ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

332 Μοίρα “Γεράκι” | Τα Mirage 2000 δίνουν τη σκυτάλη στα Rafale – Φωτογραφίες & VIDEO
Defence Redefined
Published on 19/01/2022 at 18:51

Το τέλος εποχής για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000 EGM/BGM της Πολεμικής Αεροπορία σηματοδότησε σήμερα η άφιξη των Rafale F3R Hellénique. 

Τα Mirage 2000 τα οποία σήκωσαν ένα μεγάλο κομμάτι της αποτροπής στο Αιγαίο για δεκαετίες, τερματίζουν τον αεροπορικό τους βίο στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού στην οποία και υπηρέτησαν για 34 χρόνια προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα και συμβάλλοντας στην διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της πατρίδας, όπως δήλωσε ο Διοικητής Μοίρας, Αντισμήναρχος (Ι) Μιχαήλ Κούτρης. 

Στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, το πέσιμο της αυλαίας για τα Mirage 2000 σηματοδοτεί ταυτόχρονα και μια νέα εποχή, όχι μόνο για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά. Η 332 Μοίρα αποχαιρετά τα Mirage και υποδέχεται σήμερα τα υπερσύγχρονα Rafale.

Στις 12:45 προσγειώθηκε το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος Rafale αφού νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί διέλευση πάνω από την Ακρόπολη. 

Κατά το καλωσόρισμα των αεροσκαφών, ο πύργος ελέγχου ανέφερε: “Καλωσορίσατε στο νέο σας σπίτι. Καλές προσγειώσεις με ασφάλεια”. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Σμήνους των πρώτων 6 Rafale τόνισε: “Ελλάδα, θα φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Η 332 Μοίρα πετά στο μέλλον”.

Συγκεκριμένα, τα δύο από τα έξι Rafale είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ ιπταμένων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, στη βάση Μερινιάκ στη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης: Ν. Παναγιωτόπουλος | Περιοδεία σε Γαλλία, Ισραήλ και ΗΠΑ για εξοπλιστικά

Στην Τανάγρα, το “παρών” στην άφιξη των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι “υπερήφανη η πατρίδα μας υποδέχεται τα πρώτα 6 από τα υπερσύγχρονα Rafale”, χαρακτηρίζοντάς τα “έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που θωρακίζει τη χώρα μας, ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει και αμυντικά και διπλωματικά”.

“Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ, 16 μήνες μετά την παραγγελία τους, ετοιμοπόλεμα καθώς τα πληρώματα και οι ομάδες υποστήριξης έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι μέσα στο 2022 θα αφιχθεί και η 2η εξάδα και μέχρι τα μέσα του 2023 η 3η, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά και τα υπόλοιπα έξι αεροσκάφη του συνολικού εξοπλιστικού πλάνου. 

“Πρόκειται για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής γιατί τα νέα μαχητικά καθιστούν την Πολεμική Αεροπορία μια από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο που προσδίδει στην διπλωματική ισχύ της χώρας και σφραγίζει τη διπλωματική συμπαράταξη Ελλάδας-Γαλλίας”, είπε και πρόσθεσε: “Με άλλα λόγια τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα νέο πιο ειρηνικό αύριο στην περιοχή”.

Ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι σε λίγο τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία.

Στην Καλαμάτα, συνέχισε ο ίδιος, το αμέσως επόμενο διάστημα εγκαινιάζεται το νέο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης, ενώ μέσα στο έτος το Πολεμικό μας Ναυτικό θα υποδεχθεί τα πρώτα δύο από τα επτά ολοκαίνουργια ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα καθώς και τις τόσο απαραίτητες τορπίλες για τα υποβρύχιά μας, και τέλος, ο Στρατός Ξηράς θα έχει προμηθευτεί σύγχρονα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης.

”Για την απόκτηση των Rafale δεν έχουμε την ανάγκη άδειας κανενός. Η πατρίδα μας όπως κλείνει την πόρτα κάθε απειλής, κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου”, σημείωσε και κατέληξε: “Καλοτάξιδα τα νέα Rafale”.

Διαβάστε επίσης: Rafale – Πολλαπλασιαστής Ισχύος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος | Infographics

Σημαντική λογίζεται και η αναφορά του Πρωθυπουργού και στο προσωπικό δηλώνοντας ότι “Πάνω από όλα όμως επένδυση στην άμυνα σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν και για αυτό και σήμερα από εδώ από την Τανάγρα θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας μας στο μεγάλο έργο που υπηρετούν. 

“Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα”.

Μιλώντας στο Politico ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε “ξεχωριστή στιγμή στη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας” τη σημερινή άφιξη των αεροσκαφών. “Είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη στρατηγική μας συνεργασία με τη Γαλλία αλλά, και για το κοινό μας όραμα για την ευρωπαϊκή άμυνα. Αυτά τα ανώτερα αεροσκάφη επόμενης γενιάς πολλαπλασιάζουν την αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας και ενδυναμώνουν την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή μας”, δήλωσε.

Η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο – συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 – από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η απόκτηση τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν. Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Διαβάστε επίσης: Αγώνας δρόμου για συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Προσφορά της Κύπρου τα νέα εστιατόρια και η αίθουσα ψυχαγωγίας της ΣΜΥ – VIDEO και Φωτογραφίες

Προσφορά της Κύπρου τα νέα εστιατόρια και η αίθουσα ψυχαγωγίας της ΣΜΥ – VIDEO και Φωτογραφίες

Ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς παρευρέθηκαν στα εγκαίνια των νέων εστιατορίων και αίθουσας ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, που αποτελούν προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Προσφορά της Κύπρου τα νέα εστιατόρια και η αίθουσα ψυχαγωγίας της ΣΜΥ – VIDEO και Φωτογραφίες

Προσφορά της Κύπρου τα νέα εστιατόρια και η αίθουσα ψυχαγωγίας της ΣΜΥ – VIDEO και Φωτογραφίες

Ο Υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς παρευρέθηκαν στα εγκαίνια των νέων εστιατορίων και αίθουσας ψυχαγωγίας της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, που αποτελούν προσφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Ερντογάν | Ανακοίνωσε την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”

Ερντογάν | Ανακοίνωσε την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωση την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων που παραπέμπουν σε εκκαθάριση και ίσως κατάληψη εδάφους στα νότια σύνορα της χώρας…

Pin It on Pinterest

Share This