Πρόθεση Ουκρανίας και Σουηδίας για κοινή παραγωγή TOMA CV90
Defence Redefined
Published on 21/08/2023 at 18:30

Η Ουκρανία και η Σουηδία έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παράγουν από κοινού οχήματα μάχης πεζικού CV90 στην Ουκρανία.

Η είδηση έγινε γνωστή από τους ηγέτες των δύο χωρών, τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ulf Kristersson και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν το Σάββατο 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ουκρανού Προέδρου στη Σουηδία. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Kristersson ανέφερε πως υπογράφηκε δήλωση πρόθεσης για παραγωγή CV90 στην Ουκρανία.

Με τη σειρά του, ο Ζελένσκι τόνισε ότι το Σάββατο, οι συμφωνίες μεταξύ των χωρών σχετικά με την παραγωγή οχημάτων μάχης πεζικού CV90 στην Ουκρανία ήταν λεπτομερείς: εντοπισμός παραγωγής, επισκευές κ.λπ. Ο Ζελένσκι ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό για για την Ουκρανίας και πως είναι ένα παράδειγμα του πώς η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της παραγωγής αντικατοπτρίζει πλήρως την ενότητα των αξιών των δύο χωρών.

Τον Ιούνιο, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Ουκρανία, η Τσεχία και η Σλοβακία υπέγραψαν δήλωση προθέσεων να συνεργαστούν για την απόκτηση και τη λειτουργία σουηδικών οχημάτων μάχης πεζικού CV90. Η δήλωση υπογράφηκε στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας σε μορφή Rammstein στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η Ουκρανία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά έως και 1000 CV90, ενώ ήδη ο Ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί οχήματα CV9040C στο μέτωπο.

To CV90 σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Διεύθυνση Εξοπλισμών του Σουηδικού Υπουργείου Άμυνας (Försvarets Materielverk FMV), την Hägglunds (νυν  BAE Systems Hägglunds) και την Bofors (νυν BAE Systems Bofors) κατά την δεκαετία του 1980. Από το 1993 όπου άρχισε η παραγωγή των πρώτων οχημάτων για το Σουηδικό Στρατό έως σήμερα έχουν παραχθεί 1280 οχήματα σε 15 διαφορετικές εκδόσεις σε επτά (7) χώρες, οι τέσσερις (4) εκ των οποίων μέλη του ΝΑΤΟ. Η τελευταία έκδοση, η MK IV πρωτοεμφανίστηκε το 2018 και είναι υπό παράδοση στον Νορβηγικό Στρατό. 

Το πλήρωμα του CV90 ανέρχεται στα 3 άτομα (Αρχηγός, Πυροβολητής και Οδηγός) ενώ αναλόγως έκδοσης μπορεί να μεταφέρει μέχρι οκτώ (8) οπλίτες με τον φόρτο τους. Διαθέτει ικανοποιητικά επίπεδα προστασίας με την βασική έκδοση να είναι συμβατή με το πρότυπο NATO Stanag 4569 Level 4 για προστασία από πυρά διαμετρήματος 14,5 χιλ (διατρητικά), βλήματα πυροβόλων 155 χιλ. σε απόσταση 30 μέτρων και αντιαρματικές νάρκες με γέμισμα 10 κιλών ΤΝΤ. 

Το CV90, βρίσκεται επί του παρόντος στο σύνολο των εκδόσεων του, στο οπλοστάσιο της Δανίας (45 οχήματα), της Εσθονίας (44 οχήματα), της Φινλανδίας (102 οχήματα), της Ολλανδίας (193 οχήματα), της Νορβηγίας (164 οχήματα) και της Σουηδίας (549 οχήματα). Την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας BAE SYSTEMS, σχετικά με το τεθωρακισμένο όχημα μάχης CV– 90.

Διαβάστε λεπτομερή ανάλυση για το CV90 MK IV στο παρακάτω άρθρο.

Διαβάστε επίσης: CV90 MK IV | Η έκδοση στην EUROSATORY 2022 με SPIKE και IRON FIST που ενδιαφέρει και την Ελλάδα – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This