ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κυπριακός λαός στον Αγώνα – 20000 ονόματα Αγωνιστών της ΕΟΚΑ – ΠΙΝΑΚΑΣ
Defence Redefined
Published on 01/04/2021 at 08:35

Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), κατά την έναρξη του απελευθερωτικού Αγώνα, την Παρασκευή  1η Απριλίου το 1955, αριθμούσε λίγους, θαρραλέους και ενθουσιώδεις μαχητές, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, μέρα με την μέρα, συνεχώς προστίθεντο νέοι αγωνιστές για να φτάσουν τις είκοσι και πλέον χιλιάδες (20,000), τον Μάρτιο 1959.

Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης του Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, που εκπονήθηκε το 2004, εκατόν οκτώ (108), αγωνιστές της ΕΟΚΑ θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου και πέρασαν στην ιστορία ως οι ηρωομάρτυρες του αγώνα της ΕΟΚΑ. 

Διαβάστε επίσης: Δεκαοχτώ ηρωικές μορφές της επ. Αμμοχώστου “ξαναζωντανεύουν” χάρη στη δύναμη της τεχνολογίας – VIDEO

Οι νεκροί, είναι οι απαγχονισθέντες στις Κεντρικές Φυλακές, οι αγωνιστές που έγιναν ολοκαυτώματα στα κρησφύγετα τους πολεμώντας τους αποικιοκράτες, οι νεκροί στα πεδία της μάχης (ΚΙΑ’s), οι νεκροί κατά την εκτέλεση συγκεκριμένης αποστολής και αυτοί που πέθαναν κατά την διαδικασία βασανιστηρίων. 

Χιλιάδες αγωνιστές έγιναν επίσης γνωστοί, επειδή καταδικάστηκαν από τα Ειδικά Δικαστήρια της αποικιοκρατικής Κυβέρνησης σε φυλάκιση ή συνελήφθησαν και χωρίς δίκη κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, τα γνωστά Κρατητήρια. Εντούτοις, χιλιάδες άλλοι αγωνιστές με τεράστια προσφορά στην ΕΟΚΑ, δεν έγιναν ποτέ γνωστοί διότι ούτε συνελήφθησαν ούτε μπήκαν ποτέ σε κάποιο κατάλογο. 

Έτσι, για να αναδειχθούν και να τιμηθούν οι χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, που συμμετείχαν στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, ο Σύνδεσμος Τομεαρχών το 1990, ανέλαβε την πρωτοβουλία για την καταγραφή όλων όσων συμμετείχαν στον Αγώνα. Το έργο για την καταγραφή όλων των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, ήταν αρκετά δύσκολο, λόγω του ότι, τα όρια των Τομέων κατά τη διάρκεια του αγώνα συχνά μεταβάλλονταν, ενώ και οι ίδιοι οι Τομεάρχες άλλαζαν, είτε γιατί συλλαμβάνονταν είτε γιατί μετακινούνταν σε άλλες περιοχές. Δεν υπήρχε, επομένως, συνέχεια όσον αφορά την επαφή των Τομεαρχών με όλους τους αγωνιστές της περιοχής τους.

Επιπλέον, ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με διαταγή του Αρχηγού Διγενή και δύο άλλες οργανώσεις, η Πολιτική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΕΚΑ) και η Αλκιμος Νεολαία ΕΟΚΑ (ΑΝΕ), τα μέλη των οποίων δεν ήταν σ’ όλες τις περιπτώσεις γνωστά στους Τομεάρχες. Με τις ενέργειες όμως των Τομεαρχών έγινε η αρχή για τη σύνταξη του Μητρώου.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μάτσης | Ο “Μιλτιάδης” της ΕΟΚΑ, που προτίμησε τον θάνατο παρά την παράδοση – VIDEO

Την συνέχεια του έργου, ανέλαβε να διεκπαιρεώσει το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 (ΣΙΜΑΕ) σε συνεργασία, με όλους τους Συνδέσμους Αγωνιστών – Τομεαρχών, Πολιτικών Καταδίκων, Πολιτικών Κρατουμένων, Ανταρτών, Μη Συλληφθέντων και ΣΑΠΕΛ (Σύνδεσμος Αγωνιστών Πόλεως και Επαρχίας Λεμεσού). Συντάχθηκε, ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο ζητούσε, εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του αγωνιστή, τη μαρτυρία του αρχηγού της ομάδας στην οποία ανήκε, την επιβεβαίωση του οικείου Τομεάρχη και λεπτομέρειες από τη δράση του. 

Το ΣΙΜΑΕ, στην έκθεση του τονίζει ότι: “Παρά τις μακροχρόνιες και εντατικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την καταγραφή όλων των αγωνιστών του 1955, τα λάθη δεν αποκλείονται, είτε λόγω ελλιπών πληροφοριών είτε λόγω θανάτου βασικών πληροφοριοδοτών που πήραν μαζί τους και τα ονόματα των συνεργατών τους”. 

Στους παρακάτω τόμους, παρουσιάζεται ο “ανώνυμος” κυπριακός λαός, που κάλυπτε ή συμμετείχε με κάθε τρόπο στις επιχειρήσεις της ΕΟΚΑ, ο λαός που πλήρωσε με το αίμα του το τίμημα της ελευθερίας και η πιο τρανή απόδειξη, σε όσους ισχυρίζονται, ότι ο Αγώνας της ΕΟΚΑ δεν ήταν Αγώνας ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το μητρώο αγωνιστών της ΕΟΚΑ από εδώ: 

Τόμος Δ΄ (56.34Mb)

Τόμος Η’  (46.56Mb)

Διαβάστε επίσης: Ήταν 1η Απριλίου της ΕΟΚΑ η αρχή…

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This