ΗΠΑ | Η νέα πυρηνική βόμβα βαρύτητας B61-13
Defence Redefined
Published on 31/10/2023 at 12:27

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης της πυρηνικής βόμβας βαρύτητας B61.

Η βόμβα, επισημασμένη ως Β61-13, θα έχει απόδοση (yield) παρόμοια με τη Β61-7 και θα αντικαταστήσει τις παλαιού τύπου βόμβες όπως οι Β61-7 και Β83-1.Το Πεντάγωνο είπε ότι η απόφαση για την κατασκευή αυτού του όπλου ελήφθη για να αντικατοπτρίζει το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, σύμφωνα με την Ανασκόπηση της Τοποθέτησης περί Πυρηνικών του 2022.

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι ο στρατός έπρεπε να εκμοντερνίζει τις πυρηνικές δυνατότητες του για να αποτρέψει πραγματικά τους δύο κύριους ανταγωνιστές με πυρηνικά όπλα, την Κίνα και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Hans Kristensen, ειδικό στα πυρηνικά όπλα, το οπλικό σύστημα θα ενσωματώνει τις ίδιες πολεμικές κεφαλές από τα B61-7 της δεκαετίας του 1980 και του 1990, ενσωματωμένα στην ίδια συλλογή (kit) με την B61-12, χρησιμοποιώντας έτσι τα ίδια σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφάλειας και ακρίβειας, που έχουν πλέον ενσωματωθεί στο B61-12.

Διαβάστε επίσης: SIPRI | Τα πυρηνικά οπλοστάσια μεγεθύνονται ξανά

Η μέγιστη απόδοση του B61-7, και κατ’ επέκταση του νέου εκδόχου, είναι οι 360 κιλοτόνοι, ενώ του B61-12 έχει μέγιστη απόδοση 50 κιλοτόνους.

Το Πεντάγωνο είπε ότι η δημιουργία αυτής της βόμβας δεν θα οδηγήσει σε συνολική αύξηση του μεγέθους του αποθέματος του στρατού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μειώσουν τον αριθμό των B61-12 που θα παράγουν κατά όσα B61-13 κατασκευάζουν.

Ο Kristensen είπε ότι αναμένεται να παραχθούν ελάχιστα B61-13 στην τάξη μερικών δεκάδων, αμφιβάλλοντας για το αν η δημιουργία τους, παράλληλα με την απόσυρση των B61-7, θα οδηγούσε σε μεγάλη, αν όχι καθόλου, μείωση του αριθμού των βομβών βαρύτητας στο οπλοστάσιο των Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο είναι κάπου μεταξύ 400 και 500.

Το Πεντάγωνο ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι σύγχρονα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να φέρουν αυτή τη βόμβα. Σε μια επακόλουθη δήλωση, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι το βομβαρδιστικό stealth B-21 Raider θα περιλαμβάνεται ως φορέας, αλλά οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να το πιστοποιήσουν στο F-35.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Επιταχύνει την παραγωγή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-28 Sarmat για πυρηνική κυριαρχία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This