ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Υπερ-υπερηχητικά (hypersonic) όπλα | Οι τελευταίες εξελίξεις – VIDEO
Defence Redefined
Published on 23/08/2020 at 19:25

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Lockheed Martin για την επιτυχή δοκιμή του δεύτερου AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW), σας μεταφέρουμε τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα υπερ-υπερχητικά (hypersonic) οπλικά συστήματα του μέλλοντος, τα οποία αποτελούν σταθμό στην αμυντική βιομηχανία.

Τα υπερ-υπερηχητικά όπλα προσομοιάζουν πυραύλους κρουζ υψηλής ταχύτητας (hypersonic cruise missiles-HCM) και πλατφόρμες επανεισόδου στην ατμόσφαιρα (hypersonic glide vehicles-HGV) παρόμοιες με αυτές των διηπειρωτικών πυραύλων. 

Τα υπερ-υπερηχητικά όπλα τα οποία θα αναπτύσσουν ταχύτητες της τάξεως των 5 Mach ή 6125 Km/h και άνω, θεωρούνται επί του παρόντος μη ανασχέσιμα από τα υφιστάμενα αντιβαλλιστικά συστήματα. Λόγω της ταχύτητάς τους, η κινητική τους ενέργεια θα είναι τόσο μεγάλη που θα είναι αρκετή για να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή σε συγκεκριμένη περιοχή ακόμη και χωρίς την προσθήκη εκρηκτικής πολεμικής κεφαλής.

Η επιτυχής δοκιμή του ARRW όπως ανακοινώθηκε από την Lockheed Martin έλαβε χώρα στις 08 Αυγούστου από αεροσκάφος B-52 Stratofortress της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF). Σκοπός της δοκιμής ήταν η συλλογή θερμικών, μηχανικών και ψηφιακών δεδομένων από το όχημα της πτήσης. Η Lockheed Martin αναφέρει ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας τακτικός πύραυλος ARRW συναρμολογήθηκε ενώ πρόσθετες δοκιμές σε ξηρά και αέρα θα ακολουθήσουν τα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Lockheed Martin | Η νέα γενιά όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας laser είναι εδώ- VIDEO

Η Lockheed Martin επί του παρόντος αναπτύσσει πέραν του ARRW και τα Intermediate Range Conventional Prompt Strike (IRCPS) και Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW). To IRCPS αφορά την ανάπτυξη και δοκιμή ενός υπερ-υπερηχητικού πυραύλου διολίσθησης με μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, μικρότερης σε χρόνο πτήσης και υψηλή ανθεκτικότητα εναντίων αντιβαλλιστικών συστημάτων και συστημάτων αεράμυνας. Το LRHW αφορά την ανάπτυξη υπερ-υπερηχητικών πυραύλων με την δυνατότητα εκτόξευσης από το έδαφος.

Η Raytheon με την σειρά της σχεδιάζει την ανάπτυξη υπερ-υπερηχητικών όπλων σε συνεργασία με την Northrop Grumman καθώς και αναβάθμιση των συστημάτων ραντάρ που παράγει. Συγκεκριμένα εκσυγχρονίζει τα  ραντάρ επιφανείας με τεχνολογία νιτριδίου του γαλλίου (GaN) με σκοπό την βελτίωση της εμβέλειας και αύξηση της απόδοσης ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων. 

 

Αυτή η τεχνολογία σύμφωνα με την Raytheon Missiles and Defense μειώνει το κόστος παραγωγής σε κλίμακα παραγωγής και προσφέρει αυξημένη ισχύ στα ραντάρ σε σύγκριση με τον “προκάτοχό” το αρσενίδιο του γαλλίου (GaAs).

Διαβάστε επίσης: Hellfire AGM-114R9X | Ο πύραυλος “σπαθί ninja”- VIDEO

Πέραν τούτων η εταιρεία αναπτύσσει αισθητήρες διαστήματος για την ανίχνευση των υπερ-υπερηχητικών πυραύλων. Η διαστημική ανίχνευση προσφέρει διαρκή ανίχνευση, παρακολούθηση και απομακρυσμένη στόχευση, σε αντίθεση με την επίγεια ανίχνευση που περιορίζεται από τον ορίζοντα της Γης (καμπυλότητα).

