Πυρομαχικά Airburst 40 χιλ. της Nammos – Δυνητική επιλογή για τα πολυβομβιδοβόλα της Ε.Φ
Defence Redefined
Published on 28/07/2023 at 16:06

Οι εκτοξευτές πολυβομβιδοβόλων, βρίσκονται στα οπλοστάσια αρκετών κρατών από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο σήμερα οι νέες τεχνολογίες τους επιτρέπουν να αναλαμβάνουν νέους ρόλους στο πεδίο της μάχης.

Η περεταίρω ανάπτυξη των πυρομαχικών 40χιλ. για χρήση σε οποιοδήποτε πολυβομβιδοβόλο (AGL), απασχολεί αρκετές εταιρείες εδώ και μερικά χρόνια. Συγκεκριμένα, η Νορβηγική Nammo, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη πυρομαχικών όλών των διαμετρημάτων, δημιούργησε το προγραμματιζόμενο πολυ-θραυσματικό πυρομαχικό ραδιοσυχνοτήτων – υψηλής εκρηκτικότητας, Airburst C171 (PPHE-RF). 

Σε συνθήκες υψηλής έντασης, το προσωπικό θα κληθεί να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές. Η Nammo έχει αναπτύξει τη φιλοσοφία εναέριας προγραμματισμένης πυροδότησης (Airburst) που είναι αξιόπιστη, ασφαλής και αποτελεσματική, με την ενσωματωση ραδιοσυχνότητας για τον προγραμματισμό των πυρομαχικών, η οποία έχει αποδειχθεί αξιόπιστη ιδέα και εύκολα προσαρμόσιμη σε υπάρχουσες πλατφόρμες όπλων στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Το πυρομαχικό C171 προσφέρει κατακερματισμό θραυσμάτων με κατανομή 360 μοιρών, με μεγάλη ακρίβεια, για καταστροφή στόχων υπό κάλυψη σε κάθε γωνία. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, τα πυρομαχικά αυτά, είναι ιδανικά σε συνθήκες μάχης εντός κατοικημένων περιοχών, κατά προσωπικού σε χαρακώματα αλλά και κατά μικρών drone, εξαιτίας του πλέγματος θραυσμάτων που δημιουργούν κατά την έκρηξη τους, η οποία κατ’ επιλογή μπορεί να γίνει ρυθμιζόμενη στην απόσταση που επιθυμεί ο χρήστης. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Είναι καιρός να περάσει στην εποχή των πολυκόπτερων Drones;

Τεχνικά χαρακτηριστικά: 

  • Βάρος πυρομαχικού: 242 γραμμάρια
  • Ταχύτητα εξόδου βλήματος: 240 μέτρα / δευτερόλεπτο
  • Μέγιστη διασπορά: 1,0 χιλιοστά
  • Αριθμός θραυσμάτων: 1450
  • Ανιχνευτής / αυτοκαταστροφής: Προαιρετικά / ηλεκτρονική αυτοκαταστροφή (SD)

©Nammo

Διαβάστε επίσης: Skynex | Εξουδετερώνοντας σμήνος από drones σε δευτερόλεπτα

Χειροκίνητη Μονάδα Προγραμματισμού (MPU) Πυρομαχικών NAMMO’S 40 mm RF AIRBURST

Όπως προαναφέραμε, τα συγκεκριμένα πυρομαχικά διαθέτουν στο εσωτερικό τους ραδιοσυχνότητα, με την οποία η Χειροκίνητη Μονάδα Προγραμματισμού (MPU), θα ενεργοποιήσει την αυτοκαταστροφή του, στο επιθυμητό σημείο, για το πλήγμα του στόχου. 

Πρόκειται για μονάδα ασύρματου προγραμματισμού, η οποία προσαρμόζεται εύκολα σε οποιοδήποτε σύστημα ελέγχου πυρός, επιτρέποντας στους χρήστες να αντιμετωπίζουν διαφορετικά σενάρια στόχων με έναν μόνο τύπο πυρομαχικού 40χιλ.

H MPU της NAMMO, αποτελεί μια χαμηλού κόστους λύση για τον προγραμματισμό των πυρομαχικών και μπορεί να τοποθετηθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε πολυδοβομβιδοβόλο, χωρίς σημαντικές αλλαγές στο όπλο και τη λειτουργικότητά του. Με τη χρήση της MPU, οι λύσεις για πυρομαχικά Airburst είναι προσιτές χωρίς δαπανηρές επενδύσεις σε πολύπλοκα και ευαίσθητα συστήματα ελέγχου πυρός.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος είναι αρκετά απλή και αποτελείται από μια μονάδα προγραμματισμού (MPU) και μια κεραία που είναι τοποθετημένη είτε στο όπλο είτε στο όχημα.

