Ελλάδα – Βουλγαρία | Σχέδια προς αναβίωση του Rail T-K-A-B-V-R Project
Defence Redefined
Published on 16/08/2022 at 14:35

Το εγχείρημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης λιμένων της Βορείου Ελλάδος και της Βουλγαρίας φαίνεται να αναβιώνει, αφού το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προσλαμβάνει νομικό σύμβουλο για τη σύσταση ελληνο-βουλγαρικής εταιρείας.  

Το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει ονομαστεί “Rail T-K-A-B-V-R Project” ή πιο απλουστευτικά Sea2Sea, σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από ελληνο-βουλγαρική εταιρεία, ένα μοντέλο που προωθείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συμβαίνει στη Rail Baltica.

Συγκεκριμένα, το έργο αναφέρεται στη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Ρούσε, όπως αναφέρει το Capital.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του διαδρόμου έγκειται στην παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, με στόχο την προσέλκυση φορτίων συνδυασμένων μεταφορών (σιδηρόδρομος/πλοίο) μεταξύ χωρών της Μέσης και Άπω Ανατολής και χωρών της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Εικάζεται ότι το έργο, σε πλήρη διάσταση, δύναται να ανέλθει στα 6,5 δισ. ευρώ. Εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα υλοποιηθεί από την κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία. 

Η ιδιωτική συμμετοχή, στον αρχικό σχεδιασμό, υπολογίστηκε στο 40% και η ελληνοβουλγαρική στο 60%, με τους ιδιώτες να τυγχάνουν σειρά προνομίων. Σε πρώτη φάση, έμφαση θα δοθεί στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς.

Διαβάστε επίσης: Βουλγαρία | Δύο βουλγαρικά πυροσβεστικά πληρώματα θα σταθμεύουν στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Η επιτυχία του “Rail T-K-A-B-V-R Project” συνδέεται άμεσα με δύο έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου της ΕΡΓΟΣΕ: Την αναβάθμιση και διπλασιασμό της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Νέα Καρβάλη – Τοξότες. 

Η αναβάθμιση και ο διπλασιασμός της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο είναι αρχικού προϋπολογισμού 1,07 δισ. ευρώ. Το έργο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει την κατασκευή περί τα 186 χλμ. κύριας σιδηροδρομικής γραμμής και βελτίωση – προσαρμογή των 15 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα “Αλεξανδρούπολη – Διδυμότειχο” και 19 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα “Διδυμότειχο – ελληνοβουλγαρικά σύνορα”.

Αντίστοιχα, το “γιγαντιαίο” έργο για τη νέα, πεδινή σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τους Τοξότες (Ξάνθη), η οποία συμπεριλαμβάνει το λιμάνι της Καβάλας, ανέρχεται στα 1,69 δισ. ευρώ. 

Η συνολική διάρκεια και των δυο έργων, κατά την εκτίμηση της ΕΡΓΟΣΕ, ανέρχεται σε 48 μήνες, ωστόσο ο ακριβής χρόνος μελέτης και κατασκευής και ο χρόνος εγγύησης των έργων θα καθοριστεί κατά τη β’ φάση του διαγωνισμού, με την προϋπόθεση ότι τύχουν δεσμευτικού κατασκευαστικού ενδιαφέροντος.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης – Πετκόφ | Εγκαίνια για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This