ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιότητα στην Ασφάλεια, Ασφάλεια στην Ποιότητα

Νικόλαος Κολαΐτης*

Published on 30/05/2020 at 10:01

Αναπόφευκτα πρέπει πλέον να μιλάμε για ένα σωστά δομημένο, άρτια στελεχωμένο, καταρτισμένο και ορθά προετοιμασμένο ιδιωτικό τομέα ασφαλείας, έτοιμο να ανταπεξέλθει σε πολυσύνθετους κινδύνους.

Βασικό στον ιδιωτικό τομέα της ασφάλειας ώστε να ανταπεξέλθει στους πολυάριθμους κινδύνους είναι, για παράδειγμα, η συνεργασία με τον δημόσιο τομέα. Εξίσου βασικά είναι τα εργαλεία που ‘πλέον’ ο τομέας τίθεται αναγκαίο να έχει. Εργαλεία που πολλές φορές προκύπτουν από τις γενικότερες απαιτήσεις όπως, μεταξύ άλλων, το νομοθετικό πλαίσιο, το ανταγωνιστικό πλαίσιο, οι απαιτήσεις του έργου φύλαξης. Οι απαραίτητοι μηχανισμοί και διαδικασίες για την προστασία προσωπικών δεδομένων και για την προστασία των πληροφορικών συστημάτων είναι κάποια εργαλεία που πρέπει να δουλεύουν σε σύμπραξη με τις ‘παραδοσιακές’ υπηρεσίες του τομέα.

Σαν τομέας, υπάρχει η ανάγκη να ανταπεξέλθουμε και να προσαρμοστούμε καλύτερα στις απειλές και στις προκλήσεις των καιρών. Απειλές και κίνδυνοι με «διακυμάνσεις» από μικρο-κλοπές, ένοπλες ληστείες, τρομοκρατικά χτυπήματα και ακόμα πιο πρόσφατα η πανδημία, όπου εγκαταστάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να διασφαλίζονται και περίπολα να συνεχίσουν να εκτελούνται.

Σύμφωνα με αναφορά της Europol, λόγω Covid-19 οι κυβερνοεπιθέσεις με χαρακτηριστικά τις επιθέσεις ‘phishing’ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ανάλυση θα γίνει σε επόμενο άρθρο με θέμα το ‘Social Engineering’) αναμένεται να αυξηθούν αισθητά. Ένα γραφείο παροχής υπηρεσιών ασφαλείας έχει στους υπολογιστές του κάθε λογής εμπιστευτικά έγγραφα ή/και προσωπικά δεδομένα καθώς επίσης και τα άτομα που χρησιμοποιούν υπολογιστές και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στην απουσία όμως διαδικασιών προστασίας των υπολογιστών (hardware & software), στην απουσία ενημέρωσης και εκπαίδευσης του προσωπικού σε θέματα προστασίας των πληροφοριών αναπόφευκτα μεγιστοποιείται η απειλή και κάνει την εταιρεία επιρρεπή σε πιθανή επίθεση. Σε τέτοιο ενδεχόμενο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά (απώλεια εμπιστευτικών πληροφοριών, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, καταστροφή του πληροφορικού συστήματος).

Όλα τα προαναφερθέν, με προφανώς ακόμα τόσα, με μια λέξη συνοψίζονται ως «standards» ποιότητας. Τα «standards» ορίζονται ως δράσεις που πρέπει πλέον να επικεντρώνονται όχι αποκλειστικά και μόνο στην ‘απλή’ απόδοση αλλά στην ποιοτική απόδοση υπηρεσιών ασφαλείας.

Βάση μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος προστατευμένο πλήρως από τις απειλές και τις προκλήσεις των καιρών προσθέτοντας μια πιο ολιστική προσέγγιση, δημιουργώντας έτσι παράλληλα με το αίσθημα ασφάλειας, μια ανεμπόδιστη «εμπειρία» μέσω των υπηρεσιών παροχής ασφαλείας.

Οπότε, σε ένα επάγγελμα που δεν πρέπει να γίνεται καμία έκπτωση σε κανόνες, νομοθεσία και πολιτικές, λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψιν εκτός από την αυστηρή τήρηση τους ο τρόπος που επικοινωνούμε στον πελάτη αυτούς τους κανόνες. Μέσα σε αυτά τα «standards» είναι και η διαχείριση του πελάτη και κατ΄ επέκταση, πάντα μέσα στα πλαίσια των επαγγελματικών μας καθηκόντων, η εξυπηρέτηση του πελάτη.

Το σημαντικό με την εφαρμογή «standards» ποιότητας είναι ότι μετρούνται, υπάρχουν δείκτες απόδοσης (Key Performance Indicators) με τους οποίους υπάρχει η πλήρης απεικόνιση ώστε να ανευρεθεί το θέμα (Εύρημα) και να διορθωθεί (Διορθωτική Ενέργεια): Συνεχόμενη βελτίωση. Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κατοχυρώσουμε Ποιότητα στην υπηρεσία μας είναι η εκπαίδευση και η ενημέρωση του προσωπικού, αλλά και η εφαρμογή εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου επικεντρωμένο όπως προαναφέρθηκε στην ολιστική προσέγγιση της παροχής υπηρεσιών.

Ένα γνωμικό που αναφέρθηκε από την Gucci ήταν ότι «ο πελάτης θυμάται την ποιότητα πολύ καιρό μετά, αφού θα έχει ξεχάσει την τιμή». Η ποιότητα παίζει ρόλο! Εσωτερικές επιθεωρήσεις, εξωτερικοί έλεγχοι, η κατοχύρωση πολιτικών και διαδικασιών ποιότητας είναι κάποια από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται από το τμήμα του εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου ώστε να κρατηθεί ο πήχης της ασφάλειας ψηλά. Το οφείλουμε ως τομέας να κλειδώσουμε και να το εμφυσήσουμε στη νοοτροπία μας ότι πρέπει να υπάρχει ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

*BA,MA,DipSec,CCO,DPO

 

Διαβάστε επίσης: 

Ιδιωτική Ασφάλεια. Μια ατέρμονη εξέλιξη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This