ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης αυξάνει την ασφάλεια στην Ευρώπη
Defence Redefined
Published on 10/08/2021 at 14:52

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης (EAW), η Ευρώπη έχει καταστεί πιο ασφαλής και η συνεργασία των κρατών μελών στα θέματα ασφάλειας έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά τα οποία έχουν δημοσιευτεί, το 2019 έχουν σημειωθεί 20226 συλλήψεις και πάνω από 5000 παραδόσεις σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης έχει τεθεί σε ισχύ από το 2004. Αφορά την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης ή την εκτέλεση ποινής σε κράτη της Ε.Ε ώστε το πλαίσιο της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και αγαθών που διέπει την ένωση να μην τυγχάνει εκμετάλλευσης από άτομα που θέλουν να διαφύγουν της δικαιοσύνης. Εφαρμόζεται σε πληθώρα εγκλημάτων όπως ξέπλυμα χρήματος, ληστείες, ανθρωποκτονίες, παράνομο εμπόριο και τρομοκρατικές ενέργειες.

Ιδιαίτερα στο θέμα της τρομοκρατίας η συνεργασία αστυνομίας και υπηρεσιών πληροφοριών των ευρωπαϊκών χωρών είναι αναγκαία καθώς η φύση της τρομοκρατίας καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των δραστών. Για παράδειγμα στην περίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν μεγάλες έρευνες και συλλήψεις στο Βέλγιο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, το 2019 το 23% των συλλήψεων που έγιναν με εφαρμογή του EAW αφορούσαν κυρίως περιπτώσεις ληστείας, το 16% δράσεις που σχετίζονταν με ναρκωτικά, το 2% εμπόριο προσώπων ενώ το 24% του συνόλου αφορούσε άλλου είδους εγκληματικές πράξεις.

Συμπερασματικά, παρόλο που στην εξωτερική διάσταση της ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής κυριαρχεί η κρατοκεντρική προσέγγιση, στην εσωτερική διάσταση της ασφάλειας υπάρχει υψηλό επίπεδο συνεργασίας και ταύτισης απόψεων ανάμεσα στα μέλη της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή | 12.000 μετανάστες έστειλε τον Φεβρουάριο η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά σύνορα

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This