ΝΑΤΟ | Ένα βήμα πριν την ένταξη στην συμμαχία η Φινλανδία
Defence Redefined
Published on 09/04/2022 at 09:01

Η Φινλανδία επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Σάουλι Νιινίστο. 

Πιθανό αίτημα του Ελσίνκι θα στηρίξει σθεναρά και το Βερολίνο, δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

“Θεωρώ βέβαιο ότι στο φινλανδικό Κοινοβούλιο υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας αίτησης ένταξης” δήλωσε στην Süddeutsche Zeitung ο κ. Νιινίστο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την περίπτωση το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει πολύ γρήγορα.

Το φινλανδικό Κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει επί του θέματος μετά το Πάσχα και η κυβέρνηση θα έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο.

“Η Γερμανία δεν έχει να δώσει καμία συμβουλή. Όποια απόφαση και αν λάβει η Φινλανδία, μπορεί να υπολογίζει στη γερμανική υποστήριξη”, δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ από το Ελσίνκι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αμφότερες οι σκανδιναβικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο στροφής προς τις δομές του ΝΑΤΟ, με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, να έχει τονίσει πως το ΝΑΤΟ θα τις καλωσόριζε τάχιστα στους κόλπους του.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Τουρκία | Σύσταση Στρατηγικού Μηχανισμού – “Προς το συμφέρον ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η πώληση F-16 στην Τουρκία”

Από πλευρά της, η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη εξαπολύσει απειλές τόσο κατά της Σουηδίας, όσο και κατά της Φινλανδίας, σε περίπτωση που στραφούν προς ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για “πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα” εναντίον τους.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσαν οι δηλώσεις – απειλές του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Πέμπτη, 7/4, στο βρετανικό δίκτυο Sky News. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως εάν οι δύο σκανδιναβικές χώρες ενταχθούν στις δομές του ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα πρέπει να επαναφέρει τις ισορροπίες με δικά της μέτρα και θα πρέπει να κάνει πιο σύνθετη τη δυτική της πτέρυγα, όσον αφορά την ασφάλειά της.

Ταυτόχρονα, σε μία αναφορά που αφήνει περιθώρια πολλαπλών ερμηνειών και υπονοούμενα, ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία δεν θα εκλάμβανε μία τέτοια κίνηση ως απειλή για την ύπαρξή της, κάτι που θα την υποχρέωνε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Β. Νούλαντ από την Κύπρο | Ο EastMed είναι “πολύ ακριβό, οικονομικά μη βιώσιμο” έργο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This