ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Έκθεση SIPRI | Παρά την πανδημία αυξάνονται παγκόσμια οι πωλήσεις στρατιωτικού υλικού
Defence Redefined
Published on 06/12/2021 at 12:34

Νέο ρεκόρ πωλήσεων παρουσίασαν και αυτή την χρονιά οι μεγάλες εταιρείες στρατιωτικού υλικού παρά το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο κύκλος εργασιών των εκατό μεγαλύτερων ομίλων του τομέα της άμυνας έφθασε το 2020 σε νέο κολοφώνα, στα 531 δισεκατομμύρια δολάρια (470 δισεκ. ευρώ), με τις μισές και πλέον από τις εταιρείες αυτές να έχουν έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Το άθροισμα των πωλήσεων όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά 1,3%, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία συρρικνωνόταν κατά πάνω από 3%, σημειώνει το ινστιτούτο με έδρα τη Σουηδία, που παράγει έργο αναφοράς στο πεδίο.

Ο τζίρος των εκατό μεγαλύτερων ομίλων όπλων βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από το 2015: αθροιστικά, έχει φθάσει το 17%, υπογραμμίζει το SIPRI.

Διαβάστε επίσης: Η Lockheed Martin κερδίζει συμβόλαιο 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του F-22

Εξαιρουμένων μόνο ορισμένων ρωσικών (ο τζίρος τους υποχώρησε κατά 6,5%) και γαλλικών (-7,7%) ομίλων, οι άλλες χώρες είδαν τις εταιρείες τους στον τομέα να καταγράφουν αύξηση πωλήσεων την περασμένη χρονιά. H Lockheed-Martin εδραιώθηκε στην πρώτη θέση, με πωλήσεις 58,2 δισεκ. δολαρίων.

Η πρώτη δεκάδα των εταιρειών στην παγκόσμια κατάταξη είναι ενδεικτική, με τις 5 πρώτες θέσεις και συνολικά 6 από τις 10 να τις καταλαμβάνουν Αμερικανικές εταιρείες:

  1. Lockheed-Martin (ΗΠΑ)
  2. Raytheon (ΗΠΑ)
  3. Boeing (ΗΠΑ)
  4. Northrop Grumman (ΗΠΑ)
  5. General Dynamics (ΗΠΑ)
  6. BAE Systems (ΗΒ)
  7. Norinco (Κίνα) 
  8. AVIC (Κίνα) 
  9. CETC (Κίνα)
  10. L3 Harris (ΗΠΑ)

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες όπλων αντιπαρήλθαν τη δυσμενή συγκυρία του 2020 εξηγείται κυρίως από τις δημοσιονομικές πολιτικές στήριξης μπροστά στην πανδημία και τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την ανάσχεσή της.

Ο τομέας της άμυνας την περίοδο της πανδημίας σημειώνει κυρίως προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και σταχρονοδιαγράμματα παραδόσεων σημειώνει το SIPRI.

Αυτό ίσχυσε, σύμφωνα με την έκθεση, στην περίπτωση της Thales, της γαλλικής εταιρείας -εξαιρουμένης της Airbus (11η) – που καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στην κατάταξη (14η), καθώς εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων είδε πτώση του τζίρου της κατά 6%.

Πίσω από τις 41 αμερικανικές επιχειρήσεις της κορυφαίας εκατοντάδας και το μερίδιο αγοράς τους, που φθάνει το 54%, 26 ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφάλισαν το 21% των συνολικών πωλήσεων. Τις ακολούθησαν οι κινεζικές (13% του συνόλου, πέντε εταιρείες) και οι ρωσικές (5%, εννέα εταιρείες).

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφία τίτλου: Lockheed Martin

Διαβάστε επίσης: Αγώνας δρόμου για συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This