ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το IRON DOME και η “Εξαΰλωση” της τουρκικής ικανότητας προβολής ισχύος

Στέφανος Καραβίδας*

Published on 09/10/2021 at 09:56

Η πιθανή απόκτηση του ισραηλινού συστήματος ΙRON DOME της εταιρείας RAFAEL, από την Κυπριακή Δημοκρατία (Κ.Δ), εάν τελεσφορήσει, ενδεχομένως να επισκιάσει ακόμη και την απόκτηση των αεροσκαφών RAFALE από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. 

Και αυτό, διότι το σύστημα δεν θα είναι καταλύτης απλά σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αυξάνοντας την ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΣΧΥ, αλλά θα λειτουργήσει ως προπομπός και προάγγελος διπλωματικών και γεωπολιτικών εξελίξεων και η απόκτησή του εντάσσεται στο επίπεδο της Υψηλής Στρατηγικής.

Το IRON DOME (Σιδηρούς Θόλος) επιγραμματικά:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Η απαίτηση για τη σχεδίασή του προέκυψε μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Λιβάνου το 2006, όπου η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε περίπου 4000 ρουκέτες με τις 1000 να πέφτουν επί ισραηλινού εδάφους, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες 44 Ισραηλινών. Η αρχική επιχειρησιακή αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε το 2010 και το «βάπτισμα του πυρός» έλαβε χώρα το 2011. Μέχρι το 2016, σημειώθηκαν 1500 επιτυχείς εμπλοκές ρουκετών. Στις συγκρούσεις του Μαΐου 2021 μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, η Χαμάς εκτόξευσε σχεδόν 4500 ρουκέτες με τις 900 να κρίνονται ως απειλή και να αναχαιτίζονται. Οι Ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ποσοστό επιτυχών εμπλοκών 90%. Μέχρι σήμερα, το σύστημα έχει αναχαιτίσει επιτυχώς περίπου 2500 ρουκέτες. Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι το σύστημα είναι «επιχειρησιακά ώριμο».

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Διαβάστε επίσης: I-Dome | Η καινοτόμος, φορητή παραλλαγή του Iron Dome

*Επισμηναγός, Απόφοιτος Σ.Σ.Ε και υποψήφιος Διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α

**Οι απόψεις και/ή τα σχόλια που εκφράζονται στα άρθρα ανήκουν σε έκαστο συγγραφέα και δύναται να μην αποτελούν άποψη και/ή τοποθέτηση και/ή να υιοθετούνται ως έχουν από την εταιρεία και/ή τους διαχειριστές του ιστότοπου. Περισσότερα στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας.

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This