Συνέντευξη | Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης ΒΒ – Η παράνομη μετανάστευση, η σχέση με την Αστυνομία Κύπρου, την UNPOL & τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής – Μέρος Β
Defence Redefined
Published on 09/10/2022 at 12:58

*Δρ. Λάμπρος Γ. Καούλλας

Η DEFENCE ReDEFiNED στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για εκτενή ενημέρωση σε θέματα Άμυνας, Ασφάλειας και Διεθνών Σχέσεων, εξασφάλισε μέσω του ειδικού συνεργάτη Δρ. Λάμπρο Γ. Καούλλα, μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Mark Hartley, Αξιωματικό του Ανατολικού Τμήματος των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) στην Κύπρο.  

Ο κ. Hartley είναι υπεύθυνος για τα δύο επίσημα Σημεία Διέλευσης στον Πέργαμο και στα Στροβίλια, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, και μέσα από την συνέντευξή του στον Δρ. Λάμπρο Καούλλα, μας παρουσίασε μεταξύ άλλων και τα σύγχρονα μέσα επιτήρησης που διαθέτει το Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης (ΤΤ&Μ), καθώς και άλλες αποκλειστικές πληροφορίες που αφορούν τις δραστηριότητες της υπηρεσίας του. 

Διαβάστε πιο κατω το 2ο μέρος σε ελληνική μετάφραση από την ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED. Για το 1ο μέρος το οποίο δημοσιεύσαμε την περασμένη Κυριακή πατήστε εδώ.

ΛΚ: Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, οι αφίξεις μέσω των Βρετανικών Βάσεων στην περιοχή της Αμμοχώστου, καταγεγραμμένες από την τοπική Υπηρεσία Αλλοδαπών & Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2022 ήταν οι εξής: 2020: 17, 2021: 47, 2022 (1/1 – 17/2): 41. Άρα υπήρξε κλιμάκωση στους αριθμούς. Ποια είναι η κατάσταση εδώ;

MH: «Συνεργαζόμαστε με τη Υπηρεσία Αλλοδαπών & Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου στο Παραλίμνι. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά μαζί τους, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τους διευθυντές των επαρχιών, έχουμε και τη Διεύθυνση Λάρνακας, έτσι προφανώς υπάρχουν ορισμένοι αριθμοί στη Λάρνακα που πρέπει να προστίθενται , καθώς και μερικές άλλες αναχαιτίσεις που κάνουμε.»

ΛΚ: Περιπολείτε ποτέ ή κάνετε αισθητή την παρουσία σας πέρα ​​από τα όρια των Βρετανικών Βάσεων;

MH: «Έχουμε έναν αριθμό επίσημων οχημάτων που φέρουν τα διακριτικά μας. Υπάρχουν πολλές συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) και αυτά τα οχήματα θα μεταφέρουν εκεί το προσωπικό μας. Όταν μας ζητηθεί από τη Δημοκρατία να παράσχουμε οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια, θα την παρέχουμε πρόθυμα, σημειώνοντας, προφανώς, ότι υπάρχουν ζητήματα δικαιοδοσίας, όπως για παράδειγμα, εάν μεταφέρουμε κάποιον, για παράδειγμα για να απομακρύνουμε κάποιον από το νησί της Κύπρου, αυτό μπορεί να γίνει αεροπορικώς, εκτός Λάρνακας, οπότε όταν μεταφέρουμε αυτό το άτομο μέσω της ΚΔ, θα έχουμε την ΚΔ εκεί γιατί θα χρειαστεί να κάνει επίκληση στην εξουσία της στην δικαιοδοσία της, αν χρειαστεί.»

