ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιδιωτική Ασφάλεια. Μια ατέρμονη εξέλιξη

Νικόλαος Κολαΐτης*

Published on 28/04/2020 at 20:09

«Τα αφανή τοις φανεροίς τεκμαίρου». Σύμφωνα με την αρχαία ρήση του  Έλληνα φιλόσοφου και νομοθέτη Σόλωνα, είναι ωφέλιμο να συμπεραίνουμε αυτά που δεν φαίνονται με βάση αυτά που φαίνονται. Αναλύοντας την έννοια της ιδιωτικής ασφάλειας, η ποιο πάνω ρήση φαίνεται να έχει άριστη εφαρμογή.  Ιδιωτική ασφάλεια είναι «ο βαθμός προστασίας ενάντια στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τον άνθρωπο και τις εγκαταστάσεις, όπως η ζημιά, η απώλεια, το έγκλημα, το λάθος ή άλλες ανήθικες πρακτικές».

Η «Ιδιωτική Ασφάλεια» είναι ένας όρος που ενδεχομένως τα τελευταία χρόνια «ακούγεται» και «διαβάζεται» πιο πολύ από κάθε φορά, έχοντας πάρει μια ξεκάθαρη μορφή επαγγελματικού κλάδου.  Ενός κλάδου, του οποίου οι διάφοροι τομείς όπως μεταξύ άλλων οι χρηματαποστολές, η ασφάλεια λιμένων και αερολιμένων, η προστασία υψηλά ιστάμενων προσώπων (VIP Security), η ασφάλεια εγκαταστάσεων, τα συστήματα συναγερμού και παρακολούθησης θα μπορούσαν να παρομοιαστούν ως ένα μεγάλο δέντρο με κλαδιά και παρακλάδια. Ένα δέντρο με ένα γερό κορμό, την Πρόληψη και ρίζες τον Άνθρωπο και την Τεχνολογία.

Οι κύριοι πυλώνες προστασίας για κάθετι το οποίο ως καθήκον η Ιδιωτική Ασφάλεια έχει την θωράκιση του είναι: ο άνθρωπος, οι εγκαταστάσεις, η πληροφορία, τα χρήματα, οι αξίες ή οποιαδήποτε άλλα πολύτιμα αντικείμενα.  Η Ιδιωτική Ασφάλεια υπήρξε ιστορικά και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται μέθοδοι ώστε να κατοχυρωθεί ένα «υγιές» περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος να μπορεί να εργαστεί, να κινηθεί, να ψωνίσει, να ταξιδέψει και γενικότερα, να λειτουργήσει.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή τίθεται απαραίτητη. Γιατί; Διότι πρέπει να μελετήσουμε το παρελθόν για να ορίσουμε το μέλλον (Κομφούκιος) της ιδιωτικής ασφάλειας, ενός κλάδου, μιας τεχνογνωσίας που συνέχεια εξελίσσεται και αλλάζει.

Οι άνθρωποι με την εμφάνιση τους πάνω στη γη, έπρεπε με κάθε τρόπο να επινοήσουν τρόπους  προστασίας τόσο από άλλους ανθρώπους όσο και άγρια ζώα (οι τότε κίνδυνοι). Ο άνθρωπος ως ον που εξελίσσεται χέρι με χέρι με τους κινδύνους του περιβάλλοντος του, ως παράδειγμα εξαιρετικού μέτρου προστασίας κατασκεύασε το Σινικό τείχος στην Κίνα. Αργότερα στον 17ο αιώνα οι άποικοι που μετανάστευσαν στην Αμερική χρησιμοποίησαν το μοντέλο του περιπόλου ώστε να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από εγκληματίες. 

Κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζονταν προβλήματα που αφορούσαν την «βιομηχανική κατασκοπεία» και αυτό οδήγησε στην «ανασφάλεια» (κυριολεκτικά και μεταφορικά) των ιδιωτικών επιχειρήσεων λόγω της ιδιαίτερης έμφασης στην διασφάλιση που δινόταν τότε μόνο σε κρατικούς στόχους.  Η κυβέρνηση, θέλοντας να καλύψει το κενό το οποίο δημιουργήθηκε, παραχώρησε δικαιώματα, καθήκοντα και υποχρεώσεις βοηθητικής στρατιωτικής αστυνομίας σε μεγάλο αριθμό πολιτών/φυλάκων σε βιομηχανίες (στο παρόν σημείο σημαντικό είναι να μην παραφρασθεί ότι η ιδιωτική ασφάλεια λαμβάνει τη θέση της δημόσιας αλλά η ουσία της αναδρομής είναι ότι η ιδιωτική ασφάλεια αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ευρύτερης ασφάλειας).

Στο ίδιο μοτίβο ακολουθεί και η άλλη μεγάλη κατηγορία της Ιδιωτικής Ασφάλειας, η Ηλεκτρονική Ασφάλεια ή για τα πρώιμα χρόνια της ανθρωπότητας  τα επιπρόσθετα μέτρα Ασφάλειας. Στην Κίνα και στην Αίγυπτο ήταν οι πόρτες με κλειδαριές, τον 18ο αιώνα Βρετανοί εφευρέτες κατασκεύασαν το πρώτο σύστημα συναγερμού για πόρτες, το 1852 η πατέντα ενημέρωσης σε περίπτωση παραβίασης που συνδεόταν με καμπάνα.  Εξελικτικά, η πορεία της Ιδιωτικής Ασφάλειας προχωρά από την ‘καμπάνα’ μέχρι να καταλήξουμε σήμερα να έχουμε τα προς το παρόν εκπληκτικά μέτρα ηλεκτρονικής ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας: συστήματα συναγερμού διαφόρων κατηγοριών, κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης με πολλές ιδιότητες. 

Στην Κύπρο έχει δημιουργηθεί ένας επαγγελματικός κλάδος, ο οποίος από το 2009 είναι θεσμοθετημένος και παρουσιάζει πληθώρα εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών εγκαταστάσεων κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης και συστημάτων συναγερμού.  Ο κλάδος έχει σημαντική «παρουσία» σε κρίσιμες υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια, σχολεία και κάθε είδους υποδομές και εγκαταστάσεις. Άξιο αναφοράς είναι και ο υπολογίσιμος αριθμός ιδιωτών φυλάκων ασφαλείας με «παρουσία» σε διάφορες εγκαταστάσεις όπως κατοικίες, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.

Η Ιδιωτική Ασφάλεια συνδέεται άρρηκτα με τον άνθρωπο, την τεχνολογία και την προστασία από κινδύνους, είναι μια ατέρμονη σχέση αλληλεπίδρασης μέσω της οποίας, μόνο με την ορθή χρησιμοποίηση των εργαλείων της (Ιδιωτικής Ασφάλειας), έχουμε τον επιθυμητό βαθμό προστασίας.

*BA,MA,DipSec,CCO

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ| “State of the art” σύστημα ασφαλείας σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς από την Krypto

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This