Αγωγός IGB | Έτοιμος να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο
Defence Redefined
Published on 13/09/2022 at 16:30

Ο αγωγός Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και οι διοικητικές διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας και οι πράξεις για το δικαίωμα χρήσης βρίσκονται σε εξέλιξη και στις δύο χώρες.

Στην ανακοίνωση της ICGB  αναφέρεται ότι ολόκληρο το τμήμα της διασύνδεσης μήκους 31 χιλιομέτρων στην ελληνική επικράτεια επιθεωρήθηκε για δύο ημέρες (8 – 9 Σεπτεμβρίου) με εκπροσώπους του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Διεύθυνση Υδρογονανθράκων-Τμήμα Εγκαταστάσεων) και τη διοίκηση του ICGB.

Η επιθεώρηση εντάσσεται στη διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας για το τμήμα του αγωγού στην επικράτεια της Ελλάδας. Η αντιπροσωπεία επιθεώρησε λεπτομερώς το σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου κοντά στην Κομοτηνή, μια από τις βαλβίδες φραγής, τα σημεία σύνδεσης με τον ΤΑΡ και τον ΔΕΣΦΑ, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του γραμμικού τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα.

Οι Εκτελεστικοί Διευθυντές του ICGB Teodora Georgieva και George Satlas δήλωσαν ότι η όλη διαδικασία περιλαμβάνει επιτόπιες επιθεωρήσεις και λεπτομερή εξέταση μιας σειράς εγγράφων του έργου. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι οι ολοκληρωμένες εργασίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία ολόκληρης της υποδομής φυσικού αερίου, ενώ τα σχόλια που βλέπουν αυτή τη στιγμή από τα μέλη αυτής της επίσκεψης στον ιστότοπο είναι θετικά και ελπίζουν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη έκδοση της απαιτούμενης άδειας λειτουργίας για την Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Πετκόφ | Εγκαίνια για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB

Και οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν την εθνική και διεθνή σημασία της εμπορικής κυκλοφορίας της IGB, που αναμένεται την 1η Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι εξετάζουν έναν αγωγό που ανοίγει μια νέα, ασφαλή πύλη για διαφοροποιημένες παραδόσεις φυσικού αερίου όχι μόνο για τις δύο χώρες υποδοχής, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και με τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία και τη Μολδαβία επίσης. 

Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB έχει σχεδιαστεί για να συνδέεται με το ελληνικό εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ Α.Ε.) και τον αγωγό Trans-Adriatic (TAP AG) στην περιοχή της Κομοτηνής (Ελλάδα) και με το βουλγαρικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (Bulgartransgaz EAD). στην περιοχή της Στάρα Ζαγόρα. 

Το συνολικό μήκος του αγωγού φυσικού αερίου είναι 182 χλμ και η διάμετρος του αγωγού είναι 32” με χωρητικότητα σχεδιασμού έως 3 δισεκατομμύρια m3/έτος με κατεύθυνση Ελλάδα-Βουλγαρία, ενώ ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει τη χωρητικότητά του έως και 5 bcm/έτος ανάλογα με το ενδιαφέρον της αγοράς και τις δυνατότητες των γειτονικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η τελετή έναρξης του Interconnector Ελλάδας-Βουλγαρίας πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 8 Ιουλίου.

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία | Θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This