ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ | Το πρώτο Υποβρύχιο στην Ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου
Defence Redefined
Published on 21/08/2020 at 18:00

Στις 21 Αυγούστου 1912, η Ελλάδα παραλαμβάνει το Υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ από τον ναύσταθμο της Τουλόν. Το σκάφος παρέλαβε ο Πλωτάρχης Στέφανος Παπαρρηγόπουλος, που ήταν και ο πρώτος κυβερνήτης.

Το «Δελφίν», ήταν για Γαλλικό Υ/Β τύπου LAUDEUF, είχε εκτόπισμα 310/450 τόνων και ανέπτυσσε ταχυτητα 8.5/13 κόμβων. Ο  οπλισμός του αποτελείτο από 4 συνολικά εκτοξευτές τορπιλών των 45 εκ. εξωτερικά του σκάφους κάτω από το ξύλινο κατάστρωμα.

Διαβάστε επίσης: Θωρηκτό “Γεώργιος Αβέρωφ” | Ο κυρίαρχος του Αιγαίου και η Δόξα του Πολεμικού Ναυτικού

Είχε την δυνατότητα κατάδυσης ώς τα 36 μέτρα, ακτίνα ενέργειας με 8 κόμβους 2 ώρες, με 6 κόμβους 7.5 ώρες και με 4,5 κόμβους 17,5 ώρες. Ο φόρτος που έφερε ήταν συνολικά 6 τορπίλες ‘Σβάρτσκου’, πέντε σε θέσεις εκτόξευσης και μία εφεδρική. Το υποβρύχιο είχε πλήρωμα 18 ανδρών.

Το ΔΕΛΦΙΝ τέθηκε σε υπηρεσία στις 5 Οκτωβρίου και κατέπλευσε στο Ναύσταθμο εγκαίρως για να λάβει μέρος στους πολέμους 1912-1913. Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο στις 9 Δεκεμβρίου του 1912 το τουρκικό καταδρομικό Μετζητιέ, συνοδευόμενο από τέσσερα αντιτορπιλικά, συνεπλάκη με τέσσερα ελληνικά αντιτορπιλικά τύπου «Λέοντος» κοντά στη Τένεδο. 

Τότε σημειώθηκε ανεπιτυχής επίθεση με τορπίλες από το ελληνικό υποβρύχιο. Επρόκειτο για την  πρώτη εκτόξευση τορπίλης κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου από Υποβρύχιο στην Παγκόσμια Ναυτική Ιστορία.

Μετά την ανεπιτυχή επίθεση το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ καταδιώχθηκε από τα τουρκικά αντιτορπιλικά με συνέπεια να καταδυθεί σε μεγάλο βάθος προς τα Μαυρονήσια. 

Διαβάστε επίσης: Δημήτριος Καμπέρος | Ο παράτολμος Έλληνας αεροπόρος και η πρώτη στρατιωτική πτήση 

Αμέσως μετά την επίθεση αυτή και ενώ βρίσκονταν εν καταδύσει, προσάραξε και για να απελευθερωθεί αναγκάστηκε να αφήσει τα μολυβένια βάρη ασφαλείας του. Αυτό του στέρησε τη δυνατότητα συμμετοχής στις υπόλοιπες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πολέμου. Στη συνέχεια έφτασε από το Μούδρο το θωρηκτό Αβέρωφ για να απαλλάξει τα ελληνικά πλοία από την τουρκική απειλή. 

Κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο κατασχέθηκε από τους Γάλλους μαζί με το Υ/Β ΞΙΦΙΑΣ. Όταν επεστράφησαν βρέθηκαν σε πολύ κακή κατάσταση. Διατηρήθηκε στην ενεργεία μέχρι και το 1920, οπότε και παροπλίστηκε.

Τα Υποβρύχια “ΔΕΛΦΙΝ” και “ΞΙΦΙΑΣ” αποτέλεσαν τη δύναμη των Ελληνικών Υποβρυχίων κατα την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Με πληροφορίες από: Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Διαβάστε επίσης: Υποβρύχιο ΝΗΡΕΥΣ | Ο αθέατος κυνηγός του Αιγαίου και το πλήρωμα του – VIDEO

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This