ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | “Μαύρη Μέρα” μετά τις Εκρήξεις στην Καμπούλ – Οι Τελευταίες Εξελίξεις
Defence Redefined
Published on 27/08/2021 at 09:15

Ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης της οργάνωσης ISIS-k στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχει φτάσει τους 103 νεκρούς.

Νεκροί είναι τουλάχιστον 90 Αφγανοί και 150 τραυματίες, σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Υγείας, από τους οποίους τουλάχιστον 28 ήταν μέλη των Ταλιμπάν. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σκότωσαν τουλάχιστον 13 μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ άφησαν άλλους 18 τραυματίες, σύμφωνα με το λοχαγό Μπιλ Ουρμπάν, εκπρόσωπο της CENTCOM.

Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στο έθνος, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν το Ισλαμικό Κράτος να «πληρώσει» για τις επιθέσεις. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την αποστολή εκκένωσης, με στόχο να αποσυρθούν έως τις 31 Αυγούστου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Μάλιστα, η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, αφού γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Ψάκι, αναγνώρισε ότι θα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί κάθε Αφγανός που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα του εντός της προθεσμίας για την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από την Καμπούλ, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κυρία Ψάκι δεν υπάρχει πάντως καμία προθεσμία όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να βοηθήσει κάθε Αμερικανό που το επιθυμεί να φύγει από το Αφγανιστάν, ακόμη και μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν από τη 14η Αυγούστου, παραμονή της κατάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ως χθες Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Νορβηγία δεν μπορεί πλέον να συνδράμει στην απομάκρυνση των εναπομεινάντων υπηκόων της από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Iνε Μαρί Έρικσεν. Στο ίδιο πλαίσιο βρίσκονται η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία τερματίζοντας τις αποστολές εκκένωσης από την Καμπούλ.

Στο μεταξύ, η Βρετανία εξέδωσε μια αεροπορική οδηγία προς τις αεροπορικές εταιρείες τα αεροσκάφη τους να αποφεύγουν να πετούν κάτω από τα 25.000 πόδια πάνω από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καταδίκασε κατηγορηματικά την «επαίσχυντη επίθεση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εν μέσω του πλήθους που περίμενε να επιβιβαστεί σε κάποιο αεροπλάνο για να φύγει από το Αφγανιστάν, ενώ συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσους ανθρώπους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν ακόμη και μετά τις 31 Αυγούστου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Συνάντηση των Ηγετών της Ομάδας των G7

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This