Συρία | Πάνω από 60 νεκροί σε 10 μέρες – Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ SNA και HTS – VIDEO
Defence Redefined
Published on 18/10/2022 at 12:15

Πάνω από 60 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες δέκα ημέρες, σε συγκρούσεις μεταξύ του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), που υποστηρίζεται από την Τουρκία και της τζιχαντιστικής οργάνωσης HTS (Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ), η οποία αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, με την HTS, να κερδίζει νέα εδάφη που ήλεγχε ο SNΑ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 28 μαχητές της HTS και 20 άλλοι μέλη φιλοτουρκικών ομάδων έχουν σκοτωθεί, καθώς και 10 άμαχοι. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν από τις 8 Οκτωβρίου και ο τουρκικός στρατός, που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, δεν παρενέβη, σύμφωνα με τις τοπικές πηγές.

Από τις μάχες, η HTS, έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχο της την επαρχία Αφρίν, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να ανακοινώνει το Σάββατο ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία προέβλεπε ότι η HTS θα κυβερνά την Αφρίν, θα είναι αρμόδια για την ασφάλεια και θα αναπτυχθεί σε σημεία ελέγχου που χωρίζουν την επαρχία αυτή, από τις περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό και τους Κούρδους.

Η συμφωνία αναμενόταν ότι θα επεκταθεί και για άλλες περιοχές κοντά στην τουρκική μεθόριο, ωστόσο οι συγκρούσεις αναζωπυρώθηκαν, χθες Δευτέρα, έπειτα από μια σύντομη περίοδο ηρεμίας, κοντά στην πόλη Αζάζ, προπύργιο της υποστηριζόμενης από την Τουρκία οργάνωσης αλ Τζάμπχα αλ Σάμια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, η HTS δεν θα μπορούσε να εισέλθει σε αυτή την επαρχία (σ.σ. την Αφρίν) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας.

Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι η HTS επιδίωκε ανέκαθεν να αναλάβει ευρύτερο ρόλο, στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, σε περιοχές της βόρειας Συρίας, πέραν του προπυργίου της, στην πόλη Ιντλίμπ. 

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This