Χειροκίνητη Μονάδα Προγραμματισμού (MPU), τοποθετημένη σε πολυβομβιδοβόλο τύπου MK19 

Τεχνικά χαρακτηριστικά Μονάδας Προγραμματισμού

  • Διάρκεια μπαταρίας: 72 ώρες κανονικής χρήσης
  • Βάρος: 1.2 κιλά 
  • Πλάτος: 20.2 εκατοστά
  • Ύψος 9.6 εκατοστά

Η απόσταση από τον στόχο εισάγεται στη μονάδα προγραμματισμού (MPU) είτε χειροκίνητα είτε με αυτοματοποιημένο ανιχνευτή απόστασης, είτε με καταδείκτη αποστασιόμετρου laser. Στη συνέχεια, σε αντίθεση με τα ανταγωνιστικά συστήματα, αντί να προγραμματιστούν τα πυρομαχικά πριν εκτοξευθούν, λαμβάνουν τις οδηγίες ακριβώς τη στιγμή εκτοξεύονται από το όπλο. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για αναβαθμίσεις στο πολυβομβιδοβόλο.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω σύστημα, με την χρήση των συγκεκριμένων πυρομαχικών, μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίμετρο κατά μικρών drone και αιωρούμενων πυρομαχικών. Οι επιχειρήσεις κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ιδιαίτερα των μικρότερων σε μέγεθος τετρακόπτερων, είναι εξαιρετικά περίπλοκες και θέτουν υψηλές απαιτήσεις σε κανόνες εμπλοκής, αισθητήρες και διαδικασίες στόχευσης.

Τα πυρομαχικά της Nammo δεν επιλύουν από μόνα τους αυτό το ζήτημα, αλλά προσφέρουν στις επίγειες δυνάμεις, μια εύκολη και οικονομική λύση σε μικρό χρόνο, και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε αστικές περιοχές, μειώνοντας παράλληλα τις πιθανότητες παράπλευρων απωλειών, αφού το πυρομαχικό θα εκραγεί στο επιθυμητό σημείο. 

Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία αρχικά δεν αναπτύχθηκε με γνώμονα την αναχαίτιση των drones, αλλά η πρωταρχική τους αποστολή ήταν η καταστροφή εχθρικών δυνάμεων σε χαρακώματα ή υπό κάλυψη εκραγώντας το πυρομαχικό ακριβώς πάνω ή δίπλα τους. 

Η ικανότητα κατάρριψης drones είναι επομένως κυρίως μια επίδειξη της ευελιξίας της τεχνολογίας.

Κατεστραμμένο τετρακόπτερο drone, μετά από δοκιμή της εταιρείας Nammo. (Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο)

Η μονάδα MPU, μαζί με τα πυρομαχικά Airburst C171 (PPHE-RF), προσφέρουν μεταξύ άλλων, αξιοπιστία και ακρίβεια ως προς το πλήγμα του στόχου, ευχρηστία και ευκολία στην ανάπτυξη του όπλου. 

Διαβάστε επίσης: Rostec | Νέα πυρομαχικά για προστασία από όπλα υψηλής ακρίβειας – VIDEO

Τα πολυβομβιδοβόλα της Εθνικής Φρουράς

Η Εθνική Φρουρά, διαθέτει αριθμό πολυδοβομβιδοβόλων STK 40 AGL, με προέλευση από τη Σιγκαπούρη και την εταιρεία STEngineering, τα οποία είναι είτε εποχούμενα σε οχήματα (Land Rover) είτε σε τρίποδα (Μονάδες Πεζικού και του Πολεμικού Ναυτικού). 

Όσον αφορά τα πυρομαχικά 40 χιλ, που έχει στο οπλοστάσιο της η Εθνική Φρουρά, αυτά είναι HE/HEDP (High Velocity / High Explosive Dual Purpose), με ταχύτητα εξόδου τα 242 μ/δ, ακτίνα δράσης τα 5 μέτρα και μέγιστη εμβέλεια τα 2.2 χιλιόμετρα. 

Μέσα στα πλαίσια της δεδηλωμένης επιθυμίας για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, τα πυρομαχικά της Nammo καθώς και η Μονάδα Προγραμματισμού (MPU), θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια δυνητική επιλογή για την αναβάθμιση των πολυβομβιδοβόλων της Εθνικής Φρουράς.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall | Αναβάθμιση πυροβόλου Oerlikon σε επίπεδο GDF009 35χιλ με πυρομαχικά Ahead

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This