Τουρκία | Απροσδόκητη ανάδυση τουρκικού υποβρυχίου – Ρυμουλκήθηκε στο Ναύσταθμο του Ακσάζ
Defence Redefined
Published on 26/03/2023 at 13:38

Στη διασυμμαχική άσκηση “Dynamic Manta 23”, που διεξαγόταν με υποβρύχια και φρεγάτες στη Αδριατική θάλασσα ανατολικά της Σικελίας, υπήρχε στο σενάριο μία άσκηση που λεγόταν “ταχεία ανάδυση υποβρυχίου”.

Όμως ένα τουρκικό υποβρύχιο, το TCG Preveze, αναδύθηκε πιο γρήγορα απ΄ότι προβλεπόταν στην άσκηση και υπέστη σοβαρότατη βλάβη.

Ο Τούρκος κυβερνήτης του έδωσε αμέσως την εντολή για άμεση ανάδυση και εγκατάλειψη της άσκησης, ενώ το υποβρύχιο έμεινε για αρκετή ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας περιμένοντας βοήθεια. 

Η Άγκυρα έστειλε τότε το ειδικό πλοίο ρυμούλκησης υποβρυχίων TCG Alemdar (A582), το οποίο και το ρυμούλκησε. Η ρυμούλκηση έγινε με τη συνοδεία της φρεγάτας Barbaros που και αυτή συμμετείχε στην άσκηση, η οποία το επέστρεψε στο Ακσάζ.

Η Άσκηση στην οποία μετείχε και η Ελλάδα με υποβρύχιο και φρεγάτα, σχεδιάστηκε από την Διοίκηση της Allied Maritime Command (MARCOM) του NATO και υλοποιήθηκε από την Διοίκηση των Command Submarine Operations (COMSUBNATO), με σκοπό την παροχή προκεχωρημένης εκπαίδευσης και τον συντονισμό ναυτικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΕΘΑ | Συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Συμμαχική Άσκηση “DYNAMIC MANTA 2023”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This