ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πατριάρχης Βαρθολομαίος | Συνάντηση στις ΗΠΑ με Μπάιντεν και Μπλίνκεν
Defence Redefined
Published on 26/10/2021 at 11:03

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το οικουμενικό πατριαρχείο και ιδιαίτερα την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία και πτυχές των ελληνοτουρκικών, ενώ συζητήθηκαν επίσης ζητήματα διαθρησκευτικού διαλόγου, η Ουκρανική κρίση, η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής αλλαγής καθώς και η διαχείριση της πανδημίας. 

Αναφορικά με το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το Πατριαρχείο τόνισε ότι η υπάρχουσα κατάσταση με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως υπογραμμίστηκε, η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει παράλογα αντίτιμα, τα οποία φυσικά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την πλευρά της Αθήνας. Υπό αυτό το πρίσμα, η πατριαρχική αποστολή ζήτησε να αποσυνδεθεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για τον λόγο αυτό, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να μην παραμείνει σε επίπεδο ρητορικής, αφού η πολιτική της μέχρι στιγμής για το θέμα δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αίσθηση ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ιδιαίτερα στριμωγμένος, καθώς η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, και εμφανίστηκε περίεργος για το πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: MDCA | Υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This