ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Υποβρύχια Type 214 | Στη γερμανική Βουλή το θέμα πώλησης προς την Τουρκία – Οι εξελίξεις του προγράμματος ναυπήγησης τους – VIDEO
Defence Redefined
Published on 30/10/2020 at 20:49

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Σπίγκελ (Der Spiegel), το κόμμα των Πράσινων θέλει να οδηγήσει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο το εάν η Γερμανία επιτρέπεται να συνεχίσει να παραδίδει υποβρύχια στην Τουρκία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως δεδομένων των νέων προκλήσεων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι Πράσινοι επιδιώκουν να σταματήσουν την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στην Άγκυρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία εξάγει όπλα σε χώρες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη

Το Κοινοβούλιο θα αποφασίσει σύντομα επί σχετικού αιτήματος προς την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το οποίο οι Πράσινοι ενέκριναν εσωτερικά την περασμένη εβδομάδα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε πριν από μερικά χρόνια περιορίσει σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στον εταίρο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Παρόλα αυτά συνεχίζεται η παράδοση εξαρτημάτων για τα έξι (6) υποβρύχια κατηγορίας Type 214 από τον κατασκευαστή Thyssenkrupp Marine Systems, η οποία είχε εγκριθεί το 2009, αλλά και η υποστήριξη που παρέχεται από την εγγύηση εξαγωγικής πίστωσης (ECG) Hermes (Hermesdeckung) του γερμανικού κράτους, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτές οι εγγυήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της γερμανικής εξωτερικής εμπορικής πολιτικής και προστατεύουν τις γερμανικές εταιρείες σε περίπτωση μη πληρωμής από ξένους οφειλέτες.

Διαβάστε επίσης: Η Αίγυπτος παρέλαβε το τρίτο υποβρύχιο τύπου 209/1400 από την Γερμανία

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δικαιολογούσε διαχρονικά τις παραδόσεις, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις συναφθείσες συμβάσεις. 

Επιπλέον, τα γερμανικά υποβρύχια δεν χρησιμοποιήθηκαν (αδύνατο βέβαια να συμβεί αυτό αφού ακόμη δεν εντάχθηκαν επιχειρησιακα στον τουρκικό στόλο) σε αμφισβητούμενες βάσει του Διεθνούς Δικαίου αποστολές της Τουρκίας, όπως αυτή στη Βόρεια Συρία, ή για την καταπίεση της αντιπολίτευσης στη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διαμάχη στη Μεσόγειο έχει αλλάξει την κατάσταση. Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την Ελλάδα με στρατιωτικά μέσα στη διαμάχη για συγκεκριμένες περιοχές που είναι ενδιαφέρουσες λόγω των πρώτων υλών κάτω από τη θάλασσα, τα υποβρύχια θα ήταν τουλάχιστον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εκεί.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν σε Στόλντεμπεργκ | Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για αποκλιμάκωση

«Είναι ανεύθυνο το γεγονός ότι η Γερμανία εμμένει στη συμφωνία για τα υποβρύχια, την ώρα που ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί στρατιωτικά τον εταίρο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα και αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στη χώρα του», δήλωσε η ειδική των Πρασίνων σε θέματα Ασφαλείας Κάτια Κέουλ, εξηγώντας το αίτημα.

Η ψηφοφορία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν είναι μάταιη. Εκτός από το κόμμα της Αριστεράς, τμήματα των Σοσιαλδημοκρατών απορρίπτουν εδώ και πολύ καιρό τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία. O επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρόλφ Μούτζενιχ, έχει επικρίνει επανειλημμένα την κυβέρνηση στην Άγκυρα για τις πολεμικές επιχειρήσεις της, όπως αυτές στη Βόρεια Συρία ή στη Λιβύη, και μάλιστα έθεσε υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή του μέχρι τώρα εταίρου στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του στις 22 Δεκεμβρίου 2019 (με την ευκαιρία καθέλκυσης του πρώτου από τα έξι υποβρύχια), ότι συνολικά έξι νέα υποβρύχια του τύπου, θα ενταχθούν στις Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό μεταξύ του 2020 και 2027. Η κατασκευή του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου Type 214TN AIP, του TCG Pirireis ξεκίνησε το 2015. 

Η Ελλάδα επί του παρόντος διαθέτει ήδη τέσσερα (4) υποβρύχια Type 214   “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ” και ένα εκσυγχρονισμένο τύπου 209/1200 “ΩΚΕΑΝΟΣ”, τα οποία επί του παρόντος της δίνουν μεγάλο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στο θαλάσσιο περιβάλλον του Αιγαίου. 

 

Το Τουρκικό πρόγραμμα ναυπήγησης των έξι (6) υποβρυχίων οποίο γίνεται σε συνεργασία με τον κύριο ανάδοχο Thyssenkrupp Marine Systems και έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία και την Αμυντική της Βιομηχανία αφού περιλαμβάνει την μεταξύ άλλων την μεταφορά τεχνολογίας από την ανάδοχο εταιρεία, την ανάπτυξη υποδομής και τεχνική εκπαίδευση του προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: Υποβρύχιο ΝΗΡΕΥΣ | Ο αθέατος κυνηγός του Αιγαίου και το πλήρωμα του – VIDEO

Οι σημαντικότερες αμυντικές βιομηχανίες της Τουρκίας συμμετέχουν στην υλοποίηση του στρατηγικού αυτού προγράμματος με την κατασκευή υποσυστημάτων των υποβρυχίων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι εταιρίες ASELSAN, HAVELSAN (η οποία δημιούργησε και το εξελιγμένο σύστημα διανομής πληροφοριών του υποβρυχίου σε πραγματικό χρόνο), MilSOFT, Defense Technologies Engineering and Trade Inc. (STM), Koç Information and Defense, Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK) και AYESAŞ.

 

Τα οφέλη που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, όσον αφορά τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής της Τουρκικής βιομηχανίας, θα αποτελέσουν σύμφωνα με τουρκικά μέσα ισχυρή αναφορά για τα “εθνικά υποβρύχια” που πρόκειται να κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου MİLDEN. 

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, defenceredefined.com.cy, dailysabah.com

Διαβάστε επίσης:

ULAQ | To πρώτο τουρκικό οπλισμένο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (AUSV) – VIDEO

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This