ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τελετή απόδοσης τιμών στους πεσόντες των αποστολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Defence Redefined
Published on 22/11/2021 at 12:31

Πραγματοποιήθηκε τιμητική τελετή για το προσωπικό που έχασε την ζωή του σε στρατιωτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η τελετή έλαβε χώρα την Πέμπτη στο Βέλγιο και συνέπεσε με την 20η επέτειο δημιουργίας του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ. 

Τιμητικές ομιλίες στην εκδήλωση έκαναν ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, οΠρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγός Graziano και ο Γενικός Διευθυντής Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, Αντιναύαρχος Bléjean.

Σε άρθρο του, ο Ζοζέπ Μπορέλ γράφει πως η τελετή ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Σε ειδική στήλη προς τιμήν των πεσόντων που υπάρχει στο προαύλιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, συγκεντρώθηκε το στρατιωτικό προσωπικό με τις ανάλογες σημαίες ενώ ακολούθησε ο ύμνος της ΕΕ από την φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας του Βελγίου.

Το στρατιωτικό επιτελείο της ΕΕ αριθμεί περίπου 200 άτομα μόνιμο προσωπικό, πολίτες και στρατιωτικούς. Από την ίδρυση του, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερες από 30 πολιτικές και στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ σε Βαλκάνια έως την Κεντρική Αφρική, από το Κέρας της Αφρικής έως το Σαχέλ και από τη Μεσόγειο έως τον Ινδικό Ωκεανό. Σήμερα, δραστηριοποιούνται περίπου 5000 στρατιώτες σε επτά στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αφορούν τέσσερις εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΕ (EUTM) στο Μάλι, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Μοζαμβίκη, δύο ναυτικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο (Επιχείρηση Ειρήνη) και στον Ινδικό Ωκεανό (Επιχείρηση Atalanta) και η παλαιότερη, η Επιχείρηση Althea στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Επιπλέον, στο άρθρο του ο Μπορέλ, αναφέρεται στην Στρατηγική Πυξίδα, που σκοπεύει  στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών στρατιωτικών δυνατοτήτων από την ένωση, την δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης, την ανάπτυξη δυνατοτ΄τητων σε πληροφορίες και κυβερνοπόλεμο, την ενίσχυση των αεροναυτικών δυνατοτήτων και την παρουσία δυνάμεων ακόμα και στον Ινδοειρηνικό. 

Πηγή: eeas.europa.eu

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης αυξάνει την ασφάλεια στην Ευρώπη

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This