QuantaQuest | Σημαντική πρόοδος στη χρήση κβαντικών τεχνολογιών για την ευρωπαϊκή άμυνα
Defence Redefined
Published on 21/01/2024 at 19:31

Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ που διερευνά την εφαρμογή κβαντικών τεχνολογιών στην άμυνα, στους τομείς της ασφαλούς επικοινωνίας και πλοήγησης ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το QuantaQuest – Quantum Secure Communication and Navigation, έργο διάρκειας 28 μηνών που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο της Προπαρασκευαστικής Δράσης για την Αμυντική Έρευνα (PADR) πραγματοποίησε την τελευταία του συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2023, αφού παρέδωσε μια ποικιλία επιχειρησιακών σεναρίων και εξελίξεων.

Με επικεφαλής την γαλλική THALES SA, το έργο αποτελεί συνεργασία εννέα αμυντικές εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων από τρία κράτη μέλη, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία, με προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Το έργο πρότεινε την ανάπτυξη κβαντικών αισθητήρων και επικοινωνίας για αμυντικές εφαρμογές στους ακόλουθους τομείς: Πλήρως αυτόνομος εντοπισμός θέσης και χρονισμός για στρατιωτικές πλατφόρμες, ασφαλής επικοινωνία για Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (C4ISR) καθώς και κβαντικό δίκτυο αισθητήρων για συνεργική σύνδεση.

Κατά την τελική συνάντηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA), η κοινοπραξία QuantaQuest παρουσίασε λεπτομερώς τα σενάρια και τις απαιτήσεις και παρουσίασε τις κύριες τεχνολογικές εξελίξεις στους τρεις τομείς που προαναφέρθηκαν.

Στον τομέα της τοποθεσίας και του συντονισμού, αναπτύχθηκε μια αναπτυσσόμενη πλήρως κβαντική αδρανειακή μονάδα μέτρησης για πλήρως αυτόνομη τοποθέτηση και χρονισμό. Η χρήση ατόμων παγιδευμένων σε ένα τσιπ και οι τεχνολογίες φωτονικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων θα επωφεληθούν από τις υπερακριβείς κβαντικές μετρήσεις, ενώ θα μειωθεί το μέγεθός του. Αυτό θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε μελλοντικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας για πλοήγηση με ακρίβεια με μειωμένη μετατόπιση ακόμη και σε περιβάλλοντα που δεν επιτρέπουν τα παγκόσμια συστήματα δορυφορικής πλοήγησης.

Με την πρόοδο του έργου στον τομέα του C4ISR, τα φωτόνια αποστέλλονται μέσω ελεύθερου αέρα αντί να τα μεταφέρουν μέσω σύνδεσης οπτικών ινών. Έτσι, τα μελλοντικά συστήματα που θα εφαρμόζουν αυτήν την τεχνολογία θα βοηθήσουν στη λειτουργία να μεταφέρουν με ασφάλεια τα κλειδιά για κρυπτογραφημένη επικοινωνία.

Τέλος, το έργο ανέπτυξε μια κβαντική διεπαφή (interface) και αξιολόγησε τις επιδόσεις ενός κβαντικού συγχρονισμού δύο ρολογιών, οδηγώντας σε βελτιώσεις σχετικά με την ευαισθησία και την ακρίβεια των αισθητήρων.

Το QuantaQuest διερεύνησε επίσης επιχειρησιακά σενάρια χρήσης των κβαντικών τεχνολογιών για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα για τη στρατιωτική εφαρμογή των κβαντικών τεχνολογιών. Με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 28 μήνες, το QuantaQuest ξεκίνησε επίσης το έργο «ADEQUADE – Advanced, Disruptive and Emerging Quantum Technology for Defence» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) 2021.

Πηγή: EDA

Διαβάστε επίσης: Γαλλία | Η νέα Εθνική Πλατφόρμα Κβαντικών Υπολογιστών ενισχύει την Άμυνα της χώρας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This