ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

«Χακί Συνδικαλισμός» σε Εθνική Φρουρά | Τι συμβαίνει με εκπροσώπηση ΣΥΟΠ;
Defence Redefined
Published on 08/05/2020 at 18:21

Το 2005 με τροποποίηση του Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου, δόθηκε η δυνατότητα για την δημιουργία 2 επαγγελματικών συνδέσμων, για τα εν ενεργεία στελέχη του Κυπριακού Στρατού.  Κατόπιν πρωτοβουλίας και αρκετής προσπάθειας ορισμένων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών ιδρύθηκαν το 2008 ο Σύνδεσμος Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΑΚΣ) και αντίστοιχα ο Σύνδεσμος Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού (ΣΥΚΣ).  Σκοπός της δημιουργίας των 2 αυτών επαγγελματικών συνδέσμων είναι ανάμεσα σε άλλα η ευημερία και η βελτίωση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των μελών του Στρατού καθώς και η εξύψωση του επαγγελματικού επιπέδου και η ανάπτυξη των συναδελφικών σχέσεων μεταξύ τους.  

Κυριότερο επίτευγμα και των 2 συνδέσμων θεωρείται μέχρι σήμερα η συνδρομή στην ολοκλήρωση και ψήφιση των νέων Κανονισμών Προαγωγών τόσο για Αξιωματικούς όσο και Υπαξιωματικούς, το 2016 και 2017 αντίστοιχα, μετά από χρόνια καθυστερήσεων. Επιπλέον πολύ σημαντικό θεωρείται η καθιέρωση των 2 συνδέσμων ως θεσμικοί εκπρόσωποι των μελών τους τόσο σε συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.  Οι 2 συνδέσμοι είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Συνδέσμων και Συντεχνιών (EUROMIL) από το 2009 (ΣΑΚΣ) και 2010 (ΣΥΚΣ) και έκτοτε συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του.

Τι ισχύει με εκπροσώπηση ΣΥΟΠ

Οι Συμβασιούχοι Οπλίτες (ΣΥΟΠ), προσλαμβάνονται στην υπηρεσία με βάση τον Περί Εθνικής Φρουράς Νόμο και όχι τον Περί Στρατού της Δημοκρατίας όπως ισχύει για Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς. Ο Περί Εθνικής Φρουράς Νόμος δεν προνοεί την δημιουργία επαγγελματικών συνδέσμων και ως εκ τούτου οι ΣΥΟΠ δεν δικαιούνται να δημιουργήσουν αντίστοιχο σύνδεσμο. Παρόλα αυτά μπορούν να απευθύνονται ιεραρχικά μέσω της Μονάδας τους προς την ηγεσία της Ε.Φ για επίλυση τυχόν ζητημάτων σχετικά με την επαγγελματική τους απασχόληση, όπως για παράδειγμα οι μεταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, προηγούμενο αίτημα των ΣΥΟΠ για συμμετοχή τους στον Σύνδεσμο Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού δεν ικανοποιήθηκε λόγω ακριβώς του κωλύματος με την νομοθεσία. Σε επικοινωνία μας με το Υπουργείο Άμυνας δεν υπήρξε σχόλιο σχετικά με το εάν γίνονται σκέψεις για τροποποίηση επί του παρόντος οποιασδήποτε νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης: Κρίσεις Αξιωματικών Εθνικής Φρούρας | Αποστρατείες και στο βάθος προαγωγές

 
ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This