Φινλανδία | Ζητάει επίσημα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ – “Ανοιχτές οι πόρτες του ΝΑΤΟ”
Defence Redefined
Published on 16/05/2022 at 11:00

Η Φινλανδία θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν χθες ο Πρόεδρος και η Πρωθυπουργός της χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αρχηγός του κράτους και κυβερνητικό συμβούλιο “αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φινλανδία θα ζητήσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Φινλανδός Πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο. Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει σήμερα, Δευτέρα, το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος.

Καθώς το Σάββατο, ανακοινώθηκε η υποστήριξη της ένταξης από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν, η ψηφοφορία αυτή μεταξύ των 200 Φινλανδών βουλευτών αναμένεται ότι θα έχει με διαφορά θετικό αποτέλεσμα για την ένταξη.

Το Σάββατο ακόμα ο Φινλανδός Πρόεδρος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για το επικείμενο αίτημα ένταξης της χώρας του, το οποίο προκαλεί απειλές για αντίποινα από τη Μόσχα.

“Εγώ ή η Φινλανδία δεν συνηθίζουμε να κρυβόμαστε (…) Είναι καλύτερα να λέει κανείς ξεκάθαρα και στο ενδιαφερόμενο μέρος αυτό που έχει ήδη λεχθεί και αυτό θέλησα να κάνω”, είπε ο Νιινίστο για τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία. Ο Ρώσος πρόεδρος του επισήμανε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ “θα ήταν ένα λάθος”, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Στη Φινλανδία, ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταφράστηκε σ’ ένα ιστορικό άλμα στην υποστήριξη προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ για καλύτερη προστασία από τη Ρωσία, με την οποία η χώρα μοιράζεται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φινλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάστηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Η πλειοψηφία των Φινλανδών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Γιατί η Φινλανδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ

H Φινλανδία παρέμεινε αδέσμευτη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει μικρές στρατιωτικές δυνάμεις σε σχέση με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και βρέθηκε αντιμέτωπη μαζί της σε δύο πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας, καθώς μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα. Έτσι, το Ελσίνκι βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει κάθε άλλο παρά φιλικός.

Η Φινλανδία μεταπήδησε από την επίσημη ουδετερότητα στη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση το 1995, όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, η Φινλανδία έχει πλησιάσει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και συμμετέχοντας σε ασκήσεις συμμαχίας, ως απάντηση σε μια ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία.

Η ένταξη στη Συμμαχία θα φέρει τη Φινλανδία κάτω από την ομπρέλα του Άρθρου 5, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι επίθεση εναντίον όλων.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Η Μόσχα απειλεί κατά της ενδεχόμενης ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας – Νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία

“Ανοιχτές οι πόρτες του ΝΑΤΟ”

“Οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές και θα υποδεχτούμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία με ανοιχτές αγκάλες”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι θα φροντίσουν για την όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία επικύρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι όσο διαρκεί η διαδικασία, η Συμμαχία θα ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Γερμανία θα κάνει το παν ώστε η ευαίσθητη μεταβατική φάση να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο και να μην υπάρξει καθόλου “γκρίζα ζώνη”. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εξήγησε, θα εφαρμόσει “ταχεία διαδικασία” (fast track) και το ίδιο εκτιμά ότι θα κάνει και το Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι έχει αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στην ανατολική περιοχή και στη Βαλτική καθώς και η επιτήρηση του εναέριου χώρου και η ετοιμότητα για ενδεχόμενη υβριδική επίθεση ή κυβερνοεπίθεση. 

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανησυχούν για την μεταβατική περίοδο από την υποβολή της αίτησης έως την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από όλους τους συμμάχους, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η Τουρκία σχετικά με το ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι “η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη”.

Με πληροφορίες από: Euronews, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ | Ένα βήμα πριν την ένταξη στην συμμαχία η Φινλανδία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This