Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας | Υπογραφή οκτώ συμβολαίων για πυρομαχικά 155 χιλ
Defence Redefined
Published on 11/09/2023 at 18:19

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (European Defence Agency – EDA) ανακοίνωσε την προμήθεια πυρομαχικών 155 χιλ για μια σειρά από πλατφόρμες εδάφους, που χρησιμοποιούνται από 26 κράτη μέλη και τη Νορβηγία, μια τρίτη χώρα εκτός ΕΕ που συμπεριλαμβάνεται στις πρωτοβουλίες του EDA.

Οι οκτώ συμβάσεις που υπογράφηκαν στις Βρυξέλλες στις 5 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεύουν τους στενότερους δεσμούς μεταξύ της αναζωογονημένης αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης και του EDA για την κάλυψη των αναγκών των κρατών μελών της με μεγαλύτερη ευελιξία.

Προηγουμένως, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι τα μειωμένα αποθέματα των κρατών μελών του έχουν πέσει σε μη βιώσιμο επίπεδο για την υποστήριξη τους στην Ουκρανία, η οποία διεξάγει μια εξαντλητική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής και των δικών τους αμυντικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτές οι οκτώ συμβάσεις πυρομαχικών ακολουθούν την πρόσφατη νομοθεσία της ΕΕ, τον νόμο για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών (Act in Support of Ammunition Production – ASAP), στον οποίο η Ένωση κινητοποίησε 500 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξει τους περιορισμένους προμηθευτές πυρομαχικών και πυραύλων της Ευρώπης.

Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο δεκαοκτώ κράτη της ΕΕ υπέγραψαν την επίμαχη συμφωνία προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA) για την συλλογική προμήθεια πυρομαχικών.

Διαβάστε επίσης: EDA | Συνεργατική προμήθεια πυρομαχικών από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μέχρι σήμερα, ο EDA έχει συμφωνήσει σε πολλαπλές συμβάσεις-πλαίσιο για την προμήθεια βλημάτων 155 χιλ, γνωστών και ως all-up-round, για το αυτοκινούμενο πυροβόλο σύστημα Panzerhaubitze 2000, καθώς και για τα βλήματα και τους πυροσωλήνες για το  αυτοκινούμενο πυροβόλο σύστημα Krab. Η προσέγγιση του EDA για την ενίσχυση των πυρομαχικών είναι μέσω μιας συνεργατικής οικονομικής πολιτικής στην οποία τα συμμετέχοντα κράτη πληρώνουν από κοινού για τα πυρομαχικά των 155 χιλ.

Σε ένα δελτίο τύπου, ο EDA περιέγραψε το σκεπτικό του, δηλώνοντας ότι οι συνεργατικές προμήθειες είναι η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη μείωσης του κόστους από οικονομίες κλίμακας και διαλειτουργικότητας, επιτρέποντας παράλληλα στα κράτη μέλη να αγοράζουν πυρομαχικά σύμφωνα με τις εθνικές τους ανάγκες ή προς υποστήριξη της Ουκρανίας.

Το κοινό έργο ανοίγει τον δρόμο για τις συμμετέχουσες χώρες να προχωρήσουν σε δύο μονοπάτια: μια διετή διαδικασία γρήγορης διαδρομής για βλήματα πυροβολικού 155 χιλ και ένα επταετές έργο για την απόκτηση πολλαπλών τύπων πυρομαχικών.

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και η Νορβηγία έχουν υπογράψει όλες. Η Δανία, κράτος μέλος της ΕΕ, μόλις πρόσφατα επέλεξε να ενταχθεί στον EDA στις 23 Μαρτίου και αναμένεται να ενταχθεί στο γκρουπ.

Για τη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις και την προστασία εμπορικά ευαίσθητων πληροφοριών, ο EDA δεν αποκάλυψε τα ονόματα των εργολάβων ούτε τις τιμές μονάδας σε αυτό το στάδιο και δεν σχολιάζει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης: EDA | Άσκηση επί Χάρτου και νέα μελέτη επικεντρώνονται στην προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This