ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Παναγιωτόπουλος | Περιοδεία σε Γαλλία, Ισραήλ και ΗΠΑ για εξοπλιστικά
Defence Redefined
Published on 10/01/2022 at 10:00

Μήνας εξελίξεων προμηνύεται ο Ιανουάριος για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να επισκέπτεται διαδοχικά, μέχρι το τέλος του μήνα, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για τρεις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει αφενός συνάψει αμυντικές συμφωνίες αφετέρου συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών προμηθευτών του ελληνικού οπλοστασίου με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα. 

Γαλλία

Κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντική και με ξεχωριστή σημασία τη συμμετοχή του κ. Παναγιωτόπουλου στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε στις 11-12 Ιανουαρίου στην πόλη Βρέστη της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος, για μία ακόμη φορά, η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αφού οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ως προς την αποσαφήνιση και τον ακριβή καθορισμό των παραμέτρων της συνεχίζονται ακόμη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών θα βρεθούν επίσης και τα νεότερα γύρω από τα δύο βασικά ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ανατεθεί στη γαλλική πολεμική βιομηχανία. Ο λόγος για την ένταξη των 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία και την πορεία κατασκευής 3 φρεγατών Belh@rra. Ηδη η κοπή της “πρώτης λαμαρίνας” της πρώτης ελληνικής Belh@rra πραγματοποιήθηκε στα μέσα του προηγούμενου μήνα στα ναυπηγεία της Naval Group, στην πόλη Λοριάν.

Η επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στη Γαλλία κρίνεται κομβική και για την πορεία υλοποίησης της προμήθειας των 24 Rafale, αφού η ελληνική πλευρά επιδιώκει την απαρέγκλιτη τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων. Να σημειώσουμε πως τα πρώτα έξι από αυτά (2 διθέσια και 4 μονοθέσια) αναμένεται να φτάσουν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το μεσημέρι της 19ης Ιανουαρίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Στρατιωτικές συνομιλίες με το Επιτελείο Άμυνας της Γαλλίας – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ισραήλ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Παναγιωτόπουλος θα αναχωρήσει για το Ισραήλ, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, αλλά και παράγοντες της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός τριών ελληνικών αεροσκαφών C-130 στο Ισραήλ. Ηδη ο σχετικός φάκελος έχει φύγει από το ΓΕΑ και βρίσκεται στο γραφείο του ΥΕΘΑ, ενώ σχετική ενημέρωση εκτιμάται ότι θα γίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, τις συζητήσεις των δύο πλευρών εκτιμάται ότι θα απασχολήσει και η ενδεχόμενη προμήθεια από τις Ε.Δ. σύγχρονων οπλικών συστημάτων όπως το αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) για το οποίο η χώρα μας έχει εκφράσει ενδιαφέρον προκειμένου να το εγκαταστήσει στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την προστασίας τους από πυραυλικές επιθέσεις ή πυρά πυροβολικού που θα προέρχονταν από τα απέναντι μικρασιατικά παράλια, στο ενδεχόμενο βεβαίως μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ | Ενίσχυση με αμερικανικά ελικόπτερα CH-53K και εναέρια τάνκερ KC-46

Ηνωμένες Πολιτείες

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται πάντως και η επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος στις 31 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί για πρώτη φορά, επί αμερικανικού εδάφους, με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. 

Οι ΗΠΑ παραμένουν άλλωστε βασικός τροφοδότης του ελληνικού οπλοστασίου σε γη, αέρα και θάλασσα. Ηδη ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα 1.200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117, ενώ ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η πρόσφατη παραίνεση που διατυπώθηκε εντός του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού, αναφορικά με την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται οι δύο πλευρές να συζητήσουν τρόπους ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προμήθειας αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35 από την Πολεμική μας Αεροπορία -κάτι το οποίο θεωρείται πως θα αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα ελληνικής υπεροπλίας στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο έναντι της τουρκικής απειλής-, ενώ ανταλλαγή απόψεων εκτιμάται πως θα γίνει και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ επιλέγουν την Αλβανία για την εγκατάσταση “Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων”

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This