Πρώτη επίσκεψη Ιταλού Προέδρου στην Κύπρο – Άμυνα και ασφάλεια στην ατζέντα
Defence Redefined
Published on 27/02/2024 at 16:15

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας κ. Sergio Mattarella επισκέφθηκε την Κύπρο ενώ η επίσκεψη του αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Ιταλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ιταλός Πρόεδρος επισκέφθηκε την γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ιταλικής κοινότητας στην Κύπρο ενώ σήμερα θα επισκεφθεί την οικία του Διόνυσου στην Πάφο καθώς, την ιταλική φρεγάτα Bergamini που βρίσκεται στη Λεμεσό, την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο (ΔΕΑ). 

Στις κοινές δηλώσεις των δύο προέδρων και οι δύο τόνισαν τους κοινούς πολιτισμικούς δεσμούς και τη γεωγραφική θέση των δύο κρατών και τις σχέσεις στα πλαίσια της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας Ενέργεια, όπου η ιταλική ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε μεγάλο αριθμό τεμαχίων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τόνισε πως πρόσφατα είχαμε τη θετική ολοκλήρωση της γεωτρητικής αξιολόγησης στο κοίτασμα «Κρόνος 2». 

Αναφέρθηκε  επίσης στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας και στην κοινή ναυτική συνεργασία των δύο κρατών και με την Ελλάδα και την Γαλλία. Ανέφερε επίσης πως συζητήθηκε το Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι φέτος είναι η θλιβερή επέτειος των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους, εδάφους κράτους μέλους της ΕΕ.

Συζητήθηκε επίσης το Μεταναστευτικό και ο ΠτΔ ανέφερε πως συμφωνεί με την ιταλική προσέγγιση αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών του φαινομένου, αλλά και της ανάγκης συλλογικής δράσης από πλευράς ΕΕ, αλλά και της σημασίας να αρχίσουν συζητήσεις εντός της ΕΕ για κάποια θέματα που μέχρι σήμερα δεν συζητούνται, όπως για παράδειγμα το θέμα της Συρίας.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας και στον ρόλο της Κύπρου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός Πρόεδρος, Sergio Matarella, δήλωσε μεταξύ άλλων πως μέσα από τα χρόνια οι σχέσεις Κύπρου και Ιταλίας ενισχύθηκαν με αυξημένες στρατηγικής σημασίας συνεργασίες στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς με αναφορά στον τομέα της Άμυνας.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Mattarella είπε ότι η Ιταλία και η Κύπρος είναι χώρες πρώτες γραμμής, προσθέτοντας ότι έχουμε το χρέος και τη δυνατότητα ως ΕΕ να μετατρέψουμε μια άναρχη κατάσταση εκμετάλλευσης των δουλεμπόρων σε μια συντεταγμένη άφιξη στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις ανάγκες των χωρών υποδοχής, νομίμως όμως. Σε συνθήκες που απαιτούν, πρόσθεσε, μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική είναι επείγον να καθορίσουμε μια νέα συνθήκη για το θέμα του ασύλου και είναι κατεπείγον να το καθορίσουμε σύντομα και να καταφύγουμε σε συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών και να συνεργαστούμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εκεί.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Ιταλός Πρόεδρος επισήμανε τη σημασία του σεβασμού στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους και είπε πως η φετινή είναι μια θλιβερή επέτειος όπου επιβάλλεται να λυθεί επιτέλους το Κυπριακό που είναι θεμελιώδους σημασίας για την ισορροπία στη Μεσόγειο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά για όλες τις μεσογειακές χώρες και περιλαμβάνω και τις χώρες της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι εξέφρασε την εκτίμηση προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την ετοιμότητά του να συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Mattarella είπε επίσης ότι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι εξέφρασε την εκτίμησή του για την ετοιμότητα της Κύπρου να καταστεί βάση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ανέφερε ακόμη ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς τον σκοπό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, επισήμανε ότι στη συνάντησή τους οι δύο Πρόεδροι διαπίστωσαν ότι Κύπρος και Ιταλία συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και μαζί μπορούν να επηρεάσουν θετικά την πολιτική και τις επιλογές της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Ιταλία – Κύπρος | Κοινή άσκηση Έρευνας-Διάσωσης “CYPITΑ 01/23” – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This