C-Dome | Αναχαίτηση UAV από τη ναυτική έκδοση του Iron Dome – VIDEO
Defence Redefined
Published on 10/04/2024 at 19:30

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν πως χρησιμοποίησαν, για πρώτη φορά, το σύστημα αεράμυνας “C-Dome”, τη ναυτική εκδοχή του Iron Dome, για να αντιμετωπίσουν άγνωστο εναέριο αντικείμενο.

Το βράδυ της Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συναγερμό στον τομέα της πόλης Εϊλάτ, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο της ισραηλινής επικράτειας και η οποία είχε γίνει στόχος τον Φεβρουάριο.

Οι ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή εντόπισαν ύποπτο εναέριο στόχο που διερχόταν πάνω από την ισραηλινή επικράτεια. Ο στόχος αναχαιτίστηκε επιτυχώς από το ναυτικό σύστημα άμυνας C-Dome, όπως αναφέρουν οι IDF σε λακωνικό ανακοινωθέν τους, διαβεβαιώνοντας πως δεν έλαβαν πληροφορίες για κανέναν τραυματισμό και καμιά ζημιά.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε αν το ύποπτο εναέριο σύστημα ήταν drone ή πύραυλος, πάντως επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του C-Dome, το οποίο είναι εγκατεστημένο στις κορβέτες τύπου Sa’ar 6. 

Το σύστημα αυτό είναι η ναυτική εκδοχή του συστήματος Iron Dome, που χρησιμοποιείται για πάνω από μια δεκαετία για να αναχαιτίζονται απειλές όπως οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από την Χαμάς και το Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ από τη Λωρίδα της Γάζας. 

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Παρουσιάστηκε η νέα αναβαθμισμένη έκδοση του Iron Dome – Θα ενσωματωθεί σε πολεμικά πλοία – VIDEO

Το C-Dome δε χρήζει πλήρης ενσωμάτωσης στο σκάφος, καθώς μπορεί να μετακινηθεί σε θέση βολής μόνο όταν η απειλή είναι εμφανής και να επιστρέψει στη θέση του όταν δε θα χρειάζεται και επομένως, δεν απαιτεί κάποια παρέμβαση  στο κατάστρωμα, μετασκευή του κύτους, δρομολόγηση καλωδίων ή πολύπλοκη ενσωμάτωση με τα συστήματα του πλοίου. 

Επιπλέον, χάρη στο μειωμένο του αποτύπωμα, μπορεί να τοποθετηθεί σε σκάφη που πριν δεν μπορούσαν να εξοπλιστούν με συστήματα αεράμυνας. Χάρη στους δικούς του ανεξάρτητους αισθητήρες, μπορεί να διεξάγει τον πλήρη κύκλο εμπλοκής από την αναζήτηση έως την πρόσκτηση των στόχων για την υποστήριξη των πυραύλων αναχαίτισης Tamir. Το σύστημα δύναται ακόμα να είναι δικτυωμένο με άλλα σύστημα αεράμυνας σε περίπτωση δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

Το σύστημα αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία: ένα σταθμό Διοίκησης, Ελέγχου και Ανίχνευσης (Command, Control, Detection) και ένα εκτοξευτή. Το πρώτο είναι εξοπλισμένο με τρεις σταθμούς εργασίας και μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον ραντάρ επιτήρησης και παρακολούθησης του πλοίου. Διαφορετικά, συνοδεύεται από EO/IR και μια σουίτα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών που προστίθενται στην κορυφή του σταθμού. 

Διαβάστε επίσης: Το IRON DOME και η “Εξαΰλωση” της τουρκικής ικανότητας προβολής ισχύος

Η Rafael έχει μέχρι στιγμής ενσωματώσει τον πύργο Toplite EO/IR και ένα ραντάρ Rada με εύρος κάλυψης 360° χάρη σε τέσσερις σταθερά πάνελ, αλλά το σύστημα μπορεί να κατευθυνθεί από άλλα ραντάρ και πύργους EO/IR, με την προϋπόθεση ότι οι προδιαγραφές και οι δυνατότητες αυτών να μπορούν να συνδυαστούν με τα βλήματα Tamir.

Η μονάδα εκτόξευσης, στην οποία έως και τέσσερις εκτοξευτές μπορούν να ενσωματωθούν, έχει μήκος 6,1 μέτρα, πλάτος 2,4 μέτρα και ύψος 4,4 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει δύο κάθετους εκτοξευτές με 10 αναχαιτιστές ο καθένας σε μια τυπική επιφάνεια φόρτωσης 20 ποδιών, για συνολικά 20 αναχαιτιστές ανά μονάδα εκτόξευσης και συνολικό βάρος 12 τόνων, παρέχοντας προστασία έναντι των περισσότερων σύγχρονων απειλών.

Το βλήμα αναχαίτισης Tamir δεν απαιτεί συντήρηση και έχει μέγιστη ταχύτητα 2,2 Mach, ενσωματώνει πυροσωλήνα προσέγγισης και έχει επιχειρησιακή εμβέλεια πάνω από 10 χλμ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε αυτή την τεχνολογία για να προστατεύει ιδίως μεγάλα κοιτάσματα αερίου στη Μεσόγειο. Το Ισραήλ ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια την εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν με την ελπίδα να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία και να αρχίσει εξαγωγές αερίου στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Διαβάστε επίσης: I-Dome | Η καινοτόμος, φορητή παραλλαγή του Iron Dome

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This