Τουρκία | Πληρωμή 1,5 δισ. δολαρίων στη Βαγδάτη για παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ
Defence Redefined
Published on 26/03/2023 at 11:03

Το Ιράκ διέκοψε τις εξαγωγές αργού από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν και τα κοιτάσματα του βόρειου Κιρκούκ, σύμφωνα με το Reuters, αφού η χώρα κέρδισε μια μακροχρόνια υπόθεση διαιτησίας κατά της Τουρκίας.

Η απόφαση να σταματήσουν οι αποστολές αργού 450.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) σχετίζεται με μια υπόθεση του 2014, όταν η Βαγδάτη ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία παραβίασε κοινή συμφωνία επιτρέποντας στην Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) να εξάγει πετρέλαιο μέσω αγωγού στο τουρκικό λιμάνι του Τζεϊχάν.

Η Βαγδάτη θεωρεί παράνομες τις εξαγωγές της KRG μέσω του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν και το Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη υπέρ του Ιράκ, σύμφωνα με το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.

Η Τουρκία ενημέρωσε το Ιράκ ότι θα σεβαστεί την απόφαση της διαιτησίας, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι της ναυτιλίας είπαν στους Ιρακινούς υπαλλήλους ότι κανένα πλοίο δεν θα επιτρέπεται να φορτώνει κουρδικό αργό χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης. Στη συνέχεια, η Τουρκία διέκοψε την άντληση ιρακινού αργού από τον αγωγό, που οδηγεί στο Τζεϊχάν.

Το Σάββατο, το Ιράκ σταμάτησε την άντληση πετρελαίου από την πλευρά του αγωγού που εκτείνεται από τα βόρεια κοιτάσματα πετρελαίου του Κιρκούκ. Το Ιράκ διοχέτευε 370.000 bpd αργού πετρελαίου KRG και 75.000 bpd ομοσπονδιακού αργού μέσω του αγωγού πριν σταματήσει.

Μια αντιπροσωπεία του υπουργείου Πετρελαίου θα ταξιδέψει στην Τουρκία σύντομα για να συναντήσει αξιωματούχους ενέργειας για να συμφωνήσουν σε νέο μηχανισμό εξαγωγής αργού πετρελαίου του βόρειου Ιράκ σύμφωνα με την απόφαση της διαιτησίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Ιράκ | Ο Σουντανί στηρίζει την επ’ αόριστον παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα

Το Ιράκ θα συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές τρόπους για να διασφαλίσει τη συνέχιση των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν και τις υποχρεώσεις της κρατικής SOMO με εταιρείες πετρελαίου, αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ.

Η απόφαση, στην οποία η Τουρκία έχει διαταχθεί να πληρώσει στο Ιράκ περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από τους τόκους, καλύπτει την περίοδο 2014-2018. Η τελική ακρόαση για την υπόθεση της διαιτησίας διεξήχθη στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2022, αλλά χρειάστηκαν μήνες για να εγκρίνουν την ετυμηγορία, η γραμματεία του διαιτητικού δικαστηρίου και το Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο. Μια δεύτερη υπόθεση διαιτησίας, η οποία αναμένει να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, θα καλύπτει την περίοδο από το 2018 και μετά. 

Ο αντίκτυπος στην παραγωγή πετρελαίου της KRG εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διάρκεια του κλεισίματος του ιρακινοτουρκικού αγωγού (ITP) και κάθε εξέλιξη θα προκαλεί σημαντική αβεβαιότητα στις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ. Η διακοπή των εξαγωγών μέσω του αγωγού θα πυροδοτούσε την κατάρρευση της οικονομίας Κουρδιστάν στο Ιράκ, σύμφωνα με επιστολή πέρυσι προς εκπροσώπους των ΗΠΑ από την HKN Energy με έδρα το Ντάλας, η οποία δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Η Τουρκία θα χρειαστεί να προμηθευτεί περισσότερο αργό από το Ιράν και τη Ρωσία για να αναπληρώσει την απώλεια πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ. Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να αποσυρθούν από την περιοχή εκτός εάν βελτιωθεί το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης: Ιράν – Ιράκ | Υπογραφή συμφωνίας για την “προστασία των συνόρων”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This