Βουλγαρία | Θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη
Defence Redefined
Published on 31/08/2022 at 17:30

Η Βουλγαρία κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία για διπλασιασμό της δεσμευμένης χωρητικότητάς της σε μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα κατασκευαστεί στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε τη Δευτέρα ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας.

Ο Rossen Hristov είπε στους δημοσιογράφους ότι η αύξηση της δεσμευμένης χωρητικότητας σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στον τερματικό σταθμό LNG, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, θα βοηθήσει τη βαλκανική χώρα να εξασφαλίσει διαφοροποιημένη και σταθερή παροχή φυσικού αερίου.

Η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί πυρά στο εσωτερικό της, επειδή επιδίωξε να ανανεώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, είπε ότι σχεδιάζει να ανοίξει διαγωνισμούς για μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες παραδόσεις φυσικού αερίου και θέλει να εισάγει περισσότερο αέριο LNG μέσω της Ελλάδας.

Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να κατασκευαστεί από κοινοπραξία της οικογένειας Κοπελούζου, τις εταιρείες φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, τη βουλγαρική Bulgartransgaz και την κυπριακή Gaslog και θα μπορεί να επεξεργάζεται 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG ετησίως και να αποθηκεύει 153.500 κυβικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία | Απελαύνονται 70 Ρώσοι διπλωμάτες

Η Βουλγαρία αγωνίζεται να εξασφαλίσει φυσικό αέριο σε βέλτιστες τιμές για τον ερχόμενο χειμώνα, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου τον Απρίλιο λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια εν μέσω ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η προσωρινή κυβέρνηση επιδίωξε συνομιλίες με την Gazprom για ανανέωση των προμηθειών στο πλαίσιο της τρέχουσας σύμβασης που λήγει στα τέλη του 2022 και για επαναπρογραμματισμό των αποστολών φυσικού αερίου που η χώρα δεν είχε αναλάβει μέχρι τον επόμενο Απρίλιο ή Ιούνιο.

Πολλοί τοπικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας έχουν κατακρίνει το σχέδιο ως επικίνδυνο, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο για να φέρει μια σφήνα μεταξύ των μελών της ΕΕ και σκιαγραφώντας τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες συνομιλίες σε μια ενδεχόμενη μελλοντική υπόθεση διαιτησίας.

Τη Δευτέρα, ο Χρίστοφ είπε ότι η Gazprom δεν έχει απαντήσει ακόμη και επανέλαβε ότι το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο δεν θα επιδιώξει νέα σύμβαση με τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα. 

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα – Βουλγαρία | Σχέδια προς αναβίωση του Rail T-K-A-B-V-R Project

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This