ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

IDEF 2021 | Τουρκικό ναυπηγικό πρόγραμμα

Θεόδωρος Νικολοβγένης*

Published on 27/08/2021 at 13:08

Στον απόηχο της IDEF 2021, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας πολλές πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα που τρέχουν οι τουρκικές εταιρείες κατασκευής οπλικών συστημάτων.

Στην παρούσα μελέτη, θα ασχοληθούμε με τις εξελίξεις στο ναυπηγικό πρόγραμμα του τουρκικού ναυτικού (TDK) όπως αυτές ανακοινώθηκαν από επίσημα χείλη.

Οι πρώτες προσπάθειες μας για τη σύγκριση των μέσων του ΠΝ και του TDK παρουσιάστηκε σε δύο συνέχειες: 

Νέες φρεγάτες: Οι αριθμοί λένε την αλήθεια(Μέρος 1ο)

Νέες φρεγάτες: Οι αριθμοί λένε την αλήθεια(Μέρος 2ο)

Τα μεγάλα προγράμματα για το TDK είναι:

  1. Η τύχη του αεροπλανοφόρου Anadolu
  2. Το ναυπηγικό πρόγραμμα των φρεγατών Ι Class
  3. Το ναυπηγικό πρόγραμμα των φρεγατών Αεράμυνας Περιοχής (Α.Π) TF-2000
  4. Το ναυπηγικό πρόγραμμα των υποβρυχίων Reis Class
  5. Το ναυπηγικό πρόγραμμα των περιπολικών OPV 76
  6. Το ναυπηγικό πρόγραμμα των μη επανδρωμένων ταχυπλόων Ulaq.

Ας δούμε τις εξελίξεις για καθένα από αυτά:

TCG Anadolu (L-408):

Μετά την αποπομπή από τα F35, είχε ανακοινωθεί ότι το Anadolu θα επιχειρούσε με μη επανδρωμένα και ελικόπτερα. Το πρόβλημα της «μη συμβατότητας» των TB-2 με τις υποδομές του πλοίου θα λυθεί με την υλοποίηση του προγράμματος TB-3 από την εταιρεία του γαμπρού. Το TB-3 είναι στην ουσία ένα μεγάλο TB-2 (με σχεδόν διπλάσιο μεικτό βάρος απογείωσης) με αναδιπλούμενες πτέρυγες. Μάλιστα ο γαμπρός μετά της κουστωδίας, επισκεφθεί το πλοίο και δήλωσε στα τηλεοπτικά κανάλια ότι το project TB-3 θα είναι έτοιμο πριν τα τέλη του 2021.

Όμως, μετά την IDEF 2021 και τις δηλώσεις του αρχισυντάκτη ιστοσελίδας του αμυντικού χώρου πως τελικώς το Anadolu ΔΕΝ θα χρησιμοποιηθεί ως πλοίο μεταφοράς ΜΕΑ και ότι για αυτόν το σκοπό θα ναυπηγηθεί ένα δεύτερο, δημιουργήθηκε σύγχυση. Ο αρχισυντάκτης ανακάλεσε τις δηλώσεις του και διευκρίνισε πως το Anadolu θα φέρει ΜΕΑ, αλλά η ναυπήγηση του   TCG Trakya (του 2ου πλοίου της κλάσης) ακυρώνεται και στη θέση του θα ναυπηγηθεί άλλο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρo με τη βοήθεια του Ην. Βασιλείου….. Δεσμεύθηκε μάλιστα, σύντομα να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα συνέντευξη του Ισμαήλ Ντεμίρ που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα.

Σχετικά με την επιχειρησιακή διάσταση και την τακτική χρησιμοποίηση του Anadolu θα ακολουθήσει νέα ανάλυση.

Φρεγάτες κλάσεως Ι

Στην πρώτη ανάλυσή μας είχαμε δημοσιεύσει την απεικόνιση της κλάσεως Ι η οποία ξεκάθαρα έδειχνε πως κάποια βασικά συστήματα θα ήταν από το εξωτερικό ενώ άλλα εγχώριας παραγωγής.

Ως γνωστόν, η πρώτη φρεγάτα της κλάσης έχει ήδη πέσει στο νερό και βάσει προγραμματισμού θα ήταν επιχειρησιακή το 2023. Όμως στις αρχές Ιουνίου, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αποδεσμεύουν τους MK41 και το RAM για την F-515…

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Διαβάστε επίσης: Do not cross | 1 Χρόνος από την Επακούμβηση – Σενάριο

 

*Απόφοιτος Σ.Σ.Ε και Ε.Κ.Π.Α, Συντάκτης ιστοχώρου Άμυνα και Γεωστρατηγική

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας. 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This