ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Zala Lancet | Η “αερομεταφερόμενη νάρκη” κατά UAVs – Βίντεο με απεικόνιση εναντίον Bayraktar
Defence Redefined
Published on 19/04/2021 at 16:08

Η Ρωσία ανέπτυξε το πρώτο σύστημα στον κόσμο το οποίο χαρακτηρίζεται από ρωσικά μέσα και ως “αερομεταφερόμενη νάρκη”, σχεδιασμένο για την καταστροφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (MEA). 

Το ρωσικό σύστημα, είναι βασισμένο στα πυρομαχικά υπό την επωνυμία Lancet, τα οποία αποτελούν αιωρούμενα πυρομαχικά που αναπτύχθηκαν από τη εταιρεία ZALA AERO. 

Ο Alexander Zakharov, επικεφαλής σχεδιαστής του ομίλου εταιρειών ZALA AERO (θυγατρική της Kalashnikov), παρουσίασε πρόσφατα το υπόψη πυρομαχικό στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1.

Διαβάστε επίσης: IDEX 2021 | Το γαλλικό σύστημα που μπορεί να δώσει λύσεις στην Εθνική Φρουρά για την αντιμετώπιση των UAVs – Φωτογραφία

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του εχθρού κινούνται με ταχύτητες περίπου 150 χιλιομέτρων την ώρα και το Lancet είναι ικανό να τα χτυπήσει, λέει ο σχεδιαστής. 

Επί του παρόντος, οι ειδικοί δοκιμάζουν το σύστημα. Σύμφωνα με τον Zakharov, τα πυρομαχικά Lancet μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από εκτοξευτές εδάφους, αλλά και εν κινήσει, ακόμη και από τη θάλασσα. Ο σχεδιαστής τόνισε ότι έχουν γίνει πολλές εκτοξεύσεις από πλοίο και ότι όλες οι συσκευές λειτούργησαν με 100% επιτυχία.

Το Lancet δύναται να αναλάβει αποστολές αναγνώρισης και επίθεσης και είναι ικανό να εντοπίσει και να καταστρέψει αυτόνομα στόχους αέρος, εδάφους και επιφανείας, αφού αυτό-εκρήγνυται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον στόχο. 

Εκτός από την ύπαρξη διαφόρων συστημάτων καθοδήγησης που βασίζονται σε οπτικο-ηλεκτρονικά και συνδυασμένα μέσα, το Lancet είναι εξοπλισμένο με τηλεοπτικό κανάλι επικοινωνίας για μετάδοση σε πραγματικό χρόνο εικόνας, επιτρέποντάς στον χρήστη να επιβεβαιώσει την επιτυχία τυχόν επίθεσης (battle damage assessment). 

Το αιωρούμενο πυρομαχικό παράγεται σε 2 εκδόσεις από την κατασκευάστρια εταιρεία την έκδοση Lancet-1 και Lancet-3. Το Lancet-3 μπορεί να φέρει φορτίο (π.χ εκρηκτική κεφαλή) μέγιστου βάρους 3 κιλών, κινείται με ταχύτητα μεταξύ 80-110 χλμ και είναι ικανό να καταρρίπτει στόχους σε ακτίνα έως και 40 χιλιομέτρων από το σημείο που ίπταται.

Στο βίντεο πιο κάτω, παρουσιάζεται σμήνος από Lancet να περιπολούν σε μια περιοχή και ένα εξ’ αυτών φαίνεται να εντοπίζει και να επιτίθεται σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο προσομοιάζει το τουρκικό Bayraktar TB2. 

 

Η αξία παρόμοιων συστημάτων στο πεδίο των επιχειρήσεων αναδείκτηκε στο πρόσφατο πεδίο του Ναγκόρνο Καραμπάχ,  όπου τα ισραηλινά συστήματα Harop και Orbiter είχαν μεγάλα ποσοστό επιτυχίας κατά στόχων υψηλής και όχι μόνο αξίας των Αρμενικών Δυνάμεων και ήταν αφορμή για την αναθεώρηση δογμάτων άμυνας του παρελθόντος.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Σε διαδικασία αξιολόγησης τα αιωρούμενα πυρομαχικά – VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This