Συνεργασία με Αστυνομία Κύπρου  ©BF Cyprus

ΛΚ: Η πολιτική γεωγραφία της περιοχής αυτής είναι αρκετά μοναδική. Αποτελείται από ένα «τριπλό σημείο επαφής» μεταξύ των Βρετανικών Βάσεων, της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ Ουδέτερης Ζώνης και της ΚΔ, και είναι «τετραπλό σημείο» αν συμπεριλάβουμε την περιοχή υπό τουρκική κατοχή. Έχετε κάποια συνεργασία με την UNFICYP γενικότερα και την UNPOL ειδικότερα;

MH: «Και πάλι, έχουμε μια αντικατοπτρισμένη σχέση με τον ΟΗΕ, όπως κάνουμε με όλες τις άλλες υπηρεσίες στο νησί της Κύπρου. Και πάλι, ξέρετε, τα Ηνωμένα Έθνη είναι εκεί για να αστυνομεύουν τη ουδέτερη ζώνη και δεν θέλουμε να υπάρχει αδυναμία στη συλλογική μας απάντηση. Αν θέλουμε να σταματήσουμε κάποιον, δεν θέλουμε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την ουδέτερη ζώνη ως διέξοδο διαφυγής, για παράδειγμα.»

ΛΚ: Ας πάρουμε για παράδειγμα το χωριό Πύλα. Για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με τις γεωγραφικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες και λεπτομέρειες, μπορεί να μην γνωρίζει πότε εισέρχεται σε περιοχές υπό τον έλεγχο της ΚΔ, ή περιοχές των BB ή περιοχές που αστυνομεύονται από τον ΟΗΕ. 

ΜΗ: «Και αυτός είναι ένας από τους ορισμούς της Συνθήκης, δεν πρέπει να υπάρχουν σκληρά σύνορα μεταξύ των ΒΒ και της ΚΔ. Άρα έχετε δίκιο, μπορούμε να περάσουμε από αυτές τις περιοχές, όπως μπορεί ο καθένας με την ελευθερία στο νησί. Αυτό που έχουμε στην περιοχή των Στροβιλιών, έχουμε σχεδόν ένα τρίγωνο όπου έχουμε το όριο στα βόρεια της Κύπρου, έχουμε ένα όριο με τον ΟΗΕ, και πέρα ​​από αυτό προς τα δεξιά έχουμε επίσης ένα όριο με την ΚΔ. Αυτό που κάνουμε είναι να σφυρηλατούμε και να διατηρούμε σχέσεις, και συγκεκριμένα στην ερώτηση που έχετε θέσει, ναι, έχουμε αυτή τη σχέση με την αστυνομία του ΟΗΕ και συνεργαζόμαστε μαζί της. Έχουμε πολλά παραδείγματα όπου ανακόψαμε λαθρεμπόρους που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη ουδέτερη ζώνη ως οδό διαφυγής όπου προφανώς τελειώνει η δικαιοδοσία μας, αλλά μέσω άμεσης επικοινωνίας και επαφής με την UNPOL καταφέραμε να τους φέρουμε στις περιοχές που χρειαζόταν και συνεργάστηκαν για να σταματήσουμε τους λαθρέμπορους».

Διαβάστε επίσης: Ηνωμένα Έθνη | Περιστατικό με Τούρκους στρατιώτες στη νεκρή ζώνη

ΛΚ: Θα χρειάζονται, πράγματι, εξαιρετικές διαπροσωπικές δεξιότητες για να ξεπεραστούν οι πολιτικές επικαλύψεις!

