Ρωσία | Επιχειρησιακή ετοιμότητα της νέας γενιάς πυρηνικών – VIDEO
Defence Redefined
Published on 18/11/2023 at 13:07

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παρουσίασαν ένα διηπειρωτικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων (InterContinental Ballistic Missile – ICBM) εξοπλισμένο με υπερ-υπερηχητικό όχημα ολίσθησης (hypersonic glide vehicle – HGV) τύπου Avangard, με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας να δημοσιεύει πλάνα από την ένταξη του ρωσικού όπλου σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση διηπειρωτικών πυραύλων της Ρωσίας άρχισε να βάζει τη νέα γενιά πυρηνικών πυραύλων στα σιλό εκτόξευσης στη νότια Ρωσία, κοντά στο Καζακστάν. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το υπερ-υπερηχητικό όχημα ολίσθησης Avangard το 2018, λέγοντας ότι είναι η απάντηση της Ρωσίας απέναντι στα αντιβαλλιστικά συστήματα άλλων χωρών.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS υποστήριξε ότι ο πύραυλος έχει βεληνεκές πάνω από 6.000 χλμ και δύναται να εκτοξευθεί από τις πυραυλικές πλατφόρμες Topol M, YARS, R-36 M2, RS-28 και Bulava. Το επίμαχο οπλικό σύστημα έχει μήκος 5,4 μέτρα, απόδοση 0,8–2 Mt, ενώ ζυγίζει περίπου 2.000 κιλά. 

Διαβάστε επίσης: RTX | Πώς να προστατέψετε τα υπερ-υπερηχητικά οχήματα; Κάντε τα να ιδρώσουν

Καθώς πλησιάζει το στόχο του, το HGV Avangard αποσπάται από τον πύραυλο και μπορεί να κάνει απότομους ελιγμούς εκτός της πορείας του πυραύλου με υπερ-υπερηχητικές ταχύτητες, οι οποίες φτάνουν ως και 27 Mach (περίπου 34.000 χλμ/ώρα).

Το στρατηγικό σύστημα αυτό αποτελεί μέρος μιας νέας γενιάς πυραύλων ικανών, σύμφωνα με τη Μόσχα, να πλήξουν έναν στόχο σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου και να διαπεράσουν οποιαδήποτε υπάρχουσα αντιπυραυλική ασπίδα, όπως το σύστημα που έχει αναπτυχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Υπερ-υπερηχητικά (hypersonic) όπλα | Οι τελευταίες εξελίξεις – VIDEO

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συγκρίνει το Avangard, που δοκιμάστηκε με επιτυχία τον Δεκέμβριο του 2018 με τη δημιουργία του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, μια αναφορά στον Sputnik, που εκτοξεύτηκε το 1957 και συμβόλισε την τεχνολογική πρωτοπορία της Σοβιετικής Ένωσης έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε επίσης: USAF | Το νέο stealth βομβαρδιστικό B-21 Raider έκανε την πρώτη του πτήση – VIDEO

Το τηλεοπτικό κανάλι του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ZVEZDA μετέδωσε εικόνες ενός βαλλιστικού πυραύλου να μεταφέρεται σε σιλό εκτόξευσης, να υψώνεται αργά σε κάθετη θέση και στη συνέχεια να κατεβαίνει μέσα στο σιλό. Η Ρωσία είχε αναπτύξει τον πρώτο  πύραυλο Avangard το 2019 στην ίδια εγκατάσταση.

Τα υπερ-υπερηχητικά βαλλιστικά όπλα είναι η νέα τάση και οι ΗΠΑ φαίνεται για την ώρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις, ενώ στο ενεργητικό τους έχουν ορισμένες αποτυχημένες προσπάθειες σε σχετικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης: USAF | Επιλογή της Northrop Grumman για τη Φάση 2 του Stand-in Attack Weapon

Αν και η κίνηση της Ρωσίας να φορτώσει τα σιλό εκτόξευσης με νέας γενιάς πυρηνικούς πυραύλους είναι αναμενόμενη, εντούτοις ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κακές διμερείς σχέσεις με το ΝΑΤΟ κάνουν την παραπάνω ρωσική κίνηση να μην περνά απαρατήρητη και να προκαλεί σχετική ανησυχία.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, έχουν αμφότερες εκφράσει τη λύπη τους για την κατάρρευση συνθηκών για τον έλεγχο των εξοπλισμών με τις οποίες είχε επιβραδυνθεί η κούρσα των εξοπλισμών κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και μειωθεί ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου. Εντούτοις οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν ένα φάσμα νέων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων υπερ-υπερηχητικών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Η νέα πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61-13

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This