ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγώνας δρόμου για συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά
Defence Redefined
Published on 11/11/2021 at 13:12

Με τα χρονοδιαγράμματα για την υπογραφή της σύμβασης για την απόκτηση των τριών γαλλικών φρεγατών Belharra να είναι ασφυκτικά, οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες, οι οποίες και προσδοκούν τη συμμετοχή τους στο εν λόγω εξοπλιστικό πρόγραμμα, βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις. 

Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει ήδη να ασκούνται πιέσεις ώστε να συμμετάσχουν Ελληνικές εταιρείες και στο πρόγραμμα απόκτησης των 24 μαχητικών Rafale, όπου αρχικά δεν είχαν συμπεριληφθεί.

Η πίεση ειδικά προς τις μεγάλες γαλλικές εταιρείες έχει ήδη αρχίσει, με επίσημα αιτήματα κυρίως από ΓΔΑΕΕ και ΣΕΚΠΥ, εδώ και καιρό. Η πίεση αφορά κυρίως τις εταιρείες Naval Group, Dassault, Thales, MBDA, Safran που αποτελούν τις κυρίαρχες στα δύο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι ενδεικτικό ότι κάποιες από αυτές ανταποκρίνονται θετικά και κάποιες “αντιστέκονται” σθεναρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η 30ή συνεδρίαση της Μεικτής Ελληνογαλλικής Επιτροπής Αμυντικο-Τεχνικής Συνεργασίας πραγματοποιήθηκε προχθές, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ανακοινώθηκε, η συνεδρίαση διοργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ).

Στη συνεδρίαση, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ, συμμετείχαν 60 ελληνικές και 20 γαλλικές επιχειρήσεις, ενώ έγιναν πάνω από 300 συναντήσεις μεταξύ τους, με πολύ θετικά αποτελέσματα για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας | Συζήτηση συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας

Σκοπός της συνάντησης ήταν οι ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας με τις αντίστοιχες γαλλικές, ώστε να συμμετέχουν σε όσο γίνεται μεγαλύτερο βαθμό στο πρόγραμμα κατασκευής των νέων φρεγατών Belharra στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η διοργάνωση αντίστοιχων συναντήσεων ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου με εταιρείες από το Ισραήλ, αλλά και με εταιρείες από τη Γαλλία που εμπλέκονται στην κατασκευή των ελληνικών Rafale.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, Αναστάσιος, Ροζολής τόνισε ότι “ο ΣΕΚΠΥ μετά και την επιτυχημένη αμυντική έκθεση DEFEA 2021 συνεχίζει την προσπάθεια στήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο να συμμετέχουν με αξιώσεις στον μέγιστο δυνατό βαθμό στα εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που προχωράει η κυβέρνηση”.

Υπογράμμισε, δε, ότι “υπάρχουν ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών”.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Ροζολής, “θα συνεχίσουμε με στόχο την εξασφάλιση της υποστήριξης των κρίσιμων συστημάτων των φρεγατών και στήριξης και ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας”.

“Είμαστε αισιόδοξοι”, πρόσθεσε, “ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο μέλλον για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, κάτι που θα βοηθήσει στη στήριξη και ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και ευρύτερα της οικονομίας”.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα υπογράφει Μνημόνιο Κατανόησης με τη Naval Group και την MBDA

Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους στο “παιχνίδι” ετοιμάζονται να μπουν και οι Αμερικανοί. Μετά και την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ είναι πλέον πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του 2021 να ανακοινωθεί και η συμφωνία για απόκτηση 20 με 24 αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Πολεμική Αεροπορία. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής τους, όπως είναι φυσικό θα ανοίξει νέα πεδία δράσης για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Τέλος, ανοιχτό έχει μείνει το θέμα της απόκτησης και 3+1 κορβετών GoWind.

Το μεγάλο ερώτημα σε όλο αυτό το πλέγμα των εξοπλιστικών αγορών συνεχίζει να είναι ο ρόλος της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, ώστε από τα δισεκατομμύρια που θα δαπανήσει η Ελλάδα να επιστρέψουν σε αυτήν κάποια ποσά ως προστιθέμενη αξία και να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία.

Με πληροφορίες από: ΓΔΑΕΕ, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This