MH: «Αυτό είναι ένα από τα σημεία-κλειδιά στα οποία ήθελα να αναφερθώ. Έχουμε έναν αριθμό βρετανών αξιωματικών σε όλη τη διοίκηση και των Βρετανικών Δυνάμεων στην Κύπρο. Αλλά το κλειδί σε όλα αυτά είναι το προσωπικό μας από τις τοπικές κοινότητες. Εμείς στο Τελωνείο ευτυχώς απασχολούμε προσωπικό από όλες τις κοινότητες στο νησί της Κύπρου και είναι το κλειδί για τη διατήρηση αυτών των σχέσεων, διατηρώντας αυτού του είδους την ιστορία συνεργασίας. Ακόμα και εκεί όπου έχουμε μετακίνηση βρετανών αξιωματικών. Έτσι, αυτό που παραμένει σταθερό είναι το τοπικό προσωπικό. Και αυτές οι σχέσεις κρατούν καλά. Κάποιοι από αυτούς είναι οικογενειακοί φίλοι, κάποιοι από αυτούς είναι ακόμη και συγγενείς, οπότε έχουμε πράγματι αυτό που μου έχουν περιγράψεις, ότι «το νησί της Κύπρου είναι ένα μεγάλο μικρό χωριό»! Και αυτό που το κάνει να λειτουργεί τόσο καλά είναι το γεγονός ότι αυτές οι σχέσεις υπήρξαν εκεί ακόμη και πριν από την αποικιακή εποχή, προφανώς, με την κυπριακή κοινότητα, και μετά τα πράγματα που συνέβησαν στο νησί και με την έλευση του ΟΗΕ έχουμε πλέον και αρχές που υπάρχουν στον βορρά. 

Αυτό που καταφέραμε είναι να διατηρήσουμε αυτές τις σχέσεις, να συνεργαστούμε με όλους. Και αυτό είναι που μας δίνει μεγάλη επιτυχία. Έχουμε αναφερθεί στο είδος της μαζικής μετανάστευσης που βιώνει η ΚΔ. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να αναγνωριστεί ότι όλοι εργαζόμαστε εξαιρετικά σκληρά, όσο και η ΚΔ. Και αν δεν πιέζαμε με τις προσπάθειες μας, αυτός ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος». 

ΛΚ: Εκτός από το μεταναστευτικό, ως ΤΤ&Μ, με ποια άλλα θέματα λαθρεμπορίου ασχολείστε; Εδώ και πολλά χρόνια υπήρχαν αναφορές για λαθρεμπόριο τσιγάρων, κροτίδων και πρόσφατα έγινε και επιχείρηση λαθρεμπορίας καυσίμων στο Πέργαμος. Με τι είδους λαθρεμπόριο ασχολείστε εδώ;

MH: «Όπου υπάρχει φόρος, θα υπάρχει πάντα κάποιος που προσπαθεί να αποφύγει αυτό το καθήκον και να βγάλει χρήματα για τον εαυτό του. Έτσι, το λαθρεμπόριο αλκοόλ, τσιγάρων, καπνού σε όλο τον κόσμο συμβαίνει επειδή προφανώς υπάρχει μια επιβάρυνση σε αυτά. Τώρα, αυτό που βλέπουμε στο νησί της Κύπρου μοναδικά είναι τα καύσιμα για παράδειγμα, και είπαμε, τα οινοπνευματώδη ποτά, ανάλογα με το ποια πλευρά της Πράσινης Γραμμής είναι η φθηνότερη πιθανόν να δεις και την κυκλοφορία αυτών των αγαθών».

ΛΚ: Βλέπετε λοιπόν λαθρεμπόριο από την ΚΔ προς τα κατεχόμενα;

MH: «Ναι. Το κοτόπουλο, είναι ένα αυτή τη στιγμή. Έτσι, θα δείτε ότι το κοτόπουλο είναι φθηνότερο στην ΚΔ, οπότε η μετακίνηση του κοτόπουλου, και ιστορικά υπήρχε και χαλούμι, μεταφέρθηκε λαθραία στο βορρά. Τώρα, κοιτάζοντας στο παρελθόν, και είναι ανέκδοτο από όσα μου είπαν οι αξιωματικοί μου που είναι εδώ από τότε, μερικοί από αυτούς στρατολογήθηκαν για πρώτη φορά το 1974, όταν τα καύσιμα ήταν φθηνότερα στο νότο, είδαν αυτό το λαθρεμπόριο καυσίμων στο βορρά. Εφαρμόζουμε την εισερχόμενη και την εξερχόμενη νομοθεσία. Οπότε, προφανώς είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε την Πράσινη Γραμμή, η οποία είναι οι κανονισμοί της ΕΕ που ισχύουν στα εμπορεύματα που κινούνται αμφίδρομα, επομένως πρέπει να είμαστε σχετικοί με αυτά».

