ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Targeted Killing | Η “Βόμβα Νίντζα” χτυπά ξανά
Defence Redefined
Published on 31/08/2021 at 12:35

Το τελευταίο γνωστό χτύπημα με την “Βόμβα Νίντζα” φαίνεται να πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ως αντίποινα για την βομβιστική, τρομοκρατική επίθεση στο Διεθνές Αεροδρόμιο “Hamid Karzai” της Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα. 

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ φέρεται να χρησιμοποίησε τον εν λόγω εξειδικευμένο πύραυλο Hellfire, προκειμένου να πλήξει τον αυτουργό του ISIS-K, εξαιτίας του οποίου αιματοκυλίστηκε η Καμπούλ και έχασαν την ζωή τους μεταξύ άλλων και 13 Αμερικανοί στρατιώτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Σάββατο το Αμερικανικό Πεντάγωνο χρησιμοποιήσε την παραλλαγή R9X του γνωστού πυραύλου AGM-114 Hellfire, που εκτοξεύτηκε από drone MQ-9 Reaper, για να σκοτώσει δύο μαχητές του ISIS-Κ στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | “Μαύρη Μέρα” μετά τις Εκρήξεις στην Καμπούλ – Οι Τελευταίες Εξελίξεις

Η συγκεκριμένη παραλλαγή του πυραύλου αναφέρεται ως “βόμβα νίντζα” ή “ιπτάμενο Ginsu” και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την Wall Street Journal το 2019. Ο AGM-114R9X είναι ένας πύραυλος Hellfire από τον οποίο έχει αφαιρεθεί η εκρηκτική κεφαλή και στη θέση της τοποθετήθηκαν έξι αναδιπλούμενες λεπίδες που μοιάζουν με σπαθιά. 

Παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημες πηγές επιβεβαίωσης κάθε λεπίδα φέρεται να έχει μήκος περίπου 46 cm (18 ίντσες), δίνοντας στον πύραυλο “ακτίνα δράσης” μόλις περίπου 91 cm (3 ποδιών). Πρόκειται για μια θανατηφόρα νέα εκδοχή των αδρανών βομβών “Lazy Dog” των αμερικανικών εκστρατειών στην Κορέα και το Βιετνάμ.

https://twitter.com/Charles_Lister/status/1126471340175831040 

Ο στόχος της χρήσης ενός τέτοιου όπλου, σύμφωνα με την Wall Street Journal, είναι να μειωθεί η πιθανότητα για παράπλευρες απώλειες, που συνήθως συνοδεύει μια συμβατική εκρηκτική κεφαλή. Πράγματι, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν το Σάββατο την μη ύπαρξη απωλειών αμάχων μετά την επίθεση.

Το χτύπημα εάν επαληθευτεί θα αντιπροσωπεύει την πρώτη γνωστή χρήση του R9X από τον Αύγουστο του 2020, όταν ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανέπτυξε την εν λόγω παραλλαγή Hellfire για να σκοτώσει τον Abu Yahya al-Uzbeki, έναν ανεξάρτητο «στρατιωτικό εκπαιδευτή» που συνδέεται με την Hurras Al που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, καθώς ταξίδευε στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Πριν από αυτό, οι ΗΠΑ πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν το R9X για να απομακρύνουν τους ηγέτες του Hurras Al-Din, Qassam al-Urduni και Bilal al-Sanaani στη βορειοδυτική Συρία τον Ιούνιο του 2020, τον ηγέτη της Hayat Tahrir al-Sham (παρακλάδι της αλ Κάιντα), Abu Ahmed al-Jaziri, τον Ιούνιο του 2019, έναν διοικητή των Ταλιμπάν που ταυτοποιήθηκε μόνο ως «Mohabullah» στο Αφγανιστάν τον Ιανουάριο του 2019, και τέλος, τον δεύτερο σε ιεραρχία διοικητή της Αλ Κάιντα, Ahmad Hasan Abu Khayr al-Masri, τον Φεβρουάριο του 2017.

Με πληροφορίες από:  Wall Street Journal, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον αυτουργό της επίθεσης στην Καμπούλ

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This