telegram και σε άλλες ανοικτές πηγές, ένας αυτοκινούμενος εκτοξευτήρας πυραύλων (TEL), εμφανίστηκε, όπως υποστηρίζεται από τις αναφορές, να κινείται σε δρόμους της Αλγερίας. 

Παραμένει ασαφές πότε η Αλγερία απέκτησε το προηγμένο σύστημα ή πόσα από αυτά αγοράστηκαν. Ο αλγερινός στρατός συνήθως δεν αποκαλύπτει πληροφορίες σχετικά με τις αγορές του. Η Κίνα διατηρεί επίσης υψηλό επίπεδο μυστικότητας όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων της.

Διαβάστε επίσης: HQ-22 | Το νέο κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα της Σερβίας

Το CM-302 είναι η εξαγωγική έκδοση του YJ-12, το οποίο αναπτύχθηκε από την China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC).

Ο πύραυλος αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίζει πλοία με εκτόπισμα έως 5.000 τόνους. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατά χερσαίων στόχων. Έχει βεληνεκές 280 χιλιόμετρα και κεφαλή βάρους τουλάχιστον 250 κιλών.

Το σύστημα πλοήγησης CM-302 βασίζεται στο κινεζικό δορυφορικό σύστημα BeiDou με σύνδεσμο δεδομένων για ενημερώσεις κατά την διάρκεια της πορείας του πυραύλου. Ο πύραυλος είναι επίσης εξοπλισμένος με ένα ενεργό ανιχνευτή ραντάρ για την εύρεση τελικού στόχου, κάτι που αυξάνει στο 90% την πιθανότητα κρούσης του στόχου. 

Σύμφωνα με την CASIC, ο πύραυλος είναι υπερηχητικός καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης του. Ο πύραυλος ταξιδεύει με ταχύτητα μεσαίας πορείας 1,5-2 Mach και επιταχύνεται σε 3 Mach ή υψηλότερη κατά τη φάση της τερματικής πτήσης.

Η Αλγερία ήταν ο πρώτος πελάτης του πυραύλου CM-302, αλλά δεν θα είναι ο τελευταίος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αντιπλοϊκό σύστημα θα τεθεί σε υπηρεσία με τον Πακιστανικό στρατό πολύ σύντομα.

Τα τελευταία χρόνια, η Αλγερία ενίσχυσε τις στρατιωτικές της ικανότητες για να αντιμετωπίσει μια σειρά σοβαρών απειλών στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Μεσόγειο, από αναταραχές στη γειτονική Λιβύη έως εντάσεις με το Μαρόκο για την αμφισβητούμενη περιοχή της Δυτικής Σαχάρας.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία | Η στροφή της Μαδρίτης για τη Δ. Σαχάρα φέρνει διπλωματικές μετατοπίσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This