ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ταλιμπάν | Πρώτη συνέντευξη τύπου – Δεν θα υπάρχει εκδίκηση
Defence Redefined
Published on 18/08/2021 at 10:10

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου προχώρησαν την Τρίτη οι Ταλιμπάν, η οποία και σηματοδοτεί τις πρώτες επίσημες διακηρύξεις του πολιτικού τους προγράμματος.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για μια σειρά από θέματα όπως θέματα βίας και αντεκδίκησης, ασφάλειας, τα δικαιώματα των γυναικών, τις σχέσεις με άλλες χώρες, την νομοθεσία, την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και την ελευθερία του τύπου.

Κατά τον εκπρόσωπο των Ταλιμπάν, αυτή είναι μια λαμπρή μέρα για το Αφγανικό έθνος, την ανεξαρτησία και την ελευθερία του από ξένες δυνάμεις. Τόνισε πως δεν θα υπάρχει εκδίκηση σε κανένα και ότι πλέον στόχος είναι η ενότητα του έθνους και η παραμονή του λαού στον τόπο. Δήλωσε πως οι δυνάμεις των Ταλιμπάν αποκατέστησαν την ασφάλεια που δεν μπορούσαν να παρέχουν οι αντιπάλοι τους και πως η ασφάλεια θα αυξάνεται τόσο για την προστασία του κόσμου από την εγκληματικότητα όσο και για τις ξένες πρεσβείες.

Όσο αφορά την στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, ανέφερε πως διαβεβαιώνει την διεθνή κοινότητα πως το έδαφος της χώρας δεν θα χρησιμοποιηθεί για εχθρικές ενέργειες και για φιλοξενία ξένων μαχητών.

Αναφορικά με το φλέγον θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών, ανέφερε πως οι γυναίκες θα έχουν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Θα διατηρήσουν τα δικαιώματα τους, υπό το πλαίσιο όμως του ισλαμικού νόμου (Σαρία). Επιπρόσθετα, τα ΜΜΕ θα διατηρήσουν την ελευθερία τους ώστε να συμβάλλουν στην βελτίωση των αδυναμιών της νέας κυβέρνησης αλλά όχι με εχθρική διάθεση και όχι ενάντια στις ισλαμικές αξίες. 

Επιπλέον, δήλωσε πως οι Αφγανοί έχουν δικαίωμα να ενεργούν σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους αξίες και κανόνες όπως άλλες χώρες λειτουργούν με τις δικές τους. Δεν θέλουν εχθρούς ούτε εντός ούτε εκτός των συνόρων. Θα χρειαστεί δήλωσε ξένη οικονομική βοήθεια για τις ανάγκες του Αφγανικού λαού ενώ δήλωσε και το ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης για αγωγό φυσικού αερίου (TAPI). 

Για περισσότερες λεπτομέρειες δήλωσε συνεχίζεται ο σχεδιασμός για την νέα διακυβέρνηση της χώρας και επίσης αναμένεται η κάθοδος των ηγετικών στελεχών στην Καμπούλ. Αναφορικά με το αν η πολιτική θα ε΄ναι η ίδια με πριν 20 έτη, ανέφερε πως και σήμερα το Αφγανιστάν είναι μουσουλμανικό έθνος αλλα υπάρχει διαφορά στο όραμα, στις ενέργειες και την ωριμότητα.

Διαβάστε επίσης: Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ | Καλεί σε τερματισμό της βίας και εθνική συμφιλίωση στο Αφγανιστάν

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This