Τσεχία | Συγκέντρωση κεφαλαίων για την αγορά και παράδοση 300.000 οβίδων στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 09/03/2024 at 16:01

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, δήλωσε πως η πρωτοβουλία του για την προμήθεια στην Ουκρανία πυρομαχικών, που παράγονται εκτός Ευρώπης, συγκέντρωσε τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά 300.000 οβίδων, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον αριθμό στον οποίο είχε αναφερθεί χθες ο πρόεδρος της χώρας.

Ο αρχηγός του κράτους, Πετρ Πάβελ, είχε πει χθες ότι η Ουκρανία θα παραλάβει εντός των προσεχών εβδομάδων 800.000 οβίδες πυροβολικού, για τις οποίες 18 χώρες-δωρητές δεσμεύθηκαν να παράσχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Τον περασμένο μήνα, ο Πάβελ είχε πει στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο πως η Τσεχία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, μπορεί να συγκεντρώσει μια σημαντική ποσότητα όπλων για την Ουκρανία από χώρες εκτός Ευρώπης. Είχε πει τότε πως, σε συνεργασία με τον Καναδά και τη Δανία, οι Τσέχοι είχαν βρει 500.000 οβίδες 155 χιλ και 300.000 οβίδες 122 χιλ.

Διαβάστε επίσης: ΙΑΙ | Υπογραφή συμβάσεων για πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας σε διεθνείς πελάτες

Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας που δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση οβίδων από το Κίεβο. Η εφημερίδα Financial Times είχε αναφέρει προηγουμένως πως για να προχωρήσει στην αγορά των πυρομαχικών η Πράγα χρειαζόταν να συγκεντρώσει 1,5 δισεκ. δολάρια. 

Εδώ και μήνες οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με έλλειψη πυρομαχικών, καθώς προσπαθούν να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας εμφανίζονται επίσης επιφυλακτικοί μέχρι τώρα να προχωρήσουν σε αμυντικές δαπάνες για μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ. 

Μεταξύ των χωρών που συμβάλλουν στο σχέδιο της Τσεχίας είναι το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Ολλανδία δεσμεύτηκε να καταβάλει 109 εκατ. δολάρια, ενώ η Γερμανία πρότεινε ένα τριψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ. Πέρυσι, η ΕΕ υποσχέθηκε να παραδώσει στο Κίεβο μέχρι τον Μάρτιο του 2024 ένα εκατομμύριο πυρομαχικά, αλλά η υπόσχεσή της δεν έχει τηρηθεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας | Υπογραφή οκτώ συμβολαίων για πυρομαχικά 155 χιλ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This