ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ρώσο-τουρκικός διάλογος | Οι διαφωνίες αναθερμαίνουν την ένταση στην Ιντλίμπ – Φωτογραφία

Defence Redefined
Published on 18/09/2020 at 12:42

Στις 5 Μαρτίου, η Ρωσία και η Τουρκία κατέληξαν σε μια ανατρεπτική συμφωνία για τη σταθεροποίηση της Επαρχίας Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας, στην οποία δραστηριοποιούνται αριθμός παραστρατιωτικών οργανώσεων, κυρίως υποστηριζόμενων από την Τουρκία. 

 Η Άγκυρα, ωστόσο δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας, όπως η κατάπαυση στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης στην Ιντλίμπ, την αποστρατικοποίηση της επαρχίας σε βάθος 15-20 χιλιομέτρων, και την απομάκρυνση όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων. 

Οι νέες συνομιλίες Ρωσίας-Τουρκίας για την συριακή επαρχία, που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, φανέρωσαν μια σοβαρή διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το RIA Novosti, η Τουρκία αρνήθηκε στην Ρωσία, την μείωση του αριθμού των παρατηρητηρίων της στην εποχή. 

Διαβάστε επίσης: Συρία | Δύσκολη περίοδος για την Τουρκία, μεγαλώνουν οι απώλειες των Σύρων μισθοφόρων – Χάρτης

Προφανώς, η Ρωσία πιέζει την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εάν η Άγκυρα αρνηθεί να το πράξει, οι δυνάμεις της Συρίας και οι σύμμαχοί τους ενδέχεται να ξαναρχίσουν τις επιχειρήσεις τους στην Ιντλίμπ. Αυτό θα οδηγήσει σε στρατιωτική αντιπαράθεση παρόμοια με εκείνη που προηγήθηκε της συμφωνίας της 5ης Μαρτίου.

Εντούτοις, αιτήματα στο τραπέζι του διαλόγου έθεσε και η Άγκυρα προς την Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mideast Discourse. 

Το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές από την συριακή Πρωτεύουσα, Δαμασκό, αναφέρει πως οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και της τουρκικής παρουσίας σε περιοχές που ελέγχονται από την συριακή κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρότεινε ένα σχέδιο που θα απαιτούσε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να αποχωρήσουν από την Tall Rifat και το Manbij στο βόρειο Aleppo και να παραδώσουν αυτές τις πόλεις στην Άγκυρα.

Το προτεινόμενο σχέδιο απορρίφθηκε από τη ρωσική αντιπροσωπεία, καθώς ο Συριακός Αραβικός Στρατός, είναι παρών στην Tall Rifat και το Manbij και δεν υπάρχει καμία απειλή για την ασφάλεια σε καμία από τις δύο πόλεις.

Η Τουρκία επιδίωξε να καταλάβει αυτές τις πόλεις από τότε που οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έθεσαν υπό τον έλεγχο τους αυτές τις δύο πόλεις στο βόρειο Aleppo.

Στην Tall Rifat, ο Συριακός Αραβικός Στρατός και οι κουρδικές δυνάμεις έχουν συνάψει συμφωνία ασφαλείας που επιτρέπει στις δύο δυνάμεις να ελέγχουν την πόλη.

Η Άγκυρα και η Μόσχα υποστηρίζουν τις αντίθετες αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία. Η Ρωσία, μαζί με το Ιράν, υποστηρίζουν τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και η Τουρκία υποστηρίζει δυνάμεις της “αντιπολίτευσης” που προσπαθούν να τον εκδιώξουν. Η Τουρκία κατέλαβε τον έλεγχο της παραμεθόριας πόλης Ras Al-Ain πέρυσι σε μια επίθεση για να ωθήσει πίσω τους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική ομάδα.

Από τον Απρίλιο του 2018, οι επιθέσεις στο τελευταίο οχυρό της αντιπολίτευσης έχουν εντατικοποιηθεί δραματικά και προκάλεσαν νέα κύματα προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα.

Πλέον εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, η κατάσταση αναμένεται να αναθερμανθεί και να ξεκινήσουν νέες εχθροπραξίες όπως αυτές στις αρχές του 2020. 

Η επίθεση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ και στο Χαλέπι, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019. Με κόκκινο ο Συριακός Αραβικός Στρατός, με πράσινο οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, ο Συριακός Αραβικός Στρατός και η ρωσική αεροπορία στην Συρία, εντατικοποίησαν τις επιθέσεις του στην Επαρχία Ιντλίμπ, κάτι που προμηνύει την έναρξη νέων επιχειρήσεων. 

Με πληροφορίες από: Middle East Monitor, Μideast Discourse, SouthFront

Διαβάστε επίσης:

Συριακός Εμφύλιος | Το χρονικό της αιματηρής σύρραξης

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This