ΙΑΙ | Υπογραφή συμβάσεων για πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας σε διεθνείς πελάτες
Andreas Pogiatzi
Published on 25/11/2023 at 09:30

Την υπογραφή συμβάσεων συνολικού ύψους 145 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε στις 20 Νοεμβρίου η Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI), για την παραγωγή και προμήθεια περιφερόμενων πυρομαχικών (loitering munition), σε χώρες ωστόσο τις οποίες δεν κατονομάζει.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στο 2023, είχε προηγηθεί παρόμοια σύμβαση, κάτι που υποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για τα πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας της IAI.

Σύμφωνα με τον Boaz Levy, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της IAI, οι πρόσφατες παραγγελίες αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη που έχουν αυτές οι χώρες στην οικογένεια πυρομαχικών της IAI για την παροχή εξατομικευμένων πλεονεκτημάτων.

Η οικογένεια πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας της IAI περιλαμβάνει τα Harpy NG, Harop και Mini Harpy. Το Harpy NG, κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1980, εγκαινιάζοντας την κατηγορία των περιφερόμενων πυρομαχικών με ανιχνευτή Anti-Radiation (AR) που σχεδιάστηκε για αποστολές καταστολής της εχθρικής αεράμυνας (SEAD). Σήμερα, το Harpy NG αποτελεί μια πιο προηγμένη έκδοση ικανή να εμπλέκει ένα ευρύ φάσμα στόχων.

Το άλλο προιον της ΙΑΙ, το Harop, αποτελεί ένα δοκιμασμένο στη μάχη πυρομαχικό που διατίθεται σε ναυτικές και χερσαίες εκδόσεις. Είναι ανεπτυγμένο για διάφορες επιχειρησιακές αποστολές, συμπεριλαμβανομένων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Το πυρομαχικό Harop χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα αναζήτησης (ηλεκτρο-οπτικής/υπέρυθρης σάρωσης και σάρωσης πηγών ακτινοβολίας)  για τον εντοπισμό τόσο σταθερών όσο και κινούμενων στόχων τους οποίους πλήττει με ακρίβεια. 

Πρόκειται για περιφερόμενο πυρομαχικό μεγάλης εμβέλειας πολλαπλών αποστολών, το οποίο ενσωματώνει τις δυνατότητες ενός UAV και ενός κατευθυνόμενου πυραύλου, που μπορεί να καταστρέψει κρίσιμους στόχους υψηλής αξίας.  

Στην πράξη, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τον έλεγχο στους χειριστές μέχρι και την τελευταία στιγμή, παρέχοντας έτσι δυνατότητες ματαίωσης ή/και επανάληψης της αποστολής.  

Περαιτέρω στο χαρτοφυλάκιο της IAI είναι το Mini Harpy, που αναγνωρίζεται ως το μοναδικό περιπλανώμενο πυρομαχικό στον κόσμο με τριπλό αισθητήρα αναζήτησης (ηλεκτρο-οπτικής/υπέρυθρης σάρωσης και σάρωσης πηγών ακτινοβολίας) και είναι σχεδιασμένο για πλήρως αυτόνομη ή Man in the Loop (MITL) λειτουργία σε πλατφόρμες ξηράς ή θαλάσσης.

Διαβάστε επίσης: LAWS συστήματα | Η περίπτωση του πυρομαχικού Mini-Harpy

Προσφέρει εκτεταμένες δυνατότητες αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD) και άμεσης στόχευσης, τόσο σταθερών όσο και κινούμενων στόχων.

Διαθέτει αθόρυβη ηλεκτρική πρόωση, τη μεγαλύτερη αντοχή και τη μεγαλύτερη κεφαλή στην κατηγορία του. Οι δυνατότητές του περιλαμβάνουν επιχειρήσεις πέραν του οπτικού ορίζοντα (NLOS), 2 ώρες αυτονομίας πτήσης, ωφέλιμο φορτίο βάρους 8 κιλών, επιχειρησιακή εμβέλεια έως 100 χλμ και ταχυτητα πτήσης μεταξύ 101 και 157 χλμ/ω.

Διαβάστε επίσης: IAI | Παρουσίαση του καινοτόμου συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου “Scorpius”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This