ΛΚ: Δηλαδή αυτό ισχύει για σημεία ελέγχου όπως αυτό εδώ στoν Πέργαμο που εφάπτεται απευθείας στην κατεχόμενη περιοχή; Πρέπει να εφαρμοστούν και εδώ οι κανονισμοί για την Πράσινη Γραμμή της ΕΕ;

MH: «Ναι, αυτό είναι σωστό. Ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή ορίζει εντός των σημείων διέλευσης των ΒΒ, και εντελώς μοναδικά σε αυτόν τον κανονισμό, υπάρχουν περισσότερα πρωτόκολλα για τις ΒΒ εντός αυτού του κανονισμού απ’ ό,τι στα ευρύτερα σημεία διέλευσης της ΚΔ. Έτσι, για παράδειγμα, οι υπήκοοι τρίτων χωρών δεν μπορούν να περάσουν τα σημεία διέλευσης των ΒΒ και αυτό είναι μια συμφωνία με την ΕΕ, αυτό ήταν κάτι που επανεξετάστηκε στη Συμφωνία Αποχώρησης και που προφανώς παρέχει στην Κύπρο, την ΚΔ, να ασκεί τους ελέγχους σε υπηκόους τρίτων χωρών που έρχονται στο νησί, για παράδειγμα, σε αυτές τις περιοχές. Αλλά ναι, οι διαφορετικοί τύποι λαθρεμπορίου με την αποδυναμωμένη τουρκική λίρα και οι χαμηλότερες τιμές καυσίμων στο βορρά στα τέλη του περασμένου έτους, εντοπίσαμε νωρίτερα φέτος σημαντική ποσότητα καυσίμων που προσπαθούσαν να διοχετεύσουν απέναντι -στην ΚΔ-».

ΛΚ: Με τους ρυθμούς πληθωρισμού να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, έχετε δει περισσότερους Ελληνοκύπριους να περνούν στα κατεχόμενα που κανονικά δεν θα το έκαναν αλλά βρίσκονται σε πιο δύσκολη οικονομική θέση;

MH: «Σίγουρα. Οι περιορισμοί του Covid προφανώς έπαψαν τώρα στα Σημεία Διέλευσης, παρατηρήθηκε μαζική εισροή και αυτό επέτρεψε σε πολύ περισσότερες κοινότητες εντός της ΚΔ να έχουν πρόσβαση στο βορρά για φθηνότερα προϊόντα, φθηνότερα καύσιμα. Τώρα, υπάρχει μια πρόσφατη αυξημένη φορολογία για το αλκοόλ και τα καύσιμα στο βορρά. Αλλά αυτά είναι ακόμα φθηνότερα από ό,τι στη Δημοκρατία. Έτσι, βλέπουμε κίνηση και πιο πολυσύχναστα σημεία διέλευσης για τους ανθρώπους που το εκμεταλλεύονται. 

Καπνιστός Αρουραίος της Δυτικής Αφρικής  ©BF Cyprus

Συναντάμε μερικές από τις πιο περίεργες κατασχέσεις! Έχουμε Αρουραίο της Δυτικής Αφρικής. Είναι λοιπόν ένας καπνιστός αποξηραμένος αρουραίος της Δυτικής Αφρικής και αυτό το είδος συνδέεται με αυτόν τον πληθυσμό και είναι βρώσιμος. Κατάσχουμε και επιθετικά όπλα, θα δούμε σιδερογροθιές, πτυσσόμενα ρόπαλα, ράβδους, όλα αυτά τα είδη αντικειμένων που απαγορεύονται και υπόκεινται σε περιορισμούς. Βλέπουμε και τα παραδοσιακά σαλιγκάρια…»

Διαβάστε επίσης: Συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων για έλεγχο διακίνησης

ΛΚ: Είναι ιδιόμορφα σε άλλους, όχι σε εμάς! Παρεμπιπτόντως, είναι εξαιρετική πηγή Ωμέγα 3!

