EDA | Άσκηση επί Χάρτου και νέα μελέτη επικεντρώνονται στην προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών
Defence Redefined
Published on 09/06/2023 at 15:35

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (European Defence Agency – EDA), θέλοντας να συμβάλει περεταίρω στην ασφάλεια της ΕΕ, διοργάνωσε στις 25-26 Μαΐου την άσκηση υβριδικών απειλών επί Χάρτου (Tabletop exercise) στη Βουλγαρία, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 80 ειδικούς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ιδρύματα και οργανισμούς.  

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο της τρίτης φάσης του Φόρουμ Διαβούλευσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στον Τομέα Άμυνας και Ασφάλειας (Consultation Forum for Sustainable Energy in the Defence and Security Sector – CF SEDSS III), ενώ παράλληλα ο EDA και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission Directorate-General Joint Research Centre – DG JRC) παρουσίασαν επίσης μια νέα μελέτη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών  (critical energy infrastructure – CEI), που σχετίζονται με την άμυνα, έναντι των υβριδικών απειλών. 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να εξετάσουν ένα νέο σύνολο συνδυασμένων και ασαφών απειλών, που μπορεί να βλάψουν την επιχειρησιακή τους αποτελεσματικότητα σε περιόδους πολέμου και ειρήνης. 

Αυτό το σενάριο δοκιμάστηκε επίσης στην άσκηση επί Χάρτου, που φιλοξενήθηκε από το Βουλγαρικό Ινστιτούτο Άμυνας (Bulgarian Defence Institute – BDI), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας.

Σε ένα πλασματικό σενάριο, όπου μια φανταστική χώρα απειλεί τη σταθερότητα γύρω από μια κρίσιμη θαλάσσια οδό με μη ανανεώσιμες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι χώρες της ΕΕ και οι εταίροι τους έπρεπε να προστατεύσουν τον ενεργειακό τους εφοδιασμό και να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.  

Η υπόψη άσκηση αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την ανάπτυξη της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας της ΕΕ, υπό το πρίσμα μιας συγχρονισμένης και σκόπιμης επίθεσης στα δημοκρατικά κράτη και τους θεσμούς τους. 

Η άσκηση βασίστηκε σε μια προσομοίωση που περιλάμβανε μη υπαρκτές κρατικές οντότητες, καθώς και εγκληματικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις που προσπάθησαν να υπονομεύσουν ή να καταστρέψουν στόχους μέσω άμεσων επιθέσεων και συγκαλυμμένων μέσων. 

Διαφορετικά ευρωπαϊκά υπουργεία, θεσμικά όργανα της ΕΕ, το Κέντρο Αριστείας του Ελσίνκι για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών (HCoE) και εμπειρογνώμονες από τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα στόχευαν να κατανοήσουν καλύτερα τις υβριδικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων νέων τακτικών και στόχων και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών που σχετίζεται με την άμυνα. 

Ακόμα, σχεδιάζουν να παράσχουν συστάσεις στα υπουργεία Άμυνας και να αναπτύξουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα άτομα, η κοινωνία των πολιτών και οι εταιρείες στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι των υβριδικών απειλών.

Διαβάστε επίσης: ARTUS | Το έργο του EDA για την ανάπτυξη έξυπνου σμήνους οχημάτων εδάφους

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This