ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Χουλουσί Ακάρ | Στόχος η παραγωγή Μαχητικού Αεροσκάφους 5ης Γενιάς
Defence Redefined
Published on 07/01/2022 at 12:30

Κατά τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία η παραγωγή Μαχητικού Αεροσκάφους 5ης Γενιάς.

Οι δηλώσεις έγιναν κατά την τελετή έναρξης προβολής Εθνικών Τεχνολογιών και Νέων Επενδύσεων. Στην τελετή έδωσε παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι αρχηγοί των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και άλλα πολιτικά πρόσωπα. 

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία η παραγωγή Μαχητικού Αεροσκάφους 5ης Γενιάς με χρήση εθνικών πόρων. Η άρνηση, συμπλήρωσε, κάποιων χωρών να πουλήσουν οπλικά συστήματα που χρειάζεται η χώρα, έχει κάνει την Τουρκία πιο αφοσιωμένη στην υλοποίηση του έργου του Εθνικού Αεροσκάφους. Προφανώς το υπονοούμενο αφορά τις ΗΠΑ και την άρνηση πώλησης των F-35 λόγω της αγοράς του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Σημείωσε επίσης πως η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έχει προχωρήσει και έχει μια δυνατή συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια. Επισήμανε επιπλέον πως δεν είναι δυνατό, κράτη που δεν είναι ισχυρά και ανεξάρτητα στον τομέα της άμυνας να βλέπουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση. 

Τέλος, τόνισε πως η Τουρκία πλέον δεν είναι καταναλωτής αλλά παραγωγός, εξάγει και δεν εισάγει ενώ η άμυνα και ασφάλεια της δεν εξαρτάται από άλλες χώρες. Η Τουρκία κατά τον Ακάρ, πλέον μπορεί να στηρίξει τις ανάγκες της αλλά και τις ανάγκες φίλιων και συμμαχικών χωρών, επηρεάζοντας το ισοζύγιο ισχύος στις διεθνείς σχέσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η φωτογραφία από την τελετή, η οποία δείχνει τη μεγάλη φωτογραφία του Ερντογάν, δίπλα από την φωτογραφία του Κεμάλ, γεγονός που καταδεικνύει τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου αλλά και το κομβικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία.

Με πληροφορίες από: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

Διαβάστε επίσης: Καστελόριζο | Επίσκεψη Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και απάντηση στον Ακάρ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This