MH: «Τα έχω δοκιμάσει! Σε ένα εστιατόριο! Και πάλι, αυτό που αναζητούμε είναι προϊόντα απειλούμενων ειδών. Εντοπίζουμε λαθρεμπόριο πτηνών (αμπελοπούλια), εποχικής μετακίνησης. Εντοπίζουμε ποσότητες ναρκωτικών».

ΛΚ: Όλα τα είδη ναρκωτικών;

MH: «Διαχρονικά, ναι φυσικά, γενικά θα έλεγα ότι είναι σε περιορισμένο αριθμό και κυρίως είναι περισσότερες ποσότητες χρηστών παρά εμπορικές ποσότητες, αλλά έχουμε συνεργαστεί στενά με υπηρεσίες στο νησί της Κύπρου για να αναχαιτίσουμε εμπορικές ποσότητες κάνναβης που κινούνται βόρεια , από τον νότο προς τον βορρά. Και νομίζω ότι, απλώς για να προσθέσω ένα άλλο πράγμα που αναχαιτίζουμε τώρα, -συγγνώμη που παρασυρόμαστε πίσω στο κομμάτι της μετανάστευσης-, στην πραγματικότητα βλέπουμε τώρα εγγεγραμμένους αιτούντες ασύλου και εγγεγραμμένους πρόσφυγες που προσπαθούν να φύγουν από το νησί της Κύπρου μέσω διέλευσης από τις ΒΒ, να βγουν παράνομα μέσω του ευρύτερου ορίου πίσω στο βόρειο τμήμα της Κύπρου για να ισχυριστούν μετά τον εντοπισμό από το βόρειο τμήμα της Κύπρου ότι μόλις μπήκαν παράνομα προσδοκώντας ότι η βόρεια Κύπρος θα τους απομακρύνει πίσω στην Τουρκία…»

ΛΚ: Έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν στην Ευρώπη;

ΜΗ: «Όχι. Αυτοί είναι εκτοπισμένοι Σύριοι που πραγματοποίησαν το ταξίδι από τον βορρά προς το νότο, εγγεγραμμένοι στην ΚΔ και στη συνέχεια προσπαθούν να επιστρέψουν, είτε για άλλους οικονομικούς λόγους, ίσως για να δουν την οικογένεια τους, να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στις αρχικές περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας από τις οποίες προήλθαν».

ΛΚ: Μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης για μετεγκατάσταση ορισμένων Σύριων πίσω στη Συρία;

MH: «Πολύ πιθανό. Και μερικοί από αυτούς απλώς κάνουν παράνομη χρήση του συστήματος ασύλου. Ξέρετε, αυτό που βλέπουμε, και το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη, είναι ότι ένα άτομο θα προσπαθήσει να ζητήσει άσυλο σε πολλές διαφορετικές χώρες για να το χρησιμοποιήσει ως οικονομικό τρόπο λήψης παροχών υπό διαφορετικές ταυτότητες».

ΛΚ: Και ίσως να κρύβεται ανάμεσα σε διαφορετικές ταυτότητες για άλλες λειτουργίες;

MH: «Ακριβώς. Και έτσι συνεργαζόμαστε πολύ στενά, ξανά, με όλους τους φορείς.»

ΛΚ: Πολλοί που εισέρχονται στην ΚΔ από άλλες περιοχές και ζητούν άσυλο δεν φέρουν έγγραφα ταυτότητας. Το βλέπετε και εσείς εδώ; Και αν ναι, πώς μπορείτε να διασταυρώσετε ποιοι είναι πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι;

MH: «Είναι πολύ δύσκολο και έχετε δίκιο, τις περισσότερες φορές κάποιος που φτάνει δεν θα έχει έγγραφο ταυτότητας και ένας από τους λόγους είναι εάν εμείς ή η ΚΔ ή οτιδήποτε άλλο κάνουν στο βορρά, να αρνούνται κάποιον ως μη γνήσιο μετανάστη ή η αξίωσή τους δεν πληροί το όριο. Προφανώς προσπαθούμε να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους στον τόπο από όπου ήρθαν ή πίσω στη χώρα καταγωγής τους. 

Τώρα, ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι με ένα έγγραφο. Τώρα, στείλαμε πρόσφατα έναν Αλγερινό υπήκοο πίσω στην Αλγερία, αναχαιτίστηκε με ένα Αλγερινό έγγραφο, αλλά είχε επίσης πλαστά ολλανδικά έγγραφα. Πίστευε ότι θα του έδιναν πρόσβαση στην Ευρώπη. Ωστόσο, η πραγματική του εθνικότητα ήταν Αλγερινός, αναχαιτίσαμε και το έγγραφό του, οπότε μπορέσαμε να τον απελάσουμε βασισμένο σε αυτό το έγγραφο. Τώρα υπάρχουν συμφωνίες που υπάρχουν στο πλαίσιο της Σύμβασης του Σικάγο, υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ χωρών για την επιστροφή των υπηκόων τους. Αλλά προφανώς είναι μια μακρά διαδικασία και απαιτεί πολύ χρόνο και πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία περιορίζει επί του παρόντος την ΚΔ ότι 60.000 αιτούντες, εκ των οποίων περίπου 13.000 δεν πληρούν τα κριτήρια, αλλά έχουν απελαθεί περίπου 1.500 και η δυσκολία είναι στην τεκμηρίωση των στοιχείων τους.

Τώρα, υπάρχουν ευρωπαϊκοί φορείς όπως η Frontex που μπορούν να έρθουν και να βοηθήσουν σε αυτό, μπορούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ αυτών των άλλων χωρών για να τεκμηριώσουν και να μάθουν ποιοι είναι. Τώρα μερικές φορές ασχολούμαστε με τα βιομετρικά στοιχεία και το κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι αναχαιτίζονται εντός της Ευρώπης και λαμβάνονται τα βιομετρικά τους στοιχεία και επομένως είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα Eurodac, τις βάσεις δεδομένων εντός της Ευρώπης. Αλλά έχετε δίκιο, αυτή είναι η δυσκολία, η ταυτότητα αυτού του ατόμου. Είναι ενδιαφέρον, αλλά αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε. Προφανώς είμαστε μια ομάδα πληροφοριών και εκτέλεσης έργου. 

Αξιωματικός του Τμήματος Τελωνείων και Μετανάστευσης ©BF Cyprus

To Τμήμα Τελωνείων & Μετανάστευσης, λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά από τον τρόπο λειτουργίας της ΚΔ, αλλά συνάδει με τον τρόπο λειτουργίας της Συνοριακής Δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αξιωματικοί μας είναι διπλής εκπαίδευσης. Και αυτό λειτουργεί καλά στα Σημεία Διέλευσης, όπως πιθανότατα μπορείτε να δείτε εδώ, όταν ένα όχημα φτάνει, ένας αξιωματούχος αναχαιτίζει αυτό το όχημα και θα κάνουμε μερικές αρχικές ερωτήσεις. Τώρα, αυτό που μπορεί να κάνει αυτός ο αξιωματούχος για την λειτουργία της μετανάστευσης και του τελωνείου ταυτόχρονα, είναι αν για παράδειγμα ψάχνουμε το πορτμπαγκάζ του οχήματος ή το φορτίο μέσα σε ένα φορτηγό, αυτός ο αξιωματούχος ψάχνει για άτομα που μπορεί να κρύβονται εκεί μέσα, αλλά αναζητούμε και λαθραία προϊόντα που μπορεί να υπάρχουν εκεί μέσα. Άρα είμαστε σε θέση να εκτελούμε αυτόν τον διπλό ρόλο».

Όχημα ΒΜW X5 της Αστυνομίας των ΒΒ ©BF Cyprus

Διαβάστε επίσης: SBA | Παραλαβή 6 θωρακισμένων BMW για τις ανάγκες αστυνόμευσης – VIDEO & Φωτογραφίες 

ΛΚ: Το Τμήμα Τελωνείων & Μετανάστευσης αποτελεί μονάδα της Συνοριακής Δύναμης ή του στρατού;

MH: «Το ΤΤ&Μ είναι Τμήμα Διοίκησης. Άρα οι ΒΒ διοικούνται από μια Διοίκηση. Άρα η Διοίκηση είναι η Πολιτική Συνιστώσα του βρετανικού αποτυπώματος, θα έλεγα, στο νησί της Κύπρου. Έτσι, εντός της Διοίκησης, έχουμε την Αστυνομία των ΒΒ, έχουμε το ΤΤ&Μ, το Τμήμα Περιβάλλοντος, τους Αξιωματικούς Περιοχής, είναι βασικά ο πολιτικός βραχίονας. Έτσι, έχουμε τον στρατό από τη μία πλευρά και τον πολιτικό βραχίονα από την άλλη, και το ΤΤ&Μ είναι στον πολιτικό. 

Είμαι αξιωματικός των Συνοριακών Δυνάμεων του ΗΒ, (Officer-in-Charge), είμαι Ανώτερος Αξιωματικός στη Συνοριακή Δύναμη του ΗΒ. Πριν έρθω εδώ, ήμουν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός στο Αεροδρόμιο του Leeds Bradford & Doncaster. Είμαστε αποσπασμένοι ή “δανεικοί” στο Υπουργείο Άμυνας. Οι ΒΒ είναι η μόνη Υπερπόντια Βρετανική Επικράτεια που διοικείται από το Υπουργείο Άμυνας. Έτσι, σε αντίθεση με τους Υπεύθυνους Ανάπτυξης Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, ας πούμε στο Γιβραλτάρ, θα είχαν εντός της διοίκησή τους προσωπικό του ΤΤ&Μ που θα ήταν μόνιμα εκεί. Επειδή δυνητικά το ΤΤ&Μ είναι μια προσωρινή λύση, εάν το νησί επανενωθεί για παράδειγμα, είμαι εδώ έτσι ώστε να διευθύνω το τμήμα για να μεταφέρω την πιο πρόσφατη εμπειρία, δεξιότητες, εκπαίδευση κ.λπ. ως επικεφαλής της επιχείρησης».

ΛΚ: Κάποιο καταληκτικό σχόλιο;

MH: «Είναι μοναδικό, είναι απαιτητικό, αλλά είναι επίσης μια φανταστική ευκαιρία να είμαι εδώ για να βοηθήσω το νησί της Κύπρου. Βρισκόμαστε γεωγραφικά στη μέση, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ ισχυρή θέση και μπορούμε να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας, τους ομολόγους μας προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, ξέρετε, να επιτύχουν αυτόν τον κοινό στόχο. 

Υπάρχει λαθρεμπόριο ανθρώπων και εμπορευμάτων σε όλες τις περιοχές στο νησί της Κύπρου και σε επιχειρησιακό επίπεδο, και με αυτό έχουμε να κάνουμε -δεν είμαστε οι πολιτικοί σε αυτήν την αίθουσα- είμαστε επιχειρησιακά εδώ για να σταματήσουμε προφανώς την εκμετάλλευση ανθρώπων, να σταματήσουμε την παράνομη διακίνηση εμπορευμάτων και αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό για εμάς είναι ότι μπορούμε να εμπλέξουμε όλες τις κοινότητες, όλους τους φορείς για την επίτευξη αυτού του κοινού στόχου. 

Σε προσωπικό επίπεδο, αγαπώ απόλυτα την Κύπρο! Το μεγάλο μου αγόρι γεννήθηκε εδώ, στο Ακρωτήρι!».

Η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED εκφράζει τις ευχαριστίες της στο τμήμα Μέσων και Επικοινωνίας των Βρετανικών Βάσεων καθώς και τον κ. Mark Hartley για την βοήθεια στην διεξαγωγή της συνέντευξης. Η συνέντευξη λήφθηκε τον Ιούνιο του 2022.

* Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin U-2S | Μια “Δράκαινα¨ στο Ακρωτήρι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This