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη παρόμοιων όπλων από Ρωσία και Κίνα υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία με ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας της χώρας Σεργκέι Σόιγκου στις 27 Δεκεμβρίου 2019, έχει θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το υπερ-υπερηχητικό  όχημα διολισθησης Avangard, κατασκευής της JSC Votkinsk Machine Building Plant το οποίο έχει την δυνατότητα να φέρει και πυρηνική κεφαλή μέχρι 2 μεγατόνων. Η ταχύτητα του όπλου σύμφωνα με τους Ρώσους ξεπερνα τα 20 Mach με πολλούς αναλυτές ωστόσο να εκφράζουν επιφυλάξεις για τις αναφορές του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

 

Η Κίνα παρουσίασε με την σειρά της για πρώτη φορά στην παρέλαση της 01 Οκτωβρίου του 2019, τον DF-ZF ο οποίος θεωρείται ότι αποτελεί ένα υπερ-υπερηχητικό πύραυλο διολίσθησης το οποίο φέρεται επί του βαλλιστικού πυραύλου DF-17, ενώ συνεχίζει το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης παρόμοιων όπλων.

Για την ιστορία τα υπερ-υπερηχητικά όπλα προυποθέτουν επίλυση διαφόρων τεχνικών προκλήσεων για την αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα στους ακόλουθους τομείς:

Θερμοκρασία

Σε υπερ-υπερηχητικές ταχύτητες, η τριβή και η αντίσταση στον αέρα δημιουργούν μια απίστευτη ποσότητα θερμότητας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκληρές αλλά ελαφριές θερμικές ασπίδες και συστήματα θερμικής προστασίας. Οι αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά πρέπει επίσης να ενισχυθούν για να αντέχουν σε ακραίες συνθήκες.

Υλικά κατασκευής

Η διαχείριση της ακραίας θερμότητας και ταχύτητας προϋποθέτει την χρήση προηγμένων υλικών τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν σε ακραία περιβάλλοντα. Επίσης για την επίτευξη υπέρ-υπερηχητικών ταχυτήτων απαιτείται ειδική αεροδυναμική κατασκευή και καινοτόμα συστήματα πρόωσης καθώς οι συμβατικοί κινητήρες τζετ δεν μπορούν να αποδώσουν τις υπερ-υπερηχητικές ταχύτητες των 5 Mach και άνω. 

Ικανότητα ελιγμών και ακρίβεια πλοήγησης

Τα υπερ-υπερηχητικά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε εχθρικό περιβάλλον και πρέπει να είναι ικανά να ξεπερνούν πολυστρωματικά επίπεδα αεράμυνας. Επιπλέον για ένα υπερ-υπερηχητικό οπλικό σύστημα το οποίο διανύει απόσταση σχεδόν 1,6 Km (1 mile) ανά δευτερόλεπτο, ο βαθμός ακρίβειας στην πλοήγηση του πρέπει να είναι εκ των πραγμάτων κορυφαίος.

Επικοινωνία 

Οι βασικές λειτουργίες, όπως οι επικοινωνίες, αποτελούν σημαντική πρόκληση κατά τη διάρκεια της υπερ-υπερηχητικής πτήσης. Ένα οπλικό σύστημα πρέπει να διατηρεί την σύνδεση με τον σταθμό ελέγχου μέσω παγκόσμιων συστημάτων επικοινωνιών και αισθητήρων.

Διαβάστε επίσης: DefenseWebTV | Παρουσίαση τεσσάρων νέων συστημάτων κατευθυνόμενης δέσμης λέιζερ – VIDEO

Σε ότι αφορά την χρήση τους σύμφωνα και με το RAND Corporation τουλάχιστον 23 χώρες προωθούν υπέρ-υπερηχητικά όπλα για στρατιωτική ή πολιτική χρήση. ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα ηγούνται αυτή την στιγμή. Το RAND θεωρεί ότι τα υπέρ-υπερηχητικά όπλα θα καταστούν επιχειρησιακά την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο αναφέρει ότι θα χρειαστεί μια συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για τον έλεγχο των όπλων αυτών.

 

Με πληροφορίες από lockheedmartin.com, raytheonmissilesanddefense.com, bbc.com, businessinsider.com, rand.com, globaltimes